Lumea la zi

Care pe care! Documentele secrete ale lui Biden și actele lui Trump, cine e mai vinovat

Biden-Trump
sursa foto Scientific American

Dezvăluirea faptului că au fost descoperite materiale potențial clasificate în birourile unui think tank folosite anterior de președintele Joe Biden a generat întrebări cu privire la modul în care această circumstanță se compară cu confiscarea, anul trecut, a sute de documente marcate ca fiind clasificate din Mar-a-Lago, reședința din Florida a fostului președinte Donald Trump.

APnews ne prezintă o privire alăturată asupra asemănărilor și diferențelor dintre cele două situații.

Despre câte documente clasificate este vorba?

BIDEN: „Un număr mic de documente cu marcaje clasificate” au fost descoperite pe 2 noiembrie 2022, într-un dulap încuiat la Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement, un think tank din Washington, în timp ce avocații personali ai lui Biden goleau birourile, potrivit lui Richard Sauber, consilier special al președintelui.

Biden a păstrat un birou la Penn Center după ce a părăsit funcția de vicepreședinte în 2017, până cu puțin timp înainte de a-și lansa campania prezidențială din 2020. Acesta era afiliat la Universitatea din Pennsylvania și a continuat să funcționeze independent de administrația Biden.

TRUMP: Aproximativ 300 de documente cu marcaje de clasificare – inclusiv unele la nivel strict secret – au fost recuperate de la Trump de când a părăsit funcția în ianuarie 2021.

În ianuarie 2022, Administrația Națională a Arhivelor și Înregistrărilor a recuperat 15 cutii de documente, spunându-le oficialilor Departamentului de Justiție că acestea conțineau „o mulțime” de materiale clasificate. În august, agenții FBI au luat aproximativ 33 de cutii și containere cu 11.000 de documente de la Mar-a-Lago, inclusiv aproximativ 100 cu marcaje de clasificare găsite într-o cameră de depozitare și într-un birou.

Cât de repede au fost predate documentele?

BIDEN: Avocații săi personali au alertat imediat biroul consilierului Casei Albe, care a notificat NARA, care a preluat documentele în custodie a doua zi, a declarat Sauber.

„De la acea descoperire, avocații personali ai președintelui au cooperat cu Arhivele și cu Departamentul de Justiție într-un proces pentru a se asigura că orice document al administrației Obama-Biden se află în mod corespunzător în posesia Arhivelor”, a spus Sauber.

TRUMP: Un reprezentant al lui Trump a declarat pentru NARA în decembrie 2021 că au fost găsite dosare prezidențiale la Mar-a-Lago, la aproape un an după ce Trump a părăsit funcția. Cincisprezece cutii de înregistrări care conțineau unele materiale clasificate au fost transferate de la Mar-Lago la NARA în ianuarie. Câteva luni mai târziu, investigatori de la Departamentul de Justiție și FBI au vizitat Mar-a-Lago pentru a obține mai multe informații despre materialele clasificate duse în Florida. De asemenea, oficialii federali au transmis o citație pentru unele documente despre care se crede că se află la proprietate.

În august 2022, agenții FBI care au efectuat o percheziție au recuperat 33 de cutii din Mar-a-Lago. Percheziția a avut loc după ce avocații lui Trump au furnizat o certificare sub jurământ că toate documentele guvernamentale au fost returnate.

Ar putea fi acuzați ambii președinți?

BIDEN: În ciuda descoperirii de materiale clasificate într-un birou al lui Biden, nu există niciun indiciu că Biden însuși ar fi știut de existența documentelor înainte ca acestea să fie predate. De asemenea, administrația a declarat că dosarele au fost predate în aceeași zi în care au fost descoperite, fără nicio intenție de a le ascunde. Acest lucru este important, deoarece Departamentul de Justiție caută, în mod tradițional, intenția de a manipula în mod greșit secretele guvernamentale, atunci când decide dacă va intenta o acțiune penală.

Dar chiar dacă Departamentul de Justiție ar considera că acest caz poate fi urmărit penal pe baza probelor, Biroul de Consiliere Juridică al Departamentului de Justiție a concluzionat că un președinte este imun la urmărirea penală în timpul mandatului său. Fostul consilier special Robert Mueller a citat această îndrumare atunci când a decis să nu ajungă la o concluzie cu privire la faptul dacă Trump ar trebui să fie acuzat în cadrul anchetei sale privind coordonarea dintre campania Trump din 2016 și Rusia.

Procurorul general Merrick Garland i-a cerut procurorului general al SUA pentru Districtul de Nord din Illinois, John Lausch – unul dintre puținii procurori americani care au fost păstrați de la administrația Trump – să analizeze chestiunea după ce Arhivele au sesizat departamentul, potrivit unei persoane familiarizate cu această chestiune, dar care nu a fost autorizată să o discute public.

TRUMP: Fostul președinte riscă să fie expus pentru obstrucționare în urma bătăliei îndelungate pentru a recupera documentele în sine. Și, din moment ce nu mai este în funcție, nu ar beneficia de protecțiile împotriva unei posibile urmăriri penale care s-ar aplica unui președinte în funcție.

În noiembrie, Garland l-a numit pe Jack Smith, un procuror veteran în domeniul crimelor de război, cu experiență în anchete de corupție publică, pentru a conduce investigațiile privind păstrarea de către Trump a documentelor clasificate, precum și aspecte cheie ale unei anchete separate care implică insurecția din 6 ianuarie 2021 și eforturile de a anula alegerile din 2020, scrie apnews.com

Declarațiile președințiilor despre descoperire

BIDEN: Răspunzând la întrebările jurnaliștilor la Summitul liderilor nord-americani din Mexic, marți, Biden a declarat că a fost „surprins să afle” că documentele au fost găsite la grupul său de reflecție. El a spus că nu știa ce conținea materialul, dar că ia documentele clasificate „foarte în serios”. El a spus că echipa sa a acționat în mod corespunzător, predând rapid documentele.

„Au făcut ceea ce trebuiau să facă”, a spus Biden. „Au sunat imediat la Arhive”.

În septembrie, vorbind despre situația cu Trump, Biden a declarat pentru emisiunea „60 Minutes” de la CBS că descoperirea de documente strict secrete la Mar-a-Lago a ridicat îngrijorarea că datele sensibile au fost compromise și a numit-o „iresponsabilă”.

TRUMP: Trump a afirmat uneori că a declasificat documentele pe care le-a luat cu el – deși nu a furnizat nicio dovadă în acest sens. El a declarat într-un interviu pentru Fox News în septembrie că un președinte poate declasifica materiale „chiar și gândindu-se la ele”.

Fostul președinte a calificat percheziția de la Mar-a-Lago drept un „raid neanunțat” care nu a fost „necesar sau adecvat” și a reprezentat „vremuri întunecate pentru națiunea noastră”.

Despre Biden, Trump a intervenit luni pe site-ul său de socializare, întrebând: „Când va percheziționa FBI-ul numeroasele case ale lui Joe Biden, poate chiar Casa Albă?”.