Esential

Revista presei din energie. Statele europene își reorganizează strategiile de petrol și gaze, dar depind de Africa și Orientul Mijlociu

revista presei energetice cleanenergywire.org
sursă foto cleanenergywire.org

Războiul din Ucraina a cauzat o reorganizare a pieței energetice europene, lucru ce a rezultat la un anumit nivel haos în rândul statelor membre, multe dintre ele apelând la contracte bilaterale cu noi parteneri sau la strategii pe termen lung pentru a-și asigura consumul de energie.

Printre cele mai importante titluri din energie se numără: Slovenia speră să semneze un acord de import gaze cu Algeria până în noiembrie, Marea Britanie va cumpăra gaz natural lichefiat (GNL) din SUA în loc de Rusia, Bulgaria așteaptă ca egiptenii să-și pună semnătura pe un nou acord de GNL, iar Turcia și Libia „se îndreaptă către o mai bună colaborare în domeniul petrolier”, spune ministrul turc al Energiei.

Slovenia speră să semneze un acord de import de gaze cu Algeria în noiembrie

Robert Golob, premierul slovac, sursă foto Euractiv.com

Robert Golob, premierul slovac, sursă foto Euractiv.com

LJUBLJANA (Slovenia), 9 noiembrie (SeeNews) – Slovenia speră să semneze un acord pentru achiziționarea de gaze naturale din Algeria la sfârșitul acestei luni, a declarat premierul Robert Golob.

„Contractul este complet coordonat și parafat”, a declarat Golob într-un document video postat marți pe site-ul postului public de televiziune RTV.

Potrivit presei slovene, contractul va avea o valabilitate de trei ani și prevede achiziționarea a 300 de milioane de metri cubi de gaze naturale anual, aproximativ o treime din cererea Sloveniei.

„Săptămâna viitoare voi fi într-o vizită la Alger și apoi lucrurile vor fi închise oficial”, a spus Golob.

Conform planurilor, gazul algerian va fi importat în Slovenia prin gazoductul trans-mediteranean care leagă Tunisia de Italia.

Bulgaria așteaptă ca Egiptul să semneze acordul privind GNL

Rossen Hristov, ministrul bulgar al Energiei, sursă foto Bulgaria Post

Rossen Hristov, ministrul bulgar al Energiei, sursă foto Bulgaria Post

SHARM EL-SHEIKH, EGIPT, Ministrul bulgar interimar al Energiei, Rossen Hristov, a declarat pentru agenția online Daily News Egipt că Bulgaria așteaptă ca Egiptul să încheie acordul bilateral privind exportul de gaze naturale lichefiate către Bulgaria.

Sofia se așteaptă ca acordul să fie activat cât mai curând posibil și încearcă să-și consolideze cooperarea energetică cu Cairo, a declarat Hristov în timpul celei de-a 27-a Conferințe a ONU privind schimbările climatice (Summit COP27), care are loc în stațiunea egipteană Sharm el-Sheikh.

În octombrie, Egiptul a semnat un memorandum de înțelegere cu Bulgaria pentru exportul de GNL în Bulgaria. La acea vreme, ministrul bulgar și-a exprimat dorința țării sale ca Egiptul să se numere printre principalele surse de gaze naturale pentru Bulgaria, pe fondul relațiilor istorice remarcabile dintre cele două țări și al dorinței de a extinde cooperarea bilaterală, în special în domeniul energiei.

În timpul vizitei lui Hristov în Egipt, la sfârșitul lunii octombrie, ambele părți au convenit să semneze un memorandum de înțelegere pentru a dezvolta cooperarea tehnică, științifică, tehnologică și comercială în industria de petrol și gaze pentru a obține beneficii reciproce.

În septembrie, președintele bulgar Rumen Radev și omologul său egiptean Abdel Fattah El-Sisi au discutat despre modalitățile de consolidare a cooperării bilaterale în sectorul energetic, a informat, de asemenea, Daily News Egipt.

Bulgaria și Egiptul au în mod tradițional relații politice bilaterale bune, a declarat Ministerul bulgar de Externe pe site-ul său oficial. Egiptul a fost prima țară arabă care a stabilit relații diplomatice cu Bulgaria la 3 februarie 1926 și este cel mai mare partener comercial și economic al Bulgariei în Orientul Mijlociu și Africa.

Relațiile bulgaro-egiptene se bazează pe un cadru de reglementare larg, care include 23 de documente. Există un cadru juridic bine dezvoltat în domeniile agriculturii, comerțului, economiei și cooperării militare între cele două părți.

Marea Britanie va cumpăra GNL american în loc de rusesc

Rishi Sunak, sursă foto SkyNews

Rishi Sunak, sursă foto SkyNews

Guvernele Marii Britanii și Statelor Unite se pregătesc să încheie un acord privind furnizarea de GNL american Regatului Unit.

