Infofinanciar > Lumea la zi > The Hill: Dispare „globalizarea”? Ce ideologii politice ies acum în față
Lumea la zi

The Hill: Dispare „globalizarea”? Ce ideologii politice ies acum în față

globalizare hbr.org
sursă foto: hbr.org

Globalizarea se retrage în istorie aproape ca și cum ar fi fost o modă trecătoare, este de părere Donald Kirk de la The Hill. De fapt, mult mai mult decât un moft, această mișcare ideologică a fost forța dominantă în relațiile dintre Statele Unite și restul lumii în cea mai mare parte a sfârșitului secolului XX. Globalizarea a însemnat sfârșitul sau o reducere uriașă a barierelor comerciale, a tarifelor și a diferențelor bazate pe interese naționale, geografice și etnice.

Abia în zorii secolului XXI, când influența miliardarului George Soros în încercarea de a răspândi globalizarea a devenit cu adevărat evidentă, au apărut îndoieli serioase cu privire la eficacitatea și înțelepciunea unui sistem global în care barierele naționale erau dărâmate.

China și cum a schimbat aceasta lumea

Până acum, tendința se îndreaptă în direcția opusă. Un factor important este îngrijorarea cu privire la China. Adevărul este că China are un excedent comercial incredibil de mare cu Statele Unite și cu alte țări. Fără îndoială, acest excedent este un motiv major pentru care președintele Chinei, Xi Jinping, ezită să aprofundeze confruntarea cu America și cu aliații săi din Asia de Nord-Est, Coreea de Sud și Japonia.

Direct legat de ezitarea sa este Taiwanul. Oricât de mult și-ar dori Xi să ordone o invazie a provinciei insulare democratice, el nu vrea să riște un conflict regional cu națiunile care, în mare măsură, sunt responsabile de ascensiunea Chinei ca a doua cea mai bogată putere economică a lumii, după Statele Unite. În plus, se presupune că Xi dorește să evite un nou război în peninsula coreeană și ar prefera ca liderul nord-coreean, Kim Jong Un, să se limiteze la retorică și la testele cu rachete. Cu siguranță nu dorește ca Coreea de Nord să lanseze rachete în Coreea de Sud și Japonia, iar ultimul lucru pe care l-ar susține ar fi un război nuclear în care Kim și-ar respecta amenințările de a lansa „bombe nucleare tactice” în direcția lor.

Dar dinamica impasului din Asia s-ar putea schimba. Statele Unite se plictisesc de influența tot mai mare a Chinei în campusurile universitare americane, în investițiile în afaceri, în inegalitățile din comerț. La aceste probleme se adaugă prezența tot mai mare a Chinei în jurul periferiei sale, din nord-estul Asiei până în Marea Chinei de Sud și Asia de Sud-Est, în subcontinentul indian și în Orientul Mijlociu, până în Europa și Africa. Apare sentimentul unei confruntări care ar putea deveni mult mai profundă, care ar putea izbucni în război și care, cu siguranță, va submina națiunile văzute ca rivali și piețe coapte pentru exploatare.

Societatea evoluează. În bine sau în rău?

În acest context, fantezia lui Soros privind o „societate deschisă”, o lume fără genul de granițe care împiedică comerțul și aruncă națiunile în război, nu mai este un vis nici măcar pentru mulți intelectuali liberali.

„Societatea deschisă are în vedere o lume în care toată lumea recunoaște umanitatea celorlalți și se angajează reciproc ca egali”, scrie Daniel Bessner de la Școala de Studii Internaționale Henry M. Jackson a Universității din Washington. „Cu toate acestea, dacă cei mai mulți oameni răzbesc, este greu de imaginat cum putem construi lumea în care Soros – și, într-adevăr, mulți dintre noi – și-ar dori să trăiască”.

Așadar, dacă globalizarea, așa cum au imaginat-o mulți, se termină, ce o va înlocui? Un răspuns pentru Statele Unite este un accent reînnoit pe alianțele existente și creșterea unor noi grupări. Donald Trump, imediat după învestirea sa ca președinte în ianuarie 2017, a retras Statele Unite din Parteneriatul Trans-Pacific, o grupare care ar fi inclus, pe lângă SUA, Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore și Vietnam. Cu toate acestea, eșecul TPP a făcut loc altor grupări care arată importanța covârșitoare a naționalismului atunci când este fuzionat cu regionalismul.

Noile începuturi, în locul TPP, includ Quad – SUA, Japonia, Australia și India. Este dificil de spus câtă importanță substanțială trebuie acordată Quad-ului dincolo de declarațiile înfloritoare și asigurările de cooperare, dar China s-a opus cu fermitate după ce relația a apărut în 2007. Cvadul a căpătat o importanță mai mare după eșecul Parteneriatului Trans-Pacific, iar președintele Biden a urmărit conceptul de cvadruplu în cadrul întâlnirilor cu liderii celor patru țări.

Sub umbra lui Biden

În timp ce Biden „a fost implicat activ în conflictul în curs de desfășurare dintre Rusia și Ucraina”, scrie Ashok Sanjjanhar de la MENAFN (Middle East North Africa Financial Network), „el nu și-a depărtat atenție de la Indo-Pacific”.

Articolul citează patru interacțiuni la nivel de summit în ultimii doi ani, inclusiv întâlniri în persoană la Washington în septembrie 2021 și la Tokyo în mai 2022. „Această atenție acordată Quadrantului, care inițial a identificat lupta împotriva pandemiei COVID-19, tehnologiile emergente și schimbările climatice ca fiind principalele domenii de interes, este cu totul fără precedent”, se arată în articol. Ea „demonstrează angajamentul și hotărârea liderilor celor patru țări de a-și consolida parteneriatul pentru a contracara în mod eficient expansionismul tot mai mare al Chinei și pentru a se asigura că Quadruplarea apare ca o „forță pentru binele global””.

Dovada dincolo de cuvinte ar consta într-o alianță militară care a împiedicat China să revendice Marea Chinei de Sud ca fiind apele sale teritoriale și a apărat regiunea împotriva invaziei chinezești. Biden a anunțat în septembrie 2021 formarea unei alianțe numite AUKUS pentru Australia, Regatul Unit și SUA. Cele trei s-au unit în ceea ce ar putea fi considerat un pact anti-China. În cazul în care ar izbucni un război, ele ar coopera militar. AUKUS, ca element-cheie în strategia Indo-Pacific a Americii, a depășit considerabil retorica prietenoasă, dar prea vagă, a Quadruplei.

A fost sau nu globalizare? Va fi sau nu globalizare?

Alte grupări sunt, de asemenea, importante. Statele Unite au format Cadrul economic indo-pacific pentru prosperitate (IPEF), care include 14 țări. Scopurile sunt incredibil de vagi, dar cel puțin arată dorința de a ține piept Chinei. Adăugând substanță la cuvintele vagi, președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a aprobat o „Strategie Indo-Pacific” cu SUA și Japonia, care solicită cooperarea între acestea împotriva amenințării nucleare a Coreei de Nord.

Conceptul de globalizare nu apare nicăieri în niciuna dintre aceste înțelegeri, acorduri sau alianțe de facto. Semnificația este clară: globalizarea este istorie. Acum, aceste națiuni trebuie să colaboreze în cadrul unor pacte regionale în scopuri naționaliste, toate cu conotații atât economice, cât și militare, conchide Donald Kirk pentru The Hill.