Infofinanciar > Lumea la zi > The Economist: Viziunea lui Emmanuel Macron despre o Europă mai puternică devine realitate
Lumea la zi

The Economist: Viziunea lui Emmanuel Macron despre o Europă mai puternică devine realitate

Macron sursa foto Realitatea
Sursa foto Realitatea

Un președinte francez precaut, dar plin de speranță, a luat loc în biroul avionului de culoare bej, cu destinația Moscova-Kiev, la 8 februarie 2022. Cu o seară înainte, Emmanuel Macron petrecuse peste cinci ore izbitor de distanțate din punct de vedere social, așezat în fața lui Vladimir Putin la o masă de lungimea unui container maritim. Schimbul lor de replici a fost tensionat, a povestit el, dar Vladimir Putin a promis că Rusia „nu va fi cauza unei escaladări”. Două săptămâni mai târziu, tancurile rusești au intrat în Ucraina, declanșând cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al doilea război mondial și expunând inutilitatea aventurii lui Emmanuel  Macron.

În întreaga Europă, liderii se luptă cu consecințele războiului Rusiei. În Franța, conflictul a pus în lumină ambiția lui Emmanuel Macron de a-și păstra țara de dimensiuni medii așezată printre giganți la masa diplomatică de vârf – și frustrările încercării de a face acest lucru. În multe privințe, Europa s-a apropiat de modul de gândire al președintelui francez. Continentul se reînarmează, se afirmă și învață să vorbească limbajul puterii. Cu toate acestea, în ceea ce privește chestiuni cruciale, în special securitatea sa viitoare, încă nu este convinsă de ideile lui Macron.

Puterea Franței pe continentul European

Nimeni nu i-ar putea reproșa etica muncii lui Emmanuel Macron. Băgând în permanență mesaje text către colegii săi, Macron a găzduit deja în acest an 16 lideri mondiali diferiți la Paris. În aprilie se va duce în China pentru a se întâlni cu Xi Jinping. Acest lucru îl va face primul lider al g7 care se va întâlni cu acesta în acest an (se așteaptă ca el să îl îndemne pe Xi să facă presiuni asupra lui Vladimir Putin în legătură cu războiul din Ucraina). Săptămâna trecută, el a încheiat un turneu în patru țări din Africa. Pe 10 martie, el va întâmpina guvernul Marii Britanii, iar apoi pe regele acesteia în prima sa vizită în străinătate în calitate de monarh.

El are pârghii de putere dură pe care nu le deține niciun alt membru al UE. Înarmată nuclear, cu un loc permanent în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, Franța menține o armată mare, cu acoperire globală. Bazele sale militare și teritoriile sale de peste mări se întind din Caraibe până în Pacific. Cu 264 de ambasade și misiuni, Franța gestionează a treia cea mai mare rețea diplomatică din lume, după China (275) și America (267).

Lui Macron îi place să vorbească despre grand bouleversement (marea bulversare). Prin aceasta, el se referă la sfârșitul sistemului global unipolar, dominat de americani, care a apărut după războiul rece, și înlocuirea acestuia cu o lume mai fragmentată și o nouă rundă de rivalitate între marile puteri. În opinia lui Macron, cel mai bun răspuns la această schimbare este mai multă „suveranitate”, spune unul dintre consilierii săi, ceea ce înseamnă „consolidarea capacității de a decide pentru noi înșine și de a continua să putem face acest lucru”.

Macron și consilierii săi consideră că invazia Rusiei le-a justificat viziunea lor asupra lumii. Când și-a expus ideile în 2017, într-un discurs la Sorbona, apelurile sale la „suveranitate europeană” au sunat ca niște abstracțiuni de înaltă ținută. Ele sunt mai concrete într-o lume în care Europa nu mai vorbește doar de reguli, comerț și pace, ci și de arme, autonomie și putere. În urma invaziei, Germania a promis o creștere uriașă a cheltuielilor militare. UE exportă arme în Ucraina și încearcă să reducă dependența acesteia de gazul rusesc și să promoveze autosuficiența energetică. Afișează o plăcere nou descoperită pentru politica industrială. „Conversația europeană a sunat rareori atât de franțuzește”, spune Georgina Wright, de la Institutul Montaigne, un think-tank din Paris.

