Infofinanciar > Lumea la zi > Tensiunile de pe front accelerează! Vladimir Putin vrea să ia măsuri de urgență
Lumea la zi

Tensiunile de pe front accelerează! Vladimir Putin vrea să ia măsuri de urgență

defense.ro
sursa defense.ro

Discuția despre un al doilea val de mobilizare în Rusia a fost pe buzele tuturor în ultimele săptămâni. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a afirmat că acesta va începe la începutul lunii ianuarie. Și, citând oficiali occidentali din serviciile de informații, CNN a relatat săptămâna trecută că președintele rus Vladimir Putin ia în considerare recrutarea a încă 200.000 de oameni.

Mulți se așteptau la un anunț important pe 18 ianuarie, când președintele rus, cunoscut ca fiind un fan al datelor de referință, a vizitat Sankt Petersburg cu ocazia aniversării ridicării asediului Leningradului. Va lansa Putin o nouă campanie de mobilizare? Să facă o declarație oficială de război împotriva Ucrainei? Să închidă granițele Rusiei? Până acum, nimic din toate acestea nu s-a întâmplat.

Decretul de mobilizare din toamna anului trecut este încă valabil

Cu toate discuțiile despre un al doilea proiect, merită remarcat faptul că decretul inițial de mobilizare al lui Putin din septembrie rămâne în vigoare din punct de vedere legal, ceea ce înseamnă că autoritățile ruse pot trimite oameni pe front fără niciun avertisment ori de câte ori au nevoie.

Într-adevăr, ar trebui să fim atenți la afirmația Kremlinului din toamna trecută că și-a înrolat ținta de 300.000 de oameni și că, ulterior, a oprit toate eforturile de mobilizare. Aceste cuvinte au la fel de multă greutate ca și promisiunile sale de a nu invada Ucraina.

Pe fondul luptelor continue și al secretomaniei tot mai mari care învăluie Kremlinul, este mai greu ca niciodată să îți faci o idee despre planurile lui Putin. Este mult prea ușor să ne întoarcem la oficiali juniori care nu fac decât să transmită zvonuri, mai degrabă decât la cei care au acces direct la oficialii din anturaj.

Este binecunoscut faptul că președintelui rus îi place să țină secrete deciziile majore chiar și față de cei mai de încredere colegi ai săi până în ultimul moment. Acesta a fost cazul „parțialei” anunțate în septembrie, iar punerea sa în aplicare a fost responsabilitatea Ministerului Apărării. Dar acum lucrurile stau diferit. Mulți alți oficiali sunt implicați și vor să știe despre decizii în avans (cel puțin pentru a-și putea proteja familiile și prietenii de convocarea lor).

Am vorbit cu mai multe surse guvernamentale pentru a încerca să ne facem o idee despre planurile Kremlinului. Deși sursele noastre nu fac parte din armată, ele au fost implicate în organizarea efortului de mobilizare din septembrie-octombrie și ar fi probabil implicate în orice nouă campanie.

Niciun semn de mobilizare militară pe frontul Rusiei

Și avem câteva dovezi că sursele noastre pot fi de încredere. În ciuda zvonurilor din decembrie despre o a doua mobilizare, sursele noastre ne-au spus că nu au văzut încă niciun semn că aceasta ar fi după colț. Și, după cum știm acum, au avut dreptate.

Sursele ziarului The Moscow Times, care provin din patru regiuni diferite ale Rusiei, spun în continuare că nu pot vedea niciun semn al unui impuls iminent de mobilizare majoră. Nu a venit niciun ordin de la Moscova.

În timp ce mulți dintre oamenii mobilizați anul trecut au fost imediat trimiși în Ucraina, în efortul de a opri noi progrese ucrainene, se crede că zeci de mii de oameni au fost reținuți, posibil pentru a permite rotația unităților de pe front, posibil ca forță de muncă pentru o ofensivă de primăvară.

„Mulți dintre cei înrolați în toamnă sunt abia acum puși la muncă. Ministerul Apărării nu are încă nevoie de un aport de noi recruți”, a declarat o sursă.  „Nu a existat nicio discuție în acest sens [un nou efort de mobilizare]. Ce am putea face cu toți [trupele nou mobilizate]?”, a spus o alta.

O posibilă mobilizare militară ar fi făcută în mod secret

Potrivit unei surse guvernamentale de rang înalt, există înțelegerea că o nouă rundă de chemări ar fi „extrem de nepopulară” și că, dacă i se cere guvernului să furnizeze mai multe trupe, acesta va evita să facă un anunț oficial de mobilizare.

Un oficial de rang înalt care a lucrat la campania anterioară de mobilizare a declarat luna trecută că este probabil ca guvernul să încerce să refacă forțele treptat. „Capitalul uman adunat în ultimul val nu a fost încă epuizat”, a declarat o altă sursă guvernamentală. Acesta a adăugat că, în ceea ce privește gestionarea opiniei publice, va fi mai ușor pentru armată să mobilizeze recruți care au petrecut deja un an în armată.

Toate sursele ziarului au declarat că există o așteptare ca autoritățile locale să fie pregătite pentru ordinele privind o nouă campanie de mobilizare care vor veni în orice moment. Dar este clar că momentul va depinde de evenimentele de pe teren. Noi progrese ale armatei ucrainene l-ar putea determina pe Putin să înroleze alte sute de mii de oameni. Și același lucru s-ar putea întâmpla dacă Putin va ordona forțelor armate ruse să lanseze o nouă ofensivă majoră.