Infofinanciar > Lumea la zi > CNN: SUA a dezvăluit filmările surprinse de drona americană doborâtă deasupra Mării Negre! Ce au făcut rușii
Lumea la zi

CNN: SUA a dezvăluit filmările surprinse de drona americană doborâtă deasupra Mării Negre! Ce au făcut rușii

Cel mai mare aeroport din Rusia a fost atacat!
sursă foto: CNN

Comandamentul european al SUA a publicat imagini ale întâlnirii de marți dintre o dronă de supraveghere americană și avioanele de luptă rusești, care s-a desfășurat deasupra Mării Negre. 

Înregistrarea video recent declasificată prezintă momente critice din timpul întâlnirii în aer, care, potrivit Pentagonului, a durat între 30 și 40 de minute. Înregistrarea video arată camera dronei MQ-9 Reaper îndreptată cu spatele spre coadă și elicea acesteia, care este montată în partea din spate, învârtindu-se. Apoi, se vede cum se apropie un avion de vânătoare rusesc Sukhoi SU-27. Pe măsură ce se apropie, avionul de vânătoare rusesc aruncă combustibilul în timp ce interceptează drona americană. 

Într-o altă porțiune a filmării, avionul rusesc face o altă trecere. Pe măsură ce se apropie, acesta aruncă din nou combustibil. Înregistrarea video de pe dronă este apoi întreruptă în momentul în care avionul de vânătoare rusesc se ciocnește cu MQ-9 Reaper, avariind elicea și forțând în cele din urmă SUA să doboare drona în Marea Neagră. Rusia a negat că a avut loc o coliziune. 

Se vede pe filmare o elice deteriorată 

Atunci când camera își revine, în imagini, vederea este din nou îndreptată spre spate, iar elicea este văzută a fi deteriorată în urma coliziunii. Cu elicea avariată, operatorii dronei au pilotat efectiv aeronava ca un planor în timp ce aceasta cobora deasupra Mării Negre, aducând-o la sol în apele internaționale la sud-vest de Crimeea. În timpul căderii, doi oficiali americani au declarat pentru CNN că operatorii au șters de la distanță software-ul sensibil al dronei, reducând riscul ca materialele secrete să cadă în mâinile inamicului înainte de a se prăbuși în apă. 

Coordonatorul de comunicare al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby, a declarat miercuri, în emisiunea „CNN This Morning”, că drona nu a fost recuperată și că nu este „sigur” că SUA vor putea să o recupereze. 

Rusia va încerca să recupereze drona 

Moscova a precizat că va încerca să recupereze epava dronei, iar doi oficiali au declarat miercuri pentru CNN că Rusia a ajuns la locul prăbușirii MQ-9 în Marea Neagră. Kirby nu a dorit să confirme evoluția raportată, dar a declarat că SUA au „făcut imposibil ca ei să poată extrage ceva cu valoare de informații din rămășițele acelei drone, indiferent ce rămășițe ar putea fi la suprafața apei”. 

Kremlinul a declarat că o decizie cu privire la recuperarea dronei va veni din partea Ministerului rus al Apărării. „Aceasta este prerogativa armatei. Dacă ei consideră că este necesar pentru interesele noastre și pentru securitatea noastră în Marea Neagră, o vor face”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în cadrul unei conferințe telefonice, referindu-se la recuperarea dronei. 

Peskov a spus că nu știe ce a decis ministerul. Moscova și Washingtonul au fost în contact prin canale militare și diplomatice în urma incidentului.