Influența americanilor

La Conferința de Securitate de la München din 17 februarie, Emmanuel Macron a cerut organizarea de discuții la Paris cu privire la viitorul apărării aeriene a continentului și s-a oferit să discute „dimensiunea europeană” a descurajării nucleare a Franței. Cu toate acestea, țările mai apropiate de capătul ascuțit al războiului din Ucraina ajung la concluzia că numai NATO – și în special America, care furnizează cea mai mare parte a forței alianței – le poate garanta securitatea. Chiar și Germania, în ciuda vorbelor sale despre un Zeitenwende (punct de cotitură) istoric, a fost reticentă în a lua decizii importante fără acoperire americană și este mai dornică ca niciodată să cumpere armament american.

Însuși Macron, care în 2019 a declarat pentru The Economist că NATO se confruntă cu „moartea cerebrală”, și-a schimbat tonul cu privire la alianță. El a ajutat la consolidarea flancului estic al nato cu trupe franceze și vorbește mai mult despre o „componentă europeană a nato” decât despre o „autonomie strategică” în toată regula. El a crescut cheltuielile de apărare planificate de Franța pentru 2024-30 cu peste o treime, la 413 miliarde de euro (437 miliarde de dolari), față de 2019-25. „Cred că a înțeles în sfârșit nato… și de ce contează”, spune François Heisbourg de la Institutul Internațional pentru Studii Strategice.

Cu toate acestea, vechile ipoteze mor greu. În 1966, Franța și-a retras trupele din structura de comandă integrată a NATO, revenind în ea abia în 2009. În ciuda cuvintelor calde și a banilor suplimentari, mulți dintre ceilalți membri ai alianței suspectează că Franța va păstra întotdeauna o anumită distanță. „Încă vorbim despre NATO ca și cum ar fi vorba despre „ei” și nu despre „noi””, spune Camille Grand, un fost oficial (francez) al NATO, în prezent la Consiliul European pentru Relații Externe, un alt think-tank.

O presiune suplimentară provine din ambițiile franceze de a construi suveranitatea europeană, pe de o parte, și de a-și afirma în același timp interesele naționale franceze, pe de altă parte. Este o tensiune veche de zeci de ani. Charles de Gaulle, primul lider francez de după război, a încercat să reconstruiască Europa ca un ansamblu puternic de națiuni, păstrând în același timp „mâinile libere” ale Franței pentru a conduce o diplomație a „echilibrului” geopolitic. Astăzi, lui Macron îi place să vorbească despre Franța ca despre o „puissance d’équilibres” (putere de echilibru), care este independentă și deschisă să vorbească cu toți.

Politica lui Emmanuel Macron, deranjantă

Chiar și astăzi, această abordare îi poate enerva pe aliați. Pentru Macron, încercarea de a-l descuraja pe  Putin de la război a arătat că europenii pot prelua conducerea. Președintele francez și-a coordonat călătoria din 2022 la Moscova cu Olaf Scholz, cancelarul german, și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei. Pentru Polonia și statele baltice, în schimb, care se tem de mult timp de expansionismul lui Putin, vizita a subliniat faptul că președintele francez nu vorbește în numele lor. Aceste țări „nu vor susține niciodată concepția lui Macron privind autonomia strategică dacă el persistă să creadă că poate lucra într-o zi cu Putin”, spune Michel Duclos, fost ambasador francez.

Această tensiune este „aproape insurmontabilă”, spune Benjamin Haddad, unul dintre parlamentarii lui Macron: „Este foarte dificil atât să ai un dialog special cu țări precum Rusia sau China, cât și să acționezi ca pivot în Europa, construind un consens și valorificând Europa pentru a proiecta puterea”. Încercarea de a avea lucrurile în ambele sensuri poate duce la o ambiguitate nebănuită. Macron și-a înăsprit tonul în ceea ce privește Rusia, declarând că aceasta trebuie „înfrântă” și promițând să susțină Ucraina „până la victorie”. Dar el spune, de asemenea, că Rusia nu ar trebui să fie „zdrobită” și păstrează o linie deschisă pentru Putin, cu care a vorbit ultima dată în septembrie.

În realitate, opiniile lui Macron sunt apropiate de cele ale lui Joe Biden, deși președintele american este mai judicios în exprimarea lor cu voce tare. Președintele francez vrea să ajute Ucraina să își asigure un avantaj teritorial pe câmpul de luptă pentru ca aceasta să dicteze termenii păcii. Cu toate acestea, mulți colegi europeni ajung la concluzia că Macron este prea conciliant cu Rusia. Atunci când vor avea loc discuții, președintele francez dorește să se asigure că Europa are un loc la masă. Alți europeni nu sunt siguri că vor ca acel loc să fie ocupat de Macron.

