Infofinanciar > Lumea la zi > Ucraina vrea să își creeze propiul model de dronă de atac. Guvernul încearcă să apere infrastructura civilă de atacurile rușilor
Lumea la zi

Ucraina vrea să își creeze propiul model de dronă de atac. Guvernul încearcă să apere infrastructura civilă de atacurile rușilor

Dronă
Sursa foto: C4ISRNET

Pentru a lupta împotriva dronelor rusești destinate să avarieze infrastructura aparținând populației civile, Ucraina intenționează să își creeze propriile modele militare. În acest scop, Ucraina tocmai a achiziționat 1.400 de drone de recunoaștere.

AP a relatat că au fost achiziționate dronele Fly Eye într-un interviu cu Mikhailo Fedorov, ministrul ucrainean al tehnologiei. Acestea funcționează pe câmpul de luptă ca un dispozitiv asemănător unui vehicul aerian fără pilot pentru informații, supraveghere și recunoaștere.

Ucraina lucrează la dezvoltarea unor drone de atac

În plus, Mihail Fedorov a afirmat că Ucraina lucrează la dezvoltarea unor drone care pot fi folosite pentru misiuni de asalt și care pot trage în jos alte drone.

„Următoarea etapă – acum că suntem mai mult sau mai puţin dotaţi cu drone de recunoaştere – este cea a dronelor de atac. Acestea sunt atât drone care explodează, cât şi drone care zboară până la 10 km şi care lovesc ţinte. Pot spune deja că situaţia privind dronele se va schimba drastic în februarie sau martie”, a declarat ministrul digitalizării, Mihailo Fedorov, potrivit ProTV.

Cu toate acestea, Mihail Fedorov a subliniat că invazia rusă în Ucraina este primul război semnificativ din era internetului și că dronele și sistemele de internet prin satelit, cum e rețeaua Starlink a lui Elon Musk, au schimbat lupta.

Acesta a susținut că pe viitor vor fi „mai multe misiuni (ucrainene – n.r.) cu drone de atac”, însă nu a oferit prea prea multe detalii.

„Vorbim despre drone, UAV-uri, avioane fără pilot, pe care le dezvoltăm în Ucraina. Ei bine, oricum, acesta va fi următorul pas în dezvoltarea tehnologiilor”, a spus el.

Atacurile cu drone ale rușilor au provocat pagube majore

Autoritățile ruse au afirmat că mai multe atacuri cu drone ucrainene au vizat recent instalații militare rusești.

Atacurile rusești din ultimele săptămâni au inclus angajarea de drone Shahed construite în Iran, pe lângă operațiuni cu rachete, rachete de croazieră și artilerie. Ca urmare, există întreruperi de energie electrică în numeroase orașe ucrainene.

Potrivit lui Mihail Fedorov, ordinul prin care furnizorii de telefonie mobilă sunt obligați să se asigure că pot menține semnalul fără energie timp de cel puțin trei zile a fost semnat de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Tehnologia lui Musk, vitală pentru ucraineni

În prezent, în Ucraina funcționează peste 24 000 de stații Starlink. În primele etape ale conflictului, compania lui Musk, SpaceX, a început să le furnizeze, după ce Fedorov i-a adresat pe Twitter un apel miliardarului.

„În genunchi m-am rugat, implorându-i să înceapă să lucreze în Ucraina şi i-am promis că vom ajunge la un record mondial”, a mărturisit acesta. Fedorov a declarat că, din punct de vedere al importanței, contribuția Space X este la fel de importantă ca și cele câteva lansatoare de rachete donate de SUA.

Potrivit lui Fedorov, ministerul a fost înființat în urmă cu doar trei ani, iar una dintre responsabilitățile sale cheie este furnizarea de drone către armată. „Trebuie să facem mai mult decât ceea ce se aşteaptă de la noi, iar progresul nu aşteaptă”, a declarat Fedorov.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.