Infofinanciar > Lumea la zi > Creșterea vârstei de pensionare provoacă haos la Paris. Sindicatele avertizează: „Împreună, în 7 martie, să paralizăm Franța!”
Lumea la zi

Creșterea vârstei de pensionare provoacă haos la Paris. Sindicatele avertizează: „Împreună, în 7 martie, să paralizăm Franța!”

Proteste FranțaSursă foto: Aleph News
Sursă foto: Aleph News

Situația se complică în Franța cu doar câteva zile înainte ca Parlamentul de la Paris să decidă creșterea vârstei de pensionare în toată țara de la 62 de ani la 64 de ani. Sindicatele amenință că în cursul zilei de marți va avea loc un protest cu peste un milion de oameni care va provoca un adevărat „tsunami social” și vor paraliza toată țara.

Astfel, pentru marți, 7 martie, sunt așteptate manifestaţii, greve prelungite, intersecții ocupate și spectacole anulate, anunță sindicatele din Franța, cu doar câteva zile înainte de adoptarea proiectului de lege privind o reformă a sistemului de pensionare.

„Împreună, în 7 martie, să paralizăm Franța!”, au transmis principalele sindicate din Franța într-un comunicat comun, transmite Reuters.

Franța va fi paralizată de proteste

O Franța paralizată „este evident o situaţie nefavorabilă pentru concetăţenii noştri şi primii penalizaţi, când au loc greve, sunt francezii cu venituri modeste”, a transmis recent premierul Elisabeth Borne. Oficialul francez a apărat reforma destinată să asigure perenitatea „unuia dintre pilonii modelului nostru social”.

În același timp, secretarul general al sindicatului CFDT, Laurent Berger, a transmis, vorbind despre data de 7 martie, o „zi de mobilizare extrem de puternică”. Acesta a făcut un apel către preşedintele Emmanuel Macron „să nu rămână surd” la această situație.

Protestele au început încă din data de 31 ianuarie, atunci când sindicatele au anunțat că au strâns peste 2,5 milioane de manifestanţi în toată ţara. În același timp, autorităţile susţin că au fost doar 1,27 milioane. Totuși, conform unor surse din cadrul poliţiei, între 1,1 şi 1,4 milioane de persoane ar urma să protesteze marţi pe străzile din toată Franţa. Mai mult, sindicatul CGT vrea să organizeze un număr total de 265 de mitinguri în mai multe orașe. De asemenea, sindicatul Solidaires mizează pe un „tsunami social” care va convinge Guvernul să dea înapoi cu privire la principala măsură a proiectului de reformă, majorarea vârstei legale de pensionare de la 62, până la 64 de ani în condițiile în care toate sondajele arată că majoritatea francezilor se opun majorării vârstei de pensionare, cu toate recunosc că până la urmă măsura va fi pusă în practică.

Greve prelungite în mai multe sectoare

În același timp, cea de-a şasea zi de proteste naţionale va marca şi debutul grevelor prelungite în mai multe sectoare din țară, pornind de la transporturi şi până la rafinării şi energie, comerţ sau salubritate, mai avertizează sindicatele.

Practic, compania feroviară SNCF şi companiile de transport din regiunea Parisului se aşteaptă la un trafic perturbat marţi dar şi miercuri. Privind traficul aerian, direcţia generală a aviaţiei civile (DGAC) a cerut companiilor să diminueze cu 20% până la 30% programul de zbor în zilele de marţi şi miercuri.

Nu în ultimul rând, transportatorii rutieri s-au alăturat protestelor, unii chiar de duminică seara. În învăţâmânt, cel mai mare sindicat din ciclul primar, Snuipp-FSU, estimează că peste 60%” din învăţători vor intra în grevă şi „câteva mii de şcoli” vor fi închise marţi. De asemenea, aproximativ 20 de universităţi urmează a fi blocate. În sectorul energiei, secretarul general de la CGT Energie, Sébastien Ménesplier, a avertizat că urmează o „săptămână neagră”, cu scăderi ale producţiei, în special de energie nucleară. Trei din patru terminale care permit importul de gaze naturale lichefiate în Franţa au fost oprite pentru şapte zile, a anunţat luni seara sindicatul CGT Elengy, transmite Reuters.

Închideri prelungite de magazine și sensuri giratorii ocupate

De asemenea, sindicatele se aşteaptă şi la iniţiative mai puţin obişnuite: închideri de magazine, staţii de taxare pe autostradă deschise, sensuri giratorii ocupate, acestea din urmă reamintind de acţiunile „vestelor galbene” din 2018-2019. Mai mult, se așteaptă și la spectacole anulate. Pe parcursul acestei săptămâni, marcată şi de alte mobilizări, precum grevele feministe din 8 martie, Ziua internaţională a drepturilor femei, mobilizarea tinerilor joi, grevă naţională pentru climă vineri, vor avea loc şi dezbaterile din Senat, cu privire la reforma sistemului de pensii, care ar urma să se încheie vineri. Guvernul francez mizează pe adoptarea în Senat a reformei până duminică şi are de gând ca în data de 16 martie să supună la vot legea în cele două camere ale Parlamentului.

„Dacă reforma va fi adoptată este puţin probabil ca mobilizarea să se menţină la nivelul actual”, a transmis o sursă guvernamentală, care a precizat că Executivul mizează pe renunţarea la proteste de către sindicatele mai moderate.