Infofinanciar > Info > Războiul din Ucraina crește senzațional vânzările de buncăre antiatomice. Cât costă unul în România?
Info

Războiul din Ucraina crește senzațional vânzările de buncăre antiatomice. Cât costă unul în România?

buncar
Foto: playtech.ro

Teama de declanșarea unei conflagrații nucleare, în contextul războiului ruso-ucrainean a făcut ca vânzările de adăposturi antiatomice familiale să crească fabulos. Se spune că piaţa a crescut cu peste 500% de la începutul războiului din Ucraina.

Și, atenție, aceste instalații, căci locuințe nu prea poți să le zici costă bani grei. Cel mai ieftin buncăr face 40.000 de dolari, iar adăposturile cele mai sofsticate pot ajunge și chiar depăși 100 de milioane de dolari. Acestea din urmă sunt capabile să asigure supravieţuirea  pentru câţiva ani în condiţii de lux.

Luxul de sub pământ

Războiul din Ucraina i-a făcut pe constructorii cei mai performanți să anunțe o creştere a pieţei de până la 1000%, faţă vânzările de dinaintea conflictului ruso-ucrainean. Astfel de buncăre au piscine, săli de conferință, dormitoare luxoase, grădini cu copaci și iarbă artificială, saună, cinematografe, săli de jocuri,  un garaj spațios, și uși care pot rezista unor explozii masive.

Există și astfel de adăposturi ce pot găzdui și 50 de persoane.

Deși multe buncăre se află în Statele Unite, câteva se găsesc și în Europa. În Germania, un buncăr sovietic construit în anul 2016 poate proteja până la 500 de persoane timp de un an. Franța, în schimb, este una dintre cele mai slab echipate țări pentru că deține doar 1.000 de buncăre, dintre care 400 sunt private și 600 militare. Potrivit studiilor făcute de specialiștii companiilor, buncărele sunt capabile să reziste la dezastre naturale, radiații și lovituri de rachete.

Se fac și în România

Și Capitala noastră există o firmă care până nu de mult avea ca obiect de activitate fabricarea de confecții metalice, cărucioare și containere este pregătită acum să execute, la comandă, buncăre antiatomice.

Un astfel de buncăr are un preț exorbitant, astfel că suma pentru un potențial doritor pornește de la 275.000 de lei, fără TVA. În fișa tehnică a buncărului sunt specificate și dimensiunile totale, de 3000 x 2700 x 2800mm, dar detaliile sunt pur informative, deoarece buncărul ales se poate personaliza și poate avea diferite forme. Însă mai trebuie știut că prețul unui buncăr nu include și livrarea și instalarea, iar acest buncăr este destinat numai celor care stau la curte și au spațiu pentru el.

Fără garanții

În ceea ce se cheamă fișa tehnică a acestui buncăr, se vorbește tot mai mult despre forme, despre dimeniuni și confort.

Buncărele antiatomice trebuie să aibă pereți groși, construiți din cele mai dense și mai grele materiale posibile, cu multe straturi de protecție, chiar și pământ, beton, dar mai ales strat de oțel solid. Un buncăr antiatomic este menit să te protejeze și de radiații.

Însă în situația de față, prezentarea de produs spune că buncărul va fi învelit cu oțel pentru protecție maximă și are și pereți, uși și unități de supraviețuire subterane ce pot fi complet utilate.

„Acestea oferă siguranță în caz de calamități, evenimente cu violențe, safe room, explozie nucleară. Va puteți proiecta adăpostul subteran pentru a deveni birou, cameră de gimnastică sau cameră de relaxare, unde-ți poți petrece timpul citind sau la o ceașcă de ceai”, se specifică în instrucțiuni.

Buncărul bucureștean, care costă cât o casă, mai are o „problemă”: el nu prezintă niciun fel de acte de garanție, astfel că nu se știe dacă va rezista în caz deconflict nuclear. Și, cel mai probabil, nici nu poți să mai faci vreo plângere apoi sau să te duci la firma respectivă și să ceri banii înapoi. …