Acordul prevede că Marea Britanie va primi până la 10 miliarde de metri cubi de GNL anual. Acordul ar trebui să intre în vigoare în 2023. Premierul britanic Rishi Sunak ar putea anunța încheierea acordului în zilele următoare, relatează The Telegraph.

Anterior, aproape jumătate din gazul natural al Regatului Unit a fost produs în zona Mării Nordului. Restul nevoilor de gaze naturale au fost acoperite de importuri. Cei mai mari furnizori de gaze naturale au fost Norvegia, Qatar, SUA și Rusia. GNL a reprezentat aproximativ 17% din importurile de energie.

Anul trecut, Marea Britanie a importat 3,12 miliarde de metri cubi din Rusia (4% din totalul volumelor). Cu toate acestea, deja în iunie, țara a redus volumul importurilor de gaze rusești cu 75%.

Ministrul turc al energiei: Turcia și Libia se îndreaptă către o mai bună cooperare în domeniul petrolier

Fatih Donmez, ministrul turc al Energiei, sursă foto Azer News

Fatih Donmez, ministrul turc al Energiei, sursă foto Azer News

Ministrul turc al Energiei, Fatih Donmez, a declarat luni că memorandumul turco-libian a deschis noi orizonturi pentru ca Ankara să devină un furnizor parțial de gaze naturale către lume.

Libia este una dintre țările cu cele mai mari rezerve de petrol și gaze, totuși, nu a avut niciodată posibilitatea de a beneficia în mod corespunzător de acest potențial din cauza conflictelor interne în curs și a războiului civil, spune ministrul turc, adăugând că țara sa a avut un rol crucial în instaurarea păcii și stabilității în Libia.

El a subliniat că acordurile de investiții și minerit dintre Turcia și Libia au existat chiar înainte de 2011, deoarece a anticipat că cele două țări se îndreaptă spre o mai bună cooperare în domeniul explorării și producției de petrol în câmpurile onshore și offshore din Libia.

„Dacă două țări libere, suverane, sunt de acord asupra cooperării, cred că o țară terță nu ar trebui să ridice nicio problemă”, spune Donmez, subliniind că acordul va contribui la dezvoltarea Libiei și la rezolvarea crizei energetice la nivel regional și global. „Scopul este de a crea o piață transparentă, sigură și profitabilă pentru toți”, a declarat ministrul Donmez.

Uniper a încheiat un parteneriat cu NewMed Energy privind GNL și hidrogenul pentru a reduce la minimum criza energetică

Uniper logo, sursă foto News in Germany

Uniper logo, sursă foto News in Germany

Compania energetică germană Uniper și NewMed Energy din Israel vor explora modalități de colaborare la furnizarea de gaz natural lichefiat (GNL) pe termen scurt și lung și de producere a hidrogenului albastru și verde, scrie Offshore Energy.

Părțile au semnat un memorandum de înțelegere fără caracter obligatoriu (MoU) pentru a analiza furnizarea de gaze naturale din Israel către Germania pe termen imediat, utilizând infrastructura de producție și de transport existentă, în conformitate cu disponibilitatea conductei de transport între Israel și Egipt, unde gazul natural va fi livrat instalațiilor GNL și de acolo în Germania.

În plus, Uniper și NewMed vor investiga fezabilitatea livrărilor de GNL din rezervorul Leviathan către Uniper, ceea ce va necesita extinderea infrastructurii leviatane existente (faza 1B), precum și lichefierea gazului la una dintre instalațiile existente în Egipt sau la o instalație independentă de lichefiere plutitoare nou construită din Israel.

În conformitate cu planul strategic al NewMed Energy, conform căruia parteneriatul vizează promovarea energiei verzi, memorandumul de înțelegere include, de asemenea, o potențială colaborare în domeniul hidrogenului albastru și al hidrogenului verde și al transportului acestuia din Israel în Europa.

Yossi Abu, CEO al NewMed Energy, a declarat: „Pentru viitorul apropiat, gazul natural va fi cea mai importantă sursă de energie din lume. NewMed Energy continuă să-și promoveze activitatea internațională. Leviatanul este o ancoră energetică în Orientul Mijlociu, furnizând energie Israelului și altor țări din regiune, fiind în același timp capabil să ajute în criza energetică din Europa.”

Niek den Hollander, CCO al Uniper, a adăugat: „Această colaborare cu NewMed Energy se potrivește strategiei noastre de diversificare a surselor noastre de aprovizionare cu gaze și de deschidere a drumului către o lume decarbonizată. Aprovizionarea cu gaze naturale din largul Israelului are potențialul de a crește securitatea aprovizionării pentru Germania.”