Infofinanciar > Lumea la zi > Scandal la Eurovision! Ministrul Culturii din Ucraina, către Polonia și Lituania: „Vom înfrânge inamicul”
Lumea la zi

Scandal la Eurovision! Ministrul Culturii din Ucraina, către Polonia și Lituania: „Vom înfrânge inamicul”

ministrul culturii din Ucraina, Sursa foto: Facebook
sursa foto Facebook

Ucraina a câștigat Eurovision 2022, însă acest lucru a stârnit un val de controverse în ceea ce privește modul în care s-a desfășurat jurizarea momentelor țărilor participante. Și statul câștigător a votat într-un mod de neînțeles, neacordând niciun punct concurenților din Polonia și Lituania.

Ministrul culturii din Ucraina, Oleksandr Tkacenko, a ținut să își manifeste regretul pentru faptul că juriul din Kiev nu dat niciun punct cântăreților polonezi și lituanieni, cele două state ajutând extrem de mult Ucraina de când aceasta se află în război cu Rusia.

„Sprijinul dumneavoastră este de neprețuit. Recunoștința și angajamentul nostru față de dumneavoastră sunt aceleași. Și, deși competiția nu este politică, nu este despre politici – este despre prietenie, este despre valori comune, este despre sprijinul cuprinzător în toate domeniile. Și sper că toate acestea vor mai dura mulți, mulți ani mai departe.
Dragi polonezi și lituanieni, vă suntem veșnic recunoscători, victoria noastră este comună: atât la Eurovision, cât și înfrângerea inamicului”, a declarat ministrul Culturii din Ucraina către Polonia și Lituania.

Niciun punct la Eurovision, nota 10 pentru ajutorul din război!

Manifestul ministrului culturii ucrainean s-a realizat prin intermediul paginii sale de Facebook, acesta postând următorul mesaj: „O asemenea evaluare nu reflectă adevărata noastră atitudine față de voi, prietenii noștri cei mai apropiați din Europa. Este o adevărată rușine să acordăm 0 puncte Poloniei și Lituaniei. Ucrainenii vă dau 12 puncte!”.

În schimb, aceste două țări, care au primit fix 0 puncte din partea Ucrainei au oferit câștigătorului Eurovision nota maximă, anume 12 puncte.

Sâmbătă seara, ediția din 2022 a concursului Eurovision, care s-a desfășurat în Italia, a fost câștigată de Ucraina. Cei care au contribuit decisiv la acest lucru au fost oamenii de acasă, votând în număr extrem de mare prestația trupei Kalush Orchestra. Trupa a interpretat melodia intitulată „Stefania”.

Votul telespectatorilor, care a contat în proporție de 50%, a întors situația în ierarhia făcută pe baza voturilor pe care juriile de specialitate din cele 40 de țări le-au acordat. În urma acestui prim proces de notare, Ucraina ocupa deja locul 4, fiind depășită de Suedia, Spania și Marea Britanie.

Prestația altor țări

După acest moment, telespectatorii și-au manifestat puterea. Aceștia au votat, fie cu ajutorul unei aplicații pe telefon, fie printr-un SMS, ca favorită trupa Kalush Orchestra. A fost apreciată în număr atât de mare încât a urcat direct pe locul 1 în clasament, depășind astfel, la o diferența destul de importantă, Marea Britanie. Este vorba, mai precis, de un avans de 165 de puncte, respectiv: Ucraina a avut 631 de puncte iar Regatul Unit 466.

Conform Digi24, Ucraina a acordat Marii Britanii maximul de puncte, 12. Tot câștigătoarea a dat restul de puncte următoarelor state: Portugalia, Elveția (care nu a primit niciun punct la votul publicului), Grecia, Suedia, Australia, Cehia, Olanda, Azerbaidjan și Armenia.

În finalei Eurovision 2022, România a ocupat locul 18, având un total de 65 de puncte.Țara noastră a fost reprezentată de WRS, care a cântat piesa „Llamame”. Mult mai bine s-a descurcat Republica Moldova, care a reușit să se claseze pe locul 7. Statul vecin cu România a primit, din partea celor de acasă, 239 de puncte, având deja 14 din partea juriului. Formația „Zdob și Zdub” alături de frații Advahov, interpretând piesa „Trenulețul”, au fost cei care au „jucat” pentru Republica Moldova.