Lumea la zi

Tensiuni cu iz de conflict militar în Africa. „Act de război” provocat de Rwanda, după ce a doborât un avion militar congolez

sursa foto bbc
sursa foto BBC.com

Republica Democrată Congo a declarat că împușcarea de către Rwanda a unuia dintre avioanele sale de luptă a fost un „act de război”, pe fondul tensiunilor tot mai mari.

Guvernul rwandez a declarat că a luat „măsuri defensive” împotriva unui avion care i-a încălcat spațiul aerian – afirmație negată de RD Congo. Aceasta este o escaladare majoră după luni de conflict în estul RD Congo, care a forțat aproximativ 400.000 de persoane să își părăsească locuințele. RD Congo, SUA și experții ONU acuză Rwanda că susține grupul rebel M23. Rwanda a negat acest lucru și acuză guvernul congolez pentru conflictul din regiunea bogată în minerale.

În anii 1990, Rwanda a trimis de două ori trupe în țara vecină, mult mai mare, declanșând un conflict uriaș care a implicat cel puțin nouă țări și care a dus la moartea a milioane de oameni.

Acțiune deliberată

De ce se alătură armata kenyană conflictului din RD Congo Imaginile împărtășite pe rețelele de socializare, care nu au fost încă verificate de BBC, arată că un avion Sukhoi-25 a fost împușcat în timp ce zbura la joasă altitudine între orașele Goma din RD Congo și Gisenyi din Rwanda, care se află la granița lor comună, scriu cei de la BBC.

Alte imagini arată cum se folosește apă pentru a stinge un incendiu pe aripa dreaptă a avionului după ce acesta a aterizat pe aeroportul din Goma. RD Congo afirmă că avionul nu a suferit „daune materiale majore”.

Într-o declarație, guvernul RD Congo a acuzat Rwanda de „sabotarea” punerii în aplicare a unui proces de pace recent convenit de părțile adverse în cadrul unor discuții recente. Ministerul Informațiilor a continuat prin a spune că RD Congo „își rezervă dreptul de a-și apăra teritoriul național și nu va fi amenințată”.

„Guvernul consideră că acest atac al Rwandei este o acțiune deliberată”, a precizat ministerul. Cu toate acestea, Rwanda a declarat că acesta este al treilea incident în care este implicat un avion de luptă congolez în spațiul său aerian și a cerut vecinului său „să înceteze această agresiune”.

În noiembrie anul trecut, un alt avion congolez Sukhoi-25 a aterizat pentru scurt timp pe aeroportul Gisenyi din Rwanda. Kinshasa a declarat că avionul de vânătoare a aterizat „din greșeală” acolo.

Ar putea duce acest lucru la război?

Aceasta este cea mai apropiată confruntare directă dintre cele două țări din ultimii ani.

Suspiciunile și tensiunile datează de aproape trei decenii și sunt o consecință a genocidului din Rwanda din 1994, în care au fost ucise peste 800.000 de persoane – majoritatea de etnie tutsi și hutu moderat.

Unii dintre cei responsabili au fugit în ceea ce este acum RD Congo, în timp ce un grup rebel în mare parte tutsi condus de Paul Kagame, în prezent președintele Rwandei, a preluat puterea.

Rwanda a declarat că și-a trimis trupele în RD Congo pentru a opri atacurile milițiilor hutu, dar trupele sale au fost acuzate, de asemenea, de jefuirea bogățiilor minerale ale regiunii, la fel ca și forțele altor țări care au intervenit. Aceste tensiuni au rămas nerezolvate până în prezent, cu escaladări sporadice de-a lungul anilor, însă în ultimele săptămâni, acestea s-au intensificat semnificativ.

În timp ce neagă acuzațiile de susținere a M23, dominat de Tutsi, președintele Kagame a întrebat, de asemenea, de ce nimeni nu vorbește despre un grup rebel separat pe care îl acuză de susținerea RD Congo – Forțele Democratice pentru Eliberarea Rwandei (FDLR), care include unii dintre presupușii lideri ai genocidului.

În ultimul an, M23 a preluat controlul asupra mai multor orașe și sate din provincia Kivu de Nord. Forțele mai multor țări din Africa de Est s-au alăturat armatei congoleze, cu sprijinul forțelor de menținere a păcii ale ONU, în lupta împotriva grupului. La începutul acestei luni, liderii acesteia au fost de acord cu o încetare a focului și cu retragerea din teritoriile pe care le cucerise, dar luptele au izbucnit din nou marți dimineață, cu câteva ore înainte ca avionul de luptă congolez să fie doborât.