Infofinanciar > Lumea la zi > The Guardian: Putin vrea refacerea buncărelor antiatomice construite de Stalin. Construcțiile din Războiul Mondial, la mare căutare
Lumea la zi

The Guardian: Putin vrea refacerea buncărelor antiatomice construite de Stalin. Construcțiile din Războiul Mondial, la mare căutare

buncăre antiatomice, sursa foto adevarul
sursa foto adevarul

Deși un atac cu rachete în interiorul Rusiei este puțin probabil, buncărele construite cu mult timp în urmă, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, sunt pregătite pentru a fi folosite. În urmă cu mai puțin de doi ani, obiectul nr. 2, un adăpost gigantic construit sub vasta piață Kubyshev din Samara, era considerat de către oficialii ruși din domeniul turismului ca fiind un sit muzeal.

Designul și decorul original al adăpostului din anii 1940, construit la ordinul lui Iosif Stalin la aproximativ 40 de metri sub pământ, cu mobilier de birou și alte detalii din epoca prenucleară, ar fi fost o completare logică a atracțiilor subterane ale orașului.

Buncărele lui Stalin

Fiind capitala de rezervă a Uniunii Sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, orașul se află deasupra unui complex uriaș de buncăre subterane, dintre care Object No 2 este considerat a fi unul dintre cele mai mari. „Așa-numitul buncăr al lui Stalin, care ar fi putut deveni deja principala atracție a orașului Samara, este o pivniță jalnică prin comparație”, așa a descris Igor Makhtev, un istoric local, adăpostul pe care l-a vizitat pentru prima dată în 2002.

Fotografiile unei secțiuni arată un coridor slab luminat, aparent nesfârșit, cu bănci pentru ca sute de oficiali sovietici să stea la un potențial bombardament sau atac chimic. Elementele originale, cum ar fi scuturile electrice din marmură, au fost păstrate. Dar odată cu lansarea invaziei Ucrainei și cu ordinul lui Vladimir Putin de a începe pregătirea apărării civile în regiunile din întreaga țară, mii de adăposturi antiaeriene rusești sunt revizuite pentru a fi reamenajate și renovate în cazul încă puțin probabil, dar pentru o vreme de neconceput, al unor atacuri cu rachete asupra inimii Rusiei.

Timp de ani de zile, buncărele din Samara, după unele estimări, al treilea cel mai dezvoltat oraș din Rusia după Moscova și Sankt Petersburg, au generat un cult în rândul istoricilor urbani și al săpătorilor din oraș, care fac ilegal tuneluri sub oraș, și au devenit sursa a numeroase legende urbane. Una dintre ele a fost aceea că Stalin a reușit să construiască adăpostul subteran pentru bombă Obiect nr. 1 fără ca nimeni din apartamentele de deasupra să observe construcția. O alta este că Nikita Hrușciov, fostul lider sovietic, a fost nevoit să fugă de mulțimile furioase care îl huiduiau și aruncau cu roșii în el prin Obiectul nr. 2. O alta legendă susține că unele dintre adăposturile principale, denumite după personalități precum Stalin, Mihail Kalinin și Lavrentiy Beria, erau toate conectate printr-un pasaj subteran secret care nu a fost găsit niciodată.

Orașul istoric Samara

În ciuda faptului că granița se află la mai mult de 800 de kilometri de Samara, războiul din Ucraina a revigorat interesul pentru buncăre. „Oamenii sunt mult, mult mai interesați de buncăre”, spune Ekaterina, un ghid turistic care conduce o mulțime de oameni prin obiectul nr. 1, „buncărul Stalin”, un adăpost antiatomic construit la 36 de metri sub pământ în 1942 pentru înaltul comandament al Kremlinului. Unele părți rămân un adăpost activ, sub controlul Ministerului rus al Situațiilor de Urgență, a precizat ea.

Sub pământ, te simți ca și cum ai fi prins în interiorul unei clădiri municipale fără ferestre, cu vopsea decolorată și săli de consiliu și birouri cu panouri de lemn. „Toată lumea este interesată de acest tip de structuri. Se gândesc la ele din ce în ce mai atent. Se gândesc la protecție. Am avut de multe ori mai multe persoane care au vizitat”, a spus ghidul turistic, în condițiile în care la mijlocul lunii februarie au avut loc simultan trei tururi turistice prin aceste buncăre subterane.

Un fost oficial al orașului și un istoric regional din Samara, capitala regiunii, a declarat pentru The Guardian că „buncărul Kalinin”, mult mai mare, aproape sigur va fi luat în considerare în cadrul unui ordin recent al lui Putin de a se pregăti pentru apărarea civilă. Iar rapoartele publicate de un site de știri local, au spus că „adăpostul antiatomic gigantic de sub Piața Kubyshev va fi pregătit pentru a proteja populația”. Makhtev, un istoric local, a descris acțiunea sa de a coborâ în pasajul de comunicare al adăpostului antiaerian și faptul că a fost șocat de „amploarea structurii”. Există „o intrare discretă în curtea teatrului, mai multe treceri pe scările obișnuite de beton și mai mult de 30 de metri sub pământ cu liftul”, a declarat el, conform The Guardian.