Infofinanciar > Esential > Pe ce resurse se bazează economia Ciprului? Geologii se bucură, localnicii mai puțin în această țară din Europa
Esential

Pe ce resurse se bazează economia Ciprului? Geologii se bucură, localnicii mai puțin în această țară din Europa

Plaja Nissi, Aiya Napa, Cipru Dreamstime

Cipru se află la aproximativ 65 km la sud de Turcia, 100 km la vest de Siria și 770 km la sud-est de Grecia continentală. Lungimea sa maximă, de la Capul Arnauti, în vest, până la Capul Apostolos Andreas, la capătul peninsulei nord-estice, este de 225 km (140 mile); întinderea maximă nord-sud este de 100 km (60 mile). Este a treia insulă mediteraneană ca mărime, după Sicilia și Sardinia.

Insula accidentată a Ciprului seamănă cu o cratiță, cu mânerul prelungindu-se spre nord-est de partea principală. Tiparul general al coastei sale de aproximativ 640 km (400 de mile) este indentat și stâncos, cu plaje lungi și nisipoase. Munții Kyrenia, a căror porțiune vestică este cunoscută și sub numele de Pentadaktylos, din cauza vârfului său cu cinci degete, se întind pe 160 km, în paralel cu coasta nordică și chiar în interiorul acesteia. Este cel mai sudic lanț al marelui lanț alpin-himalayan din estul Mediteranei; la fel ca o mare parte din această vastă centură muntoasă, este formată în mare parte din mase deformate de calcar mezozoic. Astfel, relieful Ciprului este de mare interes pentru geologi și unic printre țările europene.

Relieful muntos nu ajută economia Ciprului

Munții Troodos din sud și sud-vest prezintă un mare interes pentru geologi, care au ajuns la concluzia că acest lanț, alcătuit din roci ígnoase, s-a format din roci topite sub oceanul adânc (Tethys) care a separat cândva continentele Eurasia și Afro-Arabia. Lanțul se întinde spre est aproximativ 80 km (50 de mile) din apropierea coastei de vest a insulei până la vârful Stavrovouni, de 689 de metri (2.260 de picioare), la aproximativ 19 km (12 mile) de coasta de sud-est. Vârful lanțului, Muntele Olimp (numit și Muntele Troodos), atinge o altitudine de 1.951 de metri (6.401 picioare) și este cel mai înalt punct al insulei.

Între cele două lanțuri se află Câmpia Mesaoria (numele său înseamnă „Între munți”), care este plată și joasă și se întinde de la Golful Morphou, în vest, până la Golful Famagusta, în est. Aproximativ în centrul câmpiei se află Nicosia. Câmpia este principala zonă de cultivare a cerealelor din insulă și locul în care se dezvoltă cel mai eficient sectorul primar al economiei Ciprului.

Limassol, Cipru, plaja Governor. Sursă foto: Dreamstime

Limassol, Cipru, plaja Governor. Sursă foto: Dreamstime

Principalele râuri din Cipru își au originea în Munții Troodos. Pedieos, care este cel mai mare, curge spre est, spre Golful Famagusta; Serakhis curge spre nord-vest, iar Karyotis spre nord, spre Golful Morphou; iar Kouris curge spre sud, spre Golful Episkopi. Râurile sunt alimentate în întregime din scurgerea precipitațiilor din timpul iernii; în timpul verii, ele devin cursuri uscate. Principalele tipuri de soluri ale insulei constau în litosoluri imperfecte, cu pietriș, care se găsesc în munții Troodos și Kyrenia și vertisoluri productive din punct de vedere agricol, situate în Câmpia Mesaoria și de-a lungul coastei sud-estice. Alte soluri, mai puțin productive, includ solonchaks și solonetz. Acestea din urmă se găsesc doar în buzunare saline izolate pe întreaga insulă.

Cipru: una dintre cele mai călduroase țări europene

Ciprul are o climă mediteraneană intensă, cu un ritm sezonier tipic și puternic marcat. Verile calde și uscate (iunie-septembrie) și iernile ploioase (noiembrie-martie) sunt separate de scurte sezoane de toamnă și primăvară (octombrie și, respectiv, aprilie-mai) cu schimbări rapide. Precipitațiile de toamnă și de iarnă, de care depind agricultura și aprovizionarea cu apă, sunt variabile. Precipitațiile medii anuale sunt de aproximativ 500 mm (20 inch). Cea mai mică medie de precipitații, de 350 mm, se înregistrează la Nicosia, iar cea mai mare, de 1 050 mm, pe Muntele Olimp. Temperaturile de vară din Nicosia variază între o medie zilnică maximă de 37 °C (98 °F) și o medie zilnică minimă de 21 °C (70 °F); iar iarna, temperaturile variază între 15 °C (59 °F) și 5 °C (41 °F). Din decembrie până în martie, lanțul Troodos se confruntă cu câteva săptămâni de temperaturi nocturne sub zero grade, iar căderile de zăpadă sunt considerabile.

Viața vegetală și animală

Există o câmpie fertilă îngustă de-a lungul coastei nordice, unde vegetația este în mare parte veșnic verde și include măslini, caruciori și citrice. Lanțul Troodos are acoperiri forestiere de pin, stejar pitic, chiparos și cedru. Pantele de sud și de vest sunt plantate pe scară largă cu podgorii. Între toamnă și primăvară, Câmpia Mesaoria este verde și plină de culoare, cu o abundență de flori sălbatice, arbuști și arbuști înfloriți; există, de asemenea, petice de pădure în care se găsesc eucalipt și diverse tipuri de salcâm, chiparos și pin de câmpie. Plantațiile de portocali punctează extremitatea nord-vestică a insulei, în zona din jurul Morphou. Exporturile de portocale sunt caracteristice insulei cipriote – chiar dacă agricultura nu este punctul forte al acestei țări, creșterea portocalilor îi cimentează locul în economia mondială.

Răspunsul ar putea fi în pământ

În zona Kyrenia au fost descoperite rămășițe fosile de elefanți și hipopotami, iar în antichitate existau un număr mare de cerbi și mistreți. Singurul animal sălbatic mare care supraviețuiește în prezent este agrino, o subspecie de oaie sălbatică înrudită cu muflonul din vestul Mediteranei; se află sub protecție strictă într-o mică zonă împădurită din lanțul Troodos. Aceste descoperiri ar putea fi de folos și pentru combustibilii fosili – în prezent, Cipru obține tot petrolul din import. Totuși, s-au descoperit recent zăcăminte de gaz natural, pe care insula își dorește să le exploateze mai mult în perioada următoare. În afara cuprului, care este principala resursă naturală cipriotă oferită spre export, gazul natural ar putea să-și ia avânt.

Vânatul mic este abundent, dar foarte vânat. Șerpii erau foarte răspândiți în antichitate, ceea ce a dat insulei numele de Ophiussa, „Locuința șerpilor”; în prezent, aceștia sunt relativ rari. Broaștele țestoase verzi și țestoase țestoase țestoase, care sunt protejate prin lege, se înmulțesc pe plajele de pe coastă.

Cipru se află pe rutele majore de migrație pentru păsări. Primăvara și toamna, milioane de păsări trec pe deasupra insulei, în timp ce multe specii iernează aici. Printre numeroasele specii rezidente se numără francolinul și potârnichea chukar.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.