Infofinanciar > Lumea la zi > Târgul de broaște din Franța stârnește furia ecologiștilor. Aproximativ 350.000 de broaște capturate se află în meniu
Lumea la zi

Târgul de broaște din Franța stârnește furia ecologiștilor. Aproximativ 350.000 de broaște capturate se află în meniu

Franța, sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

Aproximativ 350.000 de broaște capturate din mare parte în Turcia și Indonezia se află în meniu. Francezilor le place să mănânce broaște – sau cel puțin așa spune stereotipul.

Însă un târg din orașul Vittel, în estul Franței, a mers prea departe, avertizează ecologiștii, vizitatorii fiind programați să consume aproximativ 7 tone de picioare de broască într-un singur weekend.

Motivul de îngrijorare se concentrează în jurul modului în care majoritatea broaștelor pe care miile de vizitatori au ocazia să le guste sunt importate din localități din estul țării, au declarat ecologiștii. „Numai pentru acest eveniment, sunt capturate până la 350.000 de broaște, în special din Indonezia și Turcia, unde populațiile de broaște sunt deja în declin alarmant”, a declarat Charlotte Nithart, de la organizația neguvernamentală franceză Robin des Bois, într-un comunicat. „În UE, un astfel de jaf al naturii, dublat de metode de ucidere atât de crude, nu ar fi permis, astfel încât consecința logică trebuie să fie oprirea importurilor.”

Sandra Altherr, de la grupul german Pro Wildlife, a afirmat în aceeași declarație că este o practică inutilă. „Oare știu vizitatorii că pentru gustările lor, broaștele sunt amputate de vii în cealaltă parte a lumii?”.

Franța importă zeci de tone de picioare de amfibieni în fiecare an, potrivit statisticilor comerciale.

Este a 49-a ediție a evenimentului, care se desfășoară sâmbătă și duminică, potrivit POLITICO.

Franța este cel mai mare consumator de picioare de broască

Potrivit unui studiu realizat de Pro Wildlife și Robin des Bois, Uniunea Europeană importă în medie 4070 de tone de picioare de broască în fiecare an – echivalentul a 80 până la 200 de milioane de broaște, în funcție de mărimea lor.

„Analiza noastră a arătat că Franța importă un total de peste 3000 de tone anual – 80% din acestea provin din Indonezia, 13% din Vietnam, 3,4% din Turcia și puțin sub 1% din Albania”, relatează Nithart. „Normele europene privind informarea consumatorilor cu privire la speciile vândute și la țara de origine sunt adesea încălcate”.

„Este absurd: broaștele care apar în natură aici, în Europa, sunt protejate de legislația UE. Dar UE tolerează în continuare colectarea a milioane de animale în alte țări – chiar dacă acest lucru amenință populațiile de broaște de acolo. Acest lucru nu este deloc în concordanță cu recenta strategie a UE privind biodiversitatea.”, critică Altherr.

Cererea din Europa provoacă un efect de domino mortal

Între anii 1960 și 1980, India și Bangladesh erau furnizorii de picioare de broască ai UE. Dar populațiile de broaște s-au prăbușit în aceste țări, ceea ce a dus la epidemii de țânțari, la daune provocate de dăunători culturilor și la creșterea utilizării pesticidelor. Ambele țări au tras o frână de urgență la sfârșitul anilor 1980, interzicând exporturile.

De atunci, Indonezia a preluat rolul de cel mai important furnizor: Trei sferturi din picioarele de broască importate în prezent de UE provin din Indonezia, unde broaștele sunt încă capturate în sălbăticie. Populațiile speciilor mai mari sunt decimate una câte una. Specia care făcea cândva obiectul unui comerț frecvent datorită picioarelor sale mari, broasca de Java (Limnonectes macrodon), a dispărut deja din comerț cu ani în urmă.

În urmă cu doi ani, cercetătorii turci au tras un semnal de alarmă potrivit căruia speciile de broaște mai mari ar putea dispărea deja în țara lor până în 2030, dacă vânătoarea pentru piața picioarelor de broască continuă la nivelul actual. Și în Albania, primele specii de broaște sunt deja amenințate, de asemenea.

Pro Wildlife și Robin des Bois solicită oprirea importurilor din UE: „În UE, un astfel de jaf al naturii, asociat cu metode de ucidere atât de crude, nu ar fi permis, așa că consecința logică trebuie să fie oprirea importurilor.”