Infofinanciar > Lumea la zi > De ce a a fugit Bolsonaro din Brazilia și ce pot face Statele Unite în această privință? Ce poate păți fostul președinte
Lumea la zi

De ce a a fugit Bolsonaro din Brazilia și ce pot face Statele Unite în această privință? Ce poate păți fostul președinte

krone.at
FOTO:krone.at

Sute de susținători ai fostului președinte brazilian Jair Bolsonaro au luat cu asalt clădirile guvernamentale ale țării duminică, 8 ianuarie, într-o tentativă de lovitură de stat, unde era Bolsonaro? În Florida, s-a dovedit a fi.

Acum, președintele american Joe Biden se confruntă cu presiuni din partea democraților din Congres pentru a-l expulza pe Bolsonaro, care de două luni neagă rezultatele alegerilor prezidențiale din Brazilia.

Reprezentanții democrați Alexandria Ocasio-Cortez din New York, Joaquin Castro din Texas și Ilhan Omar din Minnesota se numără printre cei care cer expulzarea lui Bolsonaro din SUA. „La aproape 2 ani de la ziua în care Capitoliul SUA a fost atacat de fasciști, vedem cum mișcările fasciste din străinătate încearcă să facă același lucru în Brazilia”, a scris Ocasio-Cortez pe Twitter pe 8 ianuarie. „SUA trebuie să înceteze să îi mai acorde refugiu lui Bolsonaro în Florida”.

Casa Albă nu a precizat dacă va demara procedurile de extrădare pentru Bolsonaro

Biden a condamnat anterior revoltele de duminică pe Twitter, calificându-le drept „un atac la adresa democrației și a transferului pașnic de putere în Brazilia” și afirmându-și sprijinul pentru președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva. Cu toate acestea, Casa Albă a păstrat până în prezent tăcerea cu privire la întrebarea dacă va încerca să îl forțeze pe fostul președinte brazilian să părăsească țara.

Bolsonaro a scris luni pe Twitter că a fost externat dintr-un spital din Orlando, Florida, după o procedură medicală legată de înjunghierea sa din 2018.

Deși nu există în prezent nicio dovadă care să sugereze că Bolsonaro a dat vreun ordin direct cu privire la insurecția de duminică, „nu există nicio îndoială că Bolsonaro i-a inspirat pe acei oameni… și ceea ce au vrut a fost să creeze un haos social pentru ca armata să intervină, să-l dea afară pe Lula și să organizeze noi alegeri „libere” în care Bolsonaro să câștige”, spune Thomas Traumann, consultant politic în Brazilia.

Se află Bolsonaro în SUA pentru a evita urmărirea penală în Brazilia?

„Bolsonaro s-a ținut la o distanță sigură”, spune Gustavo Ribeiro, jurnalist și fondator al site-ului de politică brazilian The Brazilian Report. „Aceasta îi poate oferi argumentul negării plauzibile. El poate spune: ei bine, nici măcar nu am fost aici; cum aș fi putut comanda acele mulțimi?”.

Fostul președinte brazilian a mai scris duminică pe Twitter că, deși demonstrațiile pașnice fac parte dintr-o democrație, invaziile în clădirile publice sunt antitetice pentru statul de drept. El a respins acuzațiile potrivit cărora ar purta responsabilitatea pentru tentativa de lovitură de stat.

Deși fostul președinte nu se afla în Brazilia în momentul în care protestatarii au cerut o preluare a puterii de către armată, mulți analiști acuză retorica sa de-a lungul anilor că a inspirat atacurile susținătorilor săi. „Bolsonaro este direct responsabil pentru ceea ce am văzut”, spune Ribeiro, „pentru că de ani de zile și-a îndreptat susținătorii împotriva instituțiilor democratice [și] a semănat neîncredere în sistemul electoral”. Bolsonaro, adaugă Ribeiro, „a echivalat în esență politica cu corupția și a insuflat sentimentul că singura modalitate de a aduce vreun progres în Brazilia este implozia sistemului”.”

În plus față de posibilele acuzații aduse în legătură cu 8 ianuarie, Bolsonaro este deja investigat în cel puțin patru anchete penale, potrivit Reuters. Acestea includ acuzații de utilizare a poliției federale pentru a-și proteja fiul și de răspândire de dezinformări cu privire la alegeri. „Este foarte probabil că se va confrunta cu o pedeapsă legală, deoarece există mai multe cazuri împotriva sa”, completează Ribeiro, potrivit time.com.

„Bolsonaro s-a ținut la o distanță sigură”, spune Gustavo Ribeiro, jurnalist și fondator al site-ului de politică brazilian de limbă engleză The Brazilian Report. „Aceasta îi poate oferi argumentul negării plauzibile. El poate spune: ei bine, nici măcar nu am fost aici; cum aș fi putut comanda acele mulțimi?”

Cum ar funcționa extrădarea și deportarea

Pentru ca SUA să îl extrădeze pe Bolsonaro în Brazilia, este necesară o acuzație penală și suficiente dovezi care să arate o cauză probabilă, spune Jacques Semmelman, specialist în extrădare la firma de avocatură Katten din New York. În timp ce Bolsonaro este anchetat pentru mai multe cazuri penale în Brazilia, el nu a fost pus sub acuzare până acum în niciunul dintre ele.

În cazul în care, după ce se face o cerere de extrădare, SUA concluzionează că există suficientă documentație pentru a îndeplini cerințele tratatului de extrădare cu Brazilia, ar începe procedurile în instanța federală pentru a evalua cererea. În cazul în care toate căile de atac sunt epuizate, problema ajunge la Departamentul de Stat al SUA, unde decizia finală privind extrădarea aparține secretarului de stat.

Deportarea, spre deosebire de extrădare, nu necesită o acuzație penală. Deportarea este legată de străinii care sunt admiși în SUA și care încalcă anumiți termeni și condiții de care depinde șederea lor, explică Semmelman.

Este posibil ca Bolsonaro să fi intrat în SUA cu o viză A-1 destinată diplomaților străini sau șefilor de stat. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, nu a confirmat dacă acesta este cazul, dar a precizat că acest tip de viză ar putea expira în cazul în care persoana respectivă are o schimbare de funcție, potrivit NBC News. În acest caz, persoana ar trebui să solicite o schimbare de statut sau să părăsească țara.

Cu ce se confruntă Bolsonaro în Brazilia

Rămâne de văzut dacă Bolsonaro se va confrunta cu acuzații legale legate de insurecția de duminică. Senatorii din Congresul Braziliei, care își începe oficial sesiunea în februarie, au început deja să lucreze la o anchetă pentru a investiga evenimentul, deși în prezent nu este clar dacă vor avea voturile necesare pentru o anchetă oficială a Congresului.

„Bolsonaro trebuie să se întoarcă în Brazilia, fie că vrea sau nu, pentru a răspunde pentru crimele sale și pentru a fi interogat cu privire la actele teroriste pe care le-a incitat mereu”, a declarat senatorul Renan Calheiros din Alagoas, potrivit The Brazilian Report.

Dacă și când Bolsonaro se va întoarce, va avea multe motive de îngrijorare. Popularul fost președinte de stânga Lula, fostul președinte Lula, a depus jurământul și a promis să pedepsească orice „vandali, neofasciști și fanatici” implicați în insurecție.

Din moment ce Bolsonaro nu mai este președinte, el este mai vulnerabil în fața urmăririi penale, spune Ribeiro. În calitate de președinte, Bolsonaro putea fi arestat doar dacă era condamnat de Curtea Supremă. „Acum, amenințarea există pentru că el este un joc corect pentru procurorii din instanțele inferioare”.