Lumea la zi

Secretarul Trezoreriei SUA: „Încetarea războiului din Ucraina este cel mai bun lucru pentru economia globală!”

Janet Yellen - sursa foto - newsmaker.ro
sursa foto: newsmaker.ro

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a exercitat presiuni asupra Rusiei luni, înainte de summitul G-20 din Indonezia, afirmând că cea mai bună modalitate de a pune capăt tumultului economic mondial este de a opri războiul din Ucraina.

Încă de la începutul invaziei ruse din Ucraina, liderii mai multor state au propus ca Moscova să nu fie primită la summitul G20, una dintre vocile de opoziție fiind și Janet Yellen, care a declarat în aprilie că nu va participa la sesiunile de la Bali în cazul în care vor fi prezenți și reprezentanți ai Rusiei.

„Încetarea războiului dus de Rusia constituie un imperativ moral şi pur şi simplu cel mai bun lucru de făcut pentru economia globală”, a declarat Janet Yellen jurnaliştilor, în timpul întrevederii cu omologul său francez Bruno Le Maire, potrivit Agerpres.

Vladimir Putin nu va participa la summit

Moscova a afirmat că summitul ar trebui să se concentreze mai degrabă pe problemele economice şi financiare decât pe probleme politice şi de securitate. Pe de altă parte, războiul din Ucraina afectează în mod direct economia, prin creșterea prețurilor la produse de bază și a energiei electrice.

Gazda summitului, Indonezia, a făcut apel la discuții și la o rezolvare pașnică a conflictului, dar, la fel ca și colegii săi din G20: China, Africa de Sud și India, a evitat în mare măsură să critice direct Rusia.

Vladimir Putin a decis, la finalul săptămânii trecute, să nu participe la summitul G20, fiind reprezentat de ministrul său de Externe, Serghei Lavrov.

Rusia se află sub presiune pentru a prelungi acordul existent care permite exporturile de cereale ucrainene şi care expiră la 19 noiembrie. Necesitatea de a prelungi acordul negociat de Turcia și ONU, care permite exporturilor vitale de cereale și îngrășăminte ucrainene să tranziteze în siguranță prin Marea Neagră, va fi un punct central al discuțiilor.

Reducerea prețurilor la energie și alimente va fi punctul central al discuțiilor

Prețurile ridicate ale combustibililor și ale alimentelor se numără printre principalele probleme care vor fi discutate la summit, iar puține țări din G20 au scăpat de problemele economice. Le Maire a subliniat necesitatea de a contracara efectele invaziei Rusiei, și anume asupra creșterii prețurilor la carburanți în Europa.

„Cred cu adevărat că prima problemă pe care o avem pe masă este cum să reducem prețurile la energie și cum să scăpăm de inflație”, a declarat Bruno le Marie, potrivit VOA.

Ucraina este unul dintre cei mai mari producători de ambele produse din lume. Președintele rus Vladimir Putin părea să se retragă din acord, dar s-a confruntat cu o reacție dură din partea țărilor în curs de dezvoltare.

De asemenea, Yellen a vorbit despre sancțiunile impuse Rusiei și  impactul lor asupra economiei globale, susținând că plafonarea prețurilor petrolului va avantaja China și India, alături de restul cumpărătorilor de țiței rusesc.

Achizițiile Chinei de petrol rusesc sunt „complet coerente” cu planurile țărilor occidentale de a menține țițeiul rusesc pe piața mondială, iar Beijingul va beneficia de noul mecanism de plafonare a prețurilor care va fi impus în decembrie, a declarat secretarul american al Trezoreriei.