Cel de-al treilea punct de tensiune este cel dintre ambiții și mijloace. Macron a contribuit la lansarea unei „Comunități Politice Europene” care se întinde din Marea Britanie până în Moldova, a convocat discuții de pace între Azerbaidjan și Armenia și a încălzit legăturile cu Algeria, țară bogată în gaze naturale. Parisul zumzăie de idei privind marile cauze: conservarea biodiversității, îmbunătățirea securității alimentare, asigurarea unui multilateralism „eficient”, reducerea extremismului online. Întinderea excesivă se anunță. După cum a spus Michael Shurkin de la Consiliul Atlantic, un alt think-tank, Franța este un „aliat puternic și subțire”.

Decizia lui Macron de anul trecut de a închide Operațiunea Barkhane, o operațiune antiteroristă condusă de Franța în Sahelul african, începută în 2014, ilustrează acest lucru. Inițial, Franța a ajutat la respingerea unei incursiuni jihadiste în Mali. Dar nu a putut contracara sentimentul anti-francez, alimentat din ce în ce mai mult de Rusia. În cele din urmă, Mali a angajat Grupul Wagner, o firmă de mercenari condusă de unul dintre acoliții lui Putin. După ce a retras toate trupele franceze din Mali, Macron își retrage acum majoritatea bazelor militare din regiune. Împotriva Rusiei și Chinei, Franța pierde bătălia pentru influență.

O altă ilustrare este aukus, un pact de apărare între America, Australia și Marea Britanie dezvăluit în 2021. Acesta a scufundat un acord francez în valoare de 90 de miliarde de dolari australieni (60 de miliarde de dolari) pentru a furniza submarine Australiei, a torpilat strategia Indo-Pacific a Franței și a înfuriat guvernul său. Dacă aliații își pot face acest lucru unul altuia, a concluzionat Parisul, atunci Franța are dreptate să își consolideze independența. De atunci, Macron a cultivat legături cu alte țări din Indo-Pacific, inclusiv India, Japonia și Thailanda.

Relația dintre Franța și China

Viitoarea călătorie în China va fi următorul test diplomatic al lui Macron. Președintele francez consideră că Europa ar trebui să mențină propriul dialog cu China, inclusiv în ceea ce privește războiul lui Putin, și că menținerea discuțiilor poate contribui la reducerea tensiunilor dintre Occident și China. Inițial, el a dorit să meargă la Beijing anul trecut împreună cu Scholz (în cele din urmă, cancelarul german a mers singur). De data aceasta, Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, i s-ar putea alătura. Chiar dacă o va face, mulți europeni nu vor simți că Macron face călătoria pentru ei.

Unele dintre aceste puncte de tensiune sunt de natură structurală. Ambivalența franceză față de NATO este cu mult anterioară lui Macron. Dar maniera personală a președintelui poate înrăutăți lucrurile. „Stilul său este de a merge înainte, de a nu renunța niciodată, de a forța cât mai mult posibil și de a-și asuma riscuri”, spune un consilier. El îi ascultă pe mulți, dar nu este dator față de nimeni. În cele din urmă, spune Bruno Tertrais de la Fundația pentru Cercetare Strategică, un think-tank, „principalul consilier diplomatic al lui Macron este Macron”.

Pentru criticii președintelui, exact acest unilateralism, eșecul de a crea alianțe semnificative și tendința de a spune cu voce tare lucruri care ar fi mai util să fie tăcute, îi irită pe alții și îi subminează influența. Din Liban până în Rusia, Macron nu prea are multe de arătat pentru acțiunile sale personale de apropiere. „Are prea multe idei, tot timpul”, spune un diplomat european, „așa că este greu să facă ca vreuna dintre ele să reziste”.

Dar Macron nu are de gând să înceteze să le sugereze. Acest lucru îl va face să rămână atât un partener impresionant, cât și dificil. „Președintele nu va accepta niciodată că Franța este o putere de mijloc”, spune un consilier prezidențial. „El crede că fără o ambiție de rayonnement (influență), de a fi deschisă către lume, de a vorbi cu toată lumea, Franța nu ar fi ea însăși”, scrie The Economist.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.