Info

Criticile Chinei la adresa SUA continu! Autoritățile de la Beijing condamnă anunțul americanilor privind discuțiile de la G20

china-sua-taiwan stirileprotv.ro
sursă foto: stirileprotv.ro

După ce administrația de la Washington au anunțat faptul că, în cadrul summit-ului G20 de săptămâna viitoare, președintele Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping vor avea în vedere problema Taiwanului drept primă temă de discuție, autoritățile de la Beijing condamnă dur aceste scurgeri de informații.

Un oficial înalt din Republica Chineză, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, susține vehement faptul că furnizarea acestor detalii ar încălca angajamentul Washingtonului de a întreține doar relații diplomatice și informale cu Taiwanul. „Este șocant, China se opune demersului”, informează Reuters, citat de Mediafax.

Aceste declarații dure vin la scurt timp după ce consilierul prezidențial de la Casa Albă pentru Securitatea Națională, Jake Sullivan, a venit cu anunțul cum că cei doi șefi de stat vor avea o discuție cu privire la situația sensibilă dintre China și Taiwan. Sullivan le transmite astfel autorităților de la Taipei faptul că „ar trebui să se simtă în siguranță și confortabil”.

Taiwanul, la mijloc între SUA și China

Întâlnire față în față dintre Biden și Xi va fi primul astfel de eveniment de când liderul american a preluat această funcție, iar cei doi se folosesc astfel de faptul că vor participa concomitent la Summit-ul G20 pentru a discuta unua dintre cela mai „fierbinți” probleme de pe glob la momentul actual, potrivit unor surse de la Washington mai sus menționate.

Acest eveniment va fi foarte interesant de urmărit, căci cele două state, unele dintre cele mai puternice țări din lume, nu se prezintă a fi tocmai în cele mai bune relații. Cel mai recent, tensiunile dintre China și au fost alimentat tocmai de pretențiile Beijingului asupra Taiwanului autoguvernat și de asertivitatea sa tot mai mare în Asia.

Conducerea Statelor Unite ale Americii a venit cu răspuns promt la acea vreme prin luarea unor numeroase decicii privind restricționarea accesului la semiconductori, folosiți în domeniul tehnologic al cipurilor taiwaneze. În acest mod, Washingtonul a „atacat” direct economia chinezească, axată pe exporturi. În acest domeniu, China utilizează des această tehnologie pentru a produce și vinde orice produs, de la telefoane la mașini electrice.

Biden și Xi, „la cuțite”?

„Sunt sigur că vom discuta despre Taiwan… și ceea ce îmi doresc de la  această discuție este să stabilim care sunt fiecare dintre liniile noastre critice”, a declarat Biden într-o conferință de presă ținută joi, 1o noiembrie, la scurt timp după ce autoritățile de la Casa Albă au confirmat întâlnirea. În acest fel, ei pot „determina dacă sunt sau nu în conflict unul cu celălalt… și dacă sunt, cum să rezolve acest conflict și cum să lucreze împreună”, a mai declatrat liderul american. Chiar și așa, Biden susține că nu este dispus să „facă nicio concesie fundamentală” cu privire la politica SUA privind Taiwanul.

Între timp, în ciuda presiunilor din Occident, cei de la Beijing încă consideră insula autonomă ca fiind propriul său teritoriu și că Taiwanul trebuie să fie unit cu partea continentală. Taipeiul se consideră, în continuare, independent, în ciuda tuturor aceste amenințări.