Lumea la zi

Putin e în război cu întreaga Uniune Europeană. Premierul Spaniei: „Trebuie să răspundem multilateral”

Sanchez sursa foto lamoncloa.com
sursa foto: lamoncloa.com

Rusia se află în război nu doar cu Ucraina, ci cu întreaga UE – și pierde, potrivit premierului spaniol Pedro Sánchez. Președintele rus Vladimir Putin „folosește energia ca instrument de război”, deoarece se simte amenințat de valorile UE, a declarat Sánchez la New York, unde peste 150 de șefi de stat și de guvern se reunesc pentru Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

Dar, în timp ce Putin a reușit să crească prețul energiei în Europa, forțând intervenții masive pe piață pentru a reduce durerea financiară a gospodăriilor și companiilor, Sánchez a insistat că Moscova împinge, de fapt, UE să se apropie.

În opinia lui Sánchez, blocul comunitar învață din crizele succesive care au afectat continentul din 2008 încoace, premierul spaniol citând drept cele mai recente exemple ale acestei tendințe acordurile dintre guvernele UE de punere în comun a datoriilor, de coordonare a investițiilor în domeniul apărării și de renunțare la energia rusească.

Ce se întâmplă cu sistemul energetic european?

Sistemul energetic al Europei este acum „o piață care nu funcționează”, a declarat Sánchez. Acest lucru necesită politici noi și creative, care ar fi fost de neconceput în urmă cu doar câțiva ani.

„Învățând din modelul pandemiei, de ce să nu centralizăm achizițiile de gaze, așa cum am făcut cu vaccinurile?”, a întrebat premierul.

Liderii politici europeni se confruntă acum cu o tensiune semnificativă între promisiunile lor costisitoare de a trece la energia verde și nevoia de a menține lumina și încălzirea aprinse pe măsură ce se apropie iarna. „Nu folosiți această criză energetică pentru a bloca înaintarea în ceea ce privește criza climatică”, și-a îndemnat Sánchez colegii lideri în ajunul Adunării Generale.

Cerințe dificile de la popoare pentru lideri

Într-un interviu separat, Werner Hoyer, președintele Băncii Europene de Investiții, a declarat pentru POLITICO că „liderii politici din Europa se află într-o situație foarte, foarte, foarte, foarte dificilă”. Hoyer a menționat că oficialii se confruntă cu cerințe dificile din partea alegătorilor lor interni, dar a spus că nu își pot permite să reducă investițiile în energia verde, chiar și în contextul unei recesiuni.

„Vom asista la o reducere a nivelului de trai. Iar acest lucru, pentru un politician, nu este ușor de înghițit și de explicat poporului său”, a avertizat Hoyer. Sánchez, un social-democrat, a declarat că este conștient de amenințarea populistă cu care se confruntă, inclusiv din partea partidului de extremă dreapta Vox din Spania, în condițiile în care inflația în creștere și criza costului vieții duce la nemulțumiri care mocnesc în țările din jurul UE.

El a făcut apel la partidele de centru-dreapta din Europa să își reexamineze relațiile cu partidele de la acest capăt al spectrului, în condițiile în care partidele de dreapta dură, inclusiv Democrații Suedezi și Frații din Italia, sunt pe punctul de a obține o putere fără precedent în țările din jurul blocului. Întrebarea la care Sánchez a spus că rivalii săi trebuie să răspundă: „La ce se așteaptă de la extrema dreaptă?”.

Prioritățile Adunării Generale a ONU

După ce a văzut cum Rusia a sfidat aspecte cheie ale ordinii internaționale și însăși Carta ONU prin invazia sa în Ucraina, premierul spaniol a reiterat apelurile pentru o reorganizare a ONU. „Situația creată de Rusia în Ucraina este o dovadă majoră a faptului că avem nevoie de o reformă puternică a sistemului ONU”, a declarat el.

Sánchez este, de asemenea, o forță în spatele unui summit al ONU privind securitatea alimentară, care va avea loc marți la New York, și a declarat că le va spune liderilor reuniți că „trebuie să răspundem multilateral la această criză alimentară”, evitând în același timp duplicarea programelor. La minimum, Sánchez a spus că acest lucru include susținerea eforturilor secretarului general al ONU, António Guterres, de a intermedia acorduri de export de cereale între Rusia, Ucraina și Turcia.

UE urmează să anunțe planurile de a cheltui 600 de milioane de euro pentru combaterea crizei alimentare. De asemenea, guvernele naționale trebuie să fie pregătite să finanțeze mai mult, inclusiv prin modificări ale sistemelor alimentare naționale, a declarat Sánchez.

Problema independenței Cataloniei

De asemenea, Sánchez s-a referit și la problema sensibilă a independenței Cataloniei. Confruntat cu exemple de lideri ai mișcării de independență din Catalonia care și-au prezentat săptămâna aceasta la New York neîncrederea față de guvernul lui Sánchez, Sánchez i-a îndemnat pe catalani să „aibă răbdare” în ceea ce privește dialogul dintre Barcelona și Madrid.

În loc să cedeze în fața cererilor de succesiune ale activiștilor catalani pentru independență, într-un moment în care populația este profund divizată pe această temă, Sánchez a declarat: „Trebuie să găsim alternative, soluții diferite pentru a rezolva această criză”, adăugând că acest lucru „va dura mai mult de un an sau doi”.

Într-un interviu acordat în marja Adunării Generale a ONU, președintele pro-independență al Cataloniei, Pere Aragonès, a declarat: „Discuțiile vor dura. Nu este o problemă care va fi rezolvată în două sau trei luni, știm asta”.