Infofinanciar > Lumea la zi > Tensiuni între Polonia și Germania! Ce se întâmplă cu tancurile de la nemți pentru Varșovia
Lumea la zi

Tensiuni între Polonia și Germania! Ce se întâmplă cu tancurile de la nemți pentru Varșovia

Duda sursa foto Veridica
Sursa foto: Veridica

A apărut un conflict între Polonia și Germania din cauza tancurilor livrate în Ucraina. Varșovia a dat tancuri vechi de pe vremea sovieticilor. Ucainenii, însă, au crezut că vor primi tancuri noi din partea Germaniei, dar nemții ridică din umeri. Andrzej Duda, liderul polonez a acuzat guvernul german că și-a încălcat cuvântul.

Olaf Scholz, cancelarul german a introdus „Ringtausch”. Acesta este o schemă de ajutor prin care țările din estul NATO ar putea furniza ucrainenilor tancuri de fabricație sovietică în schimbul unor altora mai moderne, occidentale de la producătorii germani.

Nemții infirmă acuzațiile

În cadrul interviului acordat publicației germane Welt, Duda a adus acuzații împotriva Berlinului. Guvernul German nu și-a respectat angajamentul de a livra tancuri noi pentru a le înlocui pe cele donate Ucrainei pentru apărarea împotriva războiului purtat cu Rusia.

„Nu și-au îndeplinit această promisiune. Și sincer, suntem foarte dezamăgiți de acest lucru”, a declarat președintele polonez la Davos. „Am furnizat Ucrainei un număr mare de tancuri… pentru că credem că este responsabilitatea noastră ca vecin”, a mai explicat Duda.

Polonia ar fi trimis cel puțin 240 de tancuri sovietice, conform Politico.

„Ne-am epuizat propriul potențial militar și stocurile”, a mai declarat președintele polonez.

Guvernul german este de altă părere. Acesta a infirmat acuzațiile lui Duda. „A existat o cerere clară din partea poloneză de a transfera tancuri Leopard 2A7 de ultimă generație, dar problema este că Bundeswehr ( n.red – forțele militare ale Germanie) în sine are doar un număr mic – aproximativ 50 – de tancuri”, a spus Hebestreit, adăugând că, ”mai multe sunt în pregătire, dar nu stau pe un şantier auto sau în curtea unei fabrici; ele trebuie să fie fabricate”.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului german a mai spus că această situație a fost comunicată în mod clar Varșoviei.

Care este miza dintre Polonia și Germania?

 Un oficial german a spus că disputa cu Varșovia a plecat de la faptul că armata poloneză ar vrea tancuri mai bune din Germania. Acest lucru face trimitere la Cehia care a donat și ea tancuri Ucrainei, însă a primit modele Leopard 2A4 construite la sfârșitul anilor 1980 și parțial modernizat de atunci. Polonia vrea modele mai moderne ale tancului, cum ar fi Leopard 2A6, a spus oficialul.

 De ce nu sunt furnizate tancuri moderne Ucrainei?

Între țările membre NATO ar exista o înțelegere tacită de  nu furniza tancUri moderne de fabricație occidentală Ucrainei. Oficialii vor să  evite ca Rusia să considere o posibilă provocare sau o intervenție activă într-un război care se duce în afara perimetrului de responsabilitate NATO.