Info

„Țara arde și baba se piaptănă”! Egalitatea de gen, prioritatea numărul unu la Cotroceni

catavencii.ro
sursa foto: catavencii.ro

După o lungă absență, care însumează aproximativ 36 de luni, primul om în stat, Klaus Iohannis revine în Parlamentul României pentru a promova politicile de creștere a numărului de femei în politică și administrație.

Ultima oară când Iohannis a fost prezent în ședința Parlamentului a fost în 2019 pentru a marca 30 de ani de la Revoluție. Se pare că egalitatea de gen este o temă vitală pentru statul român din moment ce liderul de la Cotroceni a decis să revină în ședințele forului Legislativ pentru a-și exprima opinia în legătură cu acest subiect, de o importanță deosebită pentru cetățenii români afectați de criza energetică, inflație sau prețurile tot mai mari ale alimentelor.

Egalitatea de gen mai importantă decât mesajul lui Zelenski

Subiecte precum criza pandemică, cea politică de anul trecut finalizată cu ruperea colaborării PNL-USR, sau declanșarea conflictului din Ucraina nu i-au stârnit interesul președintelui, din moment ce Iohannis nu și-a anunțat prezența în principalul for legislativ.

În ciuda faptului că liberalii i-au trimis o invitație de a se prezenta în Parlament, Iohannis nu a participat la niciun eveniment. Președintele a absentat și de la ședința în care Zelenski s-a adresat în direct politicienilor români, cu toate că  pe agenda oficială a președintelui nu erau programate evenimente publice.

Evenimente semnificative pentru istoria recentă a României au mai fost sărbătorite în Parlamentul României și, evident președintele statului a absentat nemotivat, cu toate că au participat foști președinți de stat precum Constantinescu sau Traian Băsescu, ori figuri ale lumii publice ca șeful Curții Constituționale a României, chiar și mitropolitul României a participat la ședințele solemne de la Casa Poporului.

În condițiile în care România este lovită de o rată a inflației care sare pragul de 15%, Iohannis a participat la conferința Internațională „Femeile parlamentar din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”, șeful statului a atras atenția că liderii politici români au obligația să grăbească promovarea femeilor în poziții importante de conducere, mai ales în politică. Temă promovată puternic de politicieni țărilor din vest, potrivit adevarul.ro.

Interesul își poartă fesul

Una din afirmațiile prin care Președintele a ținut să marcheze importanța politicilor de gen în politică a fost exprimată sub următoarea retorică„ Într-o democrație matură și incluzivă este necesar ca femeile să își poată exercita drepturile politice și să fie reprezentate la cel mai înalt nivel, astfel încât vocea lor să fie puternică atunci când vorbim despre decizii politice”.

Deși proiectul de țară inițiat de șeful statului a fost contestat de mediul academic, Iohannis nu a ținut cont de acest aspect și a ținut morțiș să precizeze importanța proiectului România Educată afirmând că femeile au șansa de „ a-și contura parcursul academic și profesional în funcție de propriile aptitudini și preferințe”.

Sursele politice au declarat pentru Adevărul care este cu adevărat miza prezenței președintelui în Parlament. În primul rând Iohannis promovează o temă de actualitate în mediul extern, egalitatea de gen este un subiect foarte bine văzut de cancelariile prezidențiale europene.În cazul în care Iohannis va opta pentru o funcție importantă după 2024, acest lucru îl va ajuta.

În al doilea rând, reprezintă un imbold pentru accelerarea procedurilor de finalizare a inițiativelor legislative care vizează această chestiune. După terminarea ședinței Iohannis a ieșit pe ușa din spate evitând astfel presa.

Liderii opoziției au făcut în ultimii trei ani nenumărate decizii pentru a-l aduce pe șeful statului la tribuna Parlamentului, din păcate eforturile acestora s-au lovit de ignoranța liderului de la Cotroceni.

Pe lista entităților politice care au încercat să-l convoace pe Iohannis în fruntea Parlamentului se află atât USR, AUR cât și Forța Dreptei, încercările parlamentarilor au fost stopate de voturile, din Birourile Permanente ale Parlamentului, de politicienii aflați la putere.