Infofinanciar > Lumea la zi > Au fost vânduți de americani? Joe Biden i-ar fi pus „pe tavă” lui Putin 20% din teritoriul Ucrainei pentru a înceta războiul
Lumea la zi

Au fost vânduți de americani? Joe Biden i-ar fi pus „pe tavă” lui Putin 20% din teritoriul Ucrainei pentru a înceta războiul

Harta Ucrainei
Sursă foto: iDevice

Casa Albă și CIA au reacționat la un raport potrivit căruia directorul CIA, William Burns, i-ar fi oferit președintelui rus Vladimir Putin o cincime din teritoriul Ucrainei pentru a pune capăt războiului în curs de desfășurare, ca parte a unui plan de pace elaborat în numele președintelui Joe Biden.

Un oficial al CIA a declarat pentru Newsweek că afirmațiile din raportul ziarului elvețiano-german Neue Zürcher Zeitung (NZZ) potrivit cărora Burns a făcut o călătorie secretă la Moscova în ianuarie și că a existat o propunere de pace înaintată de director în numele Casei Albe sunt „complet false”.

Update 1: Rusia respinge acuzațiile

Kremlinul a respins vineri relatările apărute în mass-media conform cărora directorul CIA, William Burns, ar fi călătorit la Moscova pentru a-i propune un plan secret de pace ce ar presupune ca Ucraina să cedeze teritorii către Rusia, informează Reuters şi TASS.

Întrebat dacă Burns a propus Moscovei un plan ce ar presupune ca Ucraina să cedeze 20% din teritoriul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a răspuns: „Este o cacealma”.

Întrebat din nou dacă Burns a venit la Moscova în ianuarie pentru o întrevedere cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, Peskov a subliniat din nou: „În ianuarie? Toată această relatare (despre planul SUA) este o cacealma”.

Înainte de aceasta, cotidianul elveţian Neue Zürcher Zeitung a informat, citând surse, că preşedintele SUA, Joe Biden, i-ar fi trasat directorului CIA sarcina de a clarifica dacă Federaţia Rusă şi Ucraina sunt deschise negocierilor. Potrivit cotidianului elveţian, SUA ar fi propus părţii ucrainene să renunţe la 20% din teritoriul său în schimbul păcii, dar că Moscova şi Kievul nu au acceptat această variantă.

Update 2: Și Casa Albă neagă aceste negocieri

La fel ca autoritățile de la Kremlin, și Casa Albă a calificat aceste informaţii drept lipsite de temei. Potrivit Newsweek, care îl citează pe purtătorul de cuvânt adjunct al Consiliului de Securitate Naţională, Sean Davitt, informaţiile publicate în cotidianul elveţian „nu corespund realităţii”.

La rândul său, un reprezentant al CIA a declarat, sub protecţia anonimatului, că aceste informaţii sunt „absolut false”.

Ofertă refuzată și de Ucraina, și de Rusia

Luna trecută, potrivit jurnaliștilor elvețieni, Burns ar fi călătorit în secret pentru a se întâlni și a-l informa pe președintele Ucrainei Volodimir Zelenski la Kiev, a relatat The Washington Post.

Burns și-ar fi prezentat planul la mijlocul lunii ianuarie pentru a pune capăt războiului, care a început la 24 februarie 2022. Povestea a fost raportată joi de NZZ, citând politicieni germani de rang înalt din domeniul afacerilor externe.

Se pare că atât Kievul, cât și Moscova ar fi respins „oferta” americanilor. Potrivit ziarului, propunerea a oferit „aproximativ 20 la sută din teritoriul Ucrainei”, adică aproape dimensiunea regiunii Donbas din estul Ucrainei.

Kievul ar fi respins propunerea „pentru că nu este dispus să își divizeze teritoriul”, în timp ce oficialii ruși au declarat că „oricum vor câștiga războiul pe termen lung”, a relatat NZZ, care a fost descris ca fiind ziarul elvețian de referință.

Sean Davett, purtătorul de cuvânt adjunct al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, a declarat pentru Newsweek că raportul din NZZ „nu este corect” și că CIA ar spune același lucru.

Potrivit agenției de știri, politicienii germani au declarat că Biden a dorit să evite un război prelungit în Ucraina și, prin urmare, a oferit acest teritoriu ca parte a planului de pace.

Iar când atât Ucraina, cât și Rusia au respins propunerea, administrația Biden s-a angajat să furnizeze Kievului tancuri Abrams, potrivit NZZ.

SUA trimite tancuri Ucrainei

Statele Unite au anunțat pe 25 ianuarie că vor trimite Ucrainei până la 31 de tancuri M1 Abrams, după multe dezbateri și deliberări pe această temă. Până vor ajunge tancurile în custodia armatei ucrainene, ar mai putea dura luni de zile, potrivit rapoartelor.

Cei doi politicieni ar fi spus că oficialii americani sunt împărțiți cu privire la modul în care trebuie gestionat războiul din Ucraina, care a început în urmă cu aproape un an.

Burns și consilierul pe probleme de securitate națională al lui Biden, Jake Sullivan, „au vrut să pună capăt rapid războiului pentru a se putea concentra pe China”, în timp ce secretarul de stat Antony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin „nu au vrut să lase Rusia să scape basma curată cu distrugerea ordinii de pace bazate pe reguli și au cerut sprijin militar masiv pentru Ucraina”.

Unul dintre politicieni a declarat pentru NZZ că, în opinia sa, devine din ce în ce mai clar că SUA se pregătește pentru un război de uzură de lungă durată. El și-a exprimat îngrijorarea că Germania ar avea de suferit din punct de vedere economic, financiar și militar în urma unui astfel de război.

Dmitri Polyanskiy, primul reprezentant permanent adjunct al Rusiei la Națiunile Unite, a declarat pentru Newsweek că raportul din NZZ este „interesant”, dar că nu poate „comenta speculații”.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat luni reporterilor că negocierile dintre Rusia și Ucraina „sunt acum imposibile, deoarece nu există condiții pentru ele nici de facto, nici de jure”.

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.