Infofinanciar > Lumea la zi > Rușii au ieșit în stradă să-l comemoreze pe Stalin! Comuniștii vor să lupte în Ucraina
Lumea la zi

Rușii au ieșit în stradă să-l comemoreze pe Stalin! Comuniștii vor să lupte în Ucraina

protest in rusia pentru stalin. sursa dreamstime
sursa foto dreamstime

În timp ce Rusia intră în al doilea an de război împotriva Ucrainei, fanii lui Iosif Stalin se bucură de o aliniere reînnoită cu Kremlinul. Duminică, sute de staliniști care au venit în Piața Roșie pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a morții dictatorului sovietic au defilat plini de admirație pentru un om responsabil de execuții în masă, o rețea de lagăre de muncă și înfometare forțată.

Dar aceasta nu a fost o latură a dictatorului care a fost în prim-planul minții celor care au venit să-l comemoreze. „Stalin a ținut piept nazismului”, a declarat pentru POLITICO Maxim, un student la medicină în vârstă de 19 ani cu o pălărie de lână albastră, care, la fel ca și alții intervievați pentru acest articol, a refuzat să își dea numele de familie. „Iar acum, actualul nostru președinte a condus atacul pentru a-l înfrunta din nou”.

Irina, o comerciantă în vârstă de 35 de ani, a adus un buchet de garoafe roșii pentru a le depune la mormântul lui Stalin de la Necropola de la zidul Kremlinului. Pe 24 februarie anul trecut, când președintele Vladimir Putin a declarat război Ucrainei, o Irina triumfătoare a postat pe Instagram o fotografie cu secera și ciocanul. „Acest simbol pentru mine a spus totul”.

Aflat în fața mausoleului fondatorului sovietic Vladimir Lenin din Piața Roșie, liderul de lungă durată al Partidului Comunist, Gennadi Ziuganov, le-a spus jurnaliștilor că Putin ar putea învăța „lecții” de la Stalin: „Este timpul să acționăm și să începem să luptăm într-un mod real”.

Dar, în timp ce reputația lui Stalin trece prin această reabilitare, cei care se dedică documentării represiunii în masă din epoca sovietică au simțit întreaga forță a aparatului de stat folosită împotriva lor.

Opoziția sărbătorește memoria victimelor represiunii sovietice

Duminică, vizavi de Piața Roșie, în cartierul Basmanni din nord-estul Moscovei, aproximativ două duzini de persoane s-au adunat în fața unei clădiri de patru etaje de un galben stins. Oamenii au venit pentru a instala o placă care comemorează locul ca fiind ultima locuință a lui Vladimir Maslov, un economist acuzat de spionaj pentru Polonia într-un caz fabricat și împușcat în timpul marii epurări a lui Stalin. Unul dintre participanți purta o jachetă verde-oliv împodobită cu un porumbel al păcii, o declarație politică riscantă în Rusia lui Putin.

Campania „Ultima adresă”, care atașează plăcuțele pe fostele case ale victimelor represiunii sovietice, este unul dintre puținele proiecte de acest fel care au rămas după o epurare nemiloasă a celor mai cunoscute grupuri de apărare a drepturilor omului din Rusia – Memorial, Centrul Saharov și Grupul Helsinki din Moscova au fost forțate să se închidă.

Deocamdată, voluntarii lor slab organizați, înarmați cu burghie și scăunele pentru a atașa plăcuțele pe fațade, au fost cruțați. Dar ei se confruntă cu obstacole din ce în ce mai mari: Consimțământul unanim necesar al locuitorilor unei anumite clădiri a devenit mai greu de obținut; plăcuțele au fost chiar date jos.

„Oamenii au devenit mai atenți, sunt speriați că recunoașterea episoadelor întunecate din trecut va fi luată drept un semn de aprobare a ceea ce se întâmplă astăzi”, a declarat voluntarul Mikhail Sheinker. „În vremuri ca acestea, trecutul și prezentul converg până când aproape că se amestecă”.

Ziua în care a fost anunțată moartea lui Stalin, 6 martie 1953, este întipărită în memoria lui Sheinker: „Aveam patru ani la acea vreme și făceam gălăgia obișnuită, dar mama mi-a spus să tac din respect.”

Astăzi, în Rusia în timp de război, spectrul lui Stalin ar putea fi folosit din nou pentru a reduce la tăcere disidența. Duminică, agenția de știri de stat RIA Novosti a publicat un articol de opinie cu titlul: „Stalin este o armă în bătălia dintre Rusia și Occident”, susținând că criticarea lui Stalin „nu este doar antisovietică, ci și rusofobă, având ca scop divizarea și înfrângerea Rusiei”.

Dar, în timp ce al Doilea Război Mondial, pe care rușii îl numesc „Marele Război Patriotic”, continuă să fie un tropar central al retoricii lui Putin atunci când vine vorba de invazia sa în Ucraina, președintele se prezintă mai degrabă ca un succesor al țarilor decât al liderilor sovietici. În consecință, mass-media de stat a acordat relativ puțină atenție celei de-a 70-a aniversări a morții lui Stalin.

Fostul consilier al Kremlinului Serghei Markov a declarat că acest lucru se datorează faptului că Stalin este încă prea divizator, iar elita conducătoare a Rusiei ezită să se angajeze în favoarea unei ideologii specifice. Dar „dacă Rusia va suferi noi eșecuri [în Ucraina], Stalin va deveni o temă principală”, a scris Markov pe Telegram.

Kremlinul și comuniștii, un mix nereușit

Alianța dintre Kremlinul lui Putin și comuniștii revanșiști este una incomodă.

În camera inferioară a Rusiei, sau Duma de Stat, Partidul Comunist urmează îndeaproape linia Kremlinului, dar la nivel regional, membrii săi sunt uneori mai puțin disciplinați.

Luna trecută, Mihail Abdalkin, un deputat comunist din regiunea Samara, a postat o înregistrare video în care apare ascultând discursul anual al lui Putin adresat întregii elite conducătoare, cu tăițeii atârnându-i de urechi. A fost o aluzie la un idiom rusesc „atârnă tăițeii de urechi”, care se referă la a fi luat peste picior sau a fi hrănit cu bazaconii.

Săptămâna trecută, Abdalkin a declarat că a fost acuzat de discreditarea forțelor armate ale Rusiei, cazul urmând să fie audiat pe 7 martie. Dacă va fi condamnat, Abdalkin ar putea fi amendat.

Duminică, în Piața Roșie, unii susținători comuniști l-au criticat voluntar pe Putin, dar nu și războiul său împotriva Ucrainei.

„Stalin este criticat pentru că are sânge pe mâini. Dar cum rămâne cu politicile lui Putin? În afara marilor orașe, oamenii trebuie să călătorească sute de kilometri pe drumuri noroioase pentru a primi asistență medicală”, a spus Alexander, un pensionar în vârstă de 60 de ani, citat de Politico.