Infofinanciar > Lumea la zi > Eurostat: România s-a aflat pe locul 4 în UE la creșterea economică de anul trecut
Lumea la zi

Eurostat: România s-a aflat pe locul 4 în UE la creșterea economică de anul trecut

Europenilor le-a scăzut încrederea și în guvernele naționale, și în UE
sursa foto dreamstime

Produsul intern brut (PIB) al Uniunii Europene a scăzut în ultimele trei luni ale anului 2022, iar economia zonei euro a stagnat, arată statisticile Eurostat. În cazul statelor membre ale UE, România s-a aflat pe locul 4 în topul celor mai mari creșteri economice din trimestrul IV 2022, în comparație cu trimestrul III.

Cea mai mare creștere economică de la sfârșitul anului trecut a fost înregistrată în Grecia, cu o majorare de 1,4%. Pe locul doi se află Malta, cu 1,2%, urmată de Cipru cu 1,1% și de România, cu o mărire de 1%.

PIB-ul adunat al celor 19 state membre ale zonei euro a rămas la același nivel în trimestrul IV comparativ cu trimestrul III, însă a crescut în ritm anual cu 1,8%, potrivit datelor revizuite publicate miercuri de Eurostat.

Estimările greșite ale statisticilor Eurostat din luna februarie

Luna trecută, Eurostat estimase că economia zonei euro ar fi crescut cu 0,1 de la un trimestru la altul, însă după o revizuire recentă s-a constatat că aceasta nu a crescut deloc. Statisticele s-au schimbat și în cazul ritmului economic de creștere anual, care fusese inițial preconizat la 1,9% și nu 1,8%.

O stagnare a economiei, cu toate că sună la prima vedere ca fiind ceva extrem de negativ, arată că blocul comunitar poate evita în continuare intrarea într-o recesiune, definită ca fiind o scădere a PIB-ului în intervalul a două trimestre consecutive. Posibilitatea unei recesiuni a apărut încă de anul trecut, după ce mulți se așteptau ca sancțiunile împotriva Rusiei pentru invazia sa din Ucraina vor fi afectat creșterea economică a blocului comunitar.

Analiștii se așteaptă ca economia zonei euro să scadă în primul trimestru al anului acesta, din cauza creșterii constante a costului vieții, care îi afectează din plin pe consumatori. În cazul tuturor membrelor Uniunii Europene, printre care se numără și țara noastră, produsul intern brut anual a crescut cu 1,7% și s-a contractat cu 0,1% de la ultimul trimestru la altul.

Eurostat estimase în luna februarie o creștere de 0,1% de la un trimestru la altul pentru UE și un avans de 1,8% în ritm anual. O lună mai târziu, se pare că acea creștere de 0,1% a însemnat, de fapt, o scădere de o,1%.

Numărul persoanelor angajate a crescut

Eurostat a publicat și statisticile revizuite privind creșterea gradului de ocupare în UE în ansamblu și în zona euro. Potrivit acestora, numărul persoanelor ocupate a crescut cu 0,3% atât în zona euro, cât şi în Uniunea Europeană în trimestrul IV în comparație cu trimestrul III, faţă de estimarea iniţială care vorbea de un avans de 0,4%.

Malta (1,6%), Polonia (0,9%), Estonia, Cipru şi Ţările de Jos (toate cu un avans de 0,7%) au avut cele mai mari majorări ale numărului de persoane angajate în rândul statelor membre ale UE, pentru trimestrul IV al anului 2022. În România, numărul de persoane ocupate a crescut cu 0,3%, procent apropiat de media UE, scrie Digi24.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.