Infofinanciar > Info > Ministrul Muncii anunță când intră pensiile în mai. Data de plată s-a modificat
Info

Ministrul Muncii anunță când intră pensiile în mai. Data de plată s-a modificat

Poștașii intră în grevă! Pensionarii sunt îngrijorați
Sursa foto: Arhiva companiei

Conform programului de livrare al CNPP, pensiile pe card ar fi trebuit să fie livrate abia din a doua decadă a lunii mai. Știrea a stârnit neliniște în rândul pensionarilor, care ar fi rămas fără bani de sărbătorile pascale. Dar și a Executivului, care a simțit nevoia să intervină public pentru a reglementa situația.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu a făcut recent anunțul așteptat de toți pensionarii din România. Astfel, potrivit oficialului, pensiile pe card vor fi virate în avans în luna mai 2024.

Potrivit ministrului Muncii, data la care vor intra pensiile pe card va fi între 2 și 3 mai. Este o devansare de aproape 10 zile, față de 12 mai, data la care ar fi trebuit să primească banii în mod obișnuit.

„Estimările noastre sunt că, atât Poșta Română, cât și instituțiile bancare se vor încadra în graficul pe care l-am agreat. Situație în care toți românii vor primi pensiile înainte de Paște. Data la care le vor primi în cont este de 2-3 mai, în loc de 12 mai, data pe care o aveam în convenție. Iar data la care vor livra pensiile prin factorii poștali este undeva până la 3 mai inclusiv”, a declarat ministrul Simona Bucura Opresc, citată de antena3.

Ciolacu vrea pensiile în avans

Marcel Ciolacu a anunțat joi că guvernul va adopta o hotărâre pentru a permite plata pensiilor înaintea Sărbătorilor de Paști.

”Este un gest firesc de respect față de seniorii României. Știu că va fi mult de muncă în ministere, case de pensii, poștă, bănci”, a spus Ciolacu.

Directorul general al Poștei Române, Valentin Ştefan, a declarat că instituția poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale. Acesta a precizat însă că termenul depinde de data la care compania primeşte banii. CNPP a anunțat însă că va vira până în 30 aprilie sumele necesare către Poşta Română şi băncile comerciale.

Potrivit lui Valentin Ştefan, aproximativ 14.000 de angajaţi participă la distribuirea de pensii. Dintre aceștia, 10.000 sunt poştaşi.

Ministerul Muncii reacționează

La scurt timp după anunțul premierului, Ministerul Muncii a remis un comunicat publicității.

„La solicitarea premierului Marcel Ciolacu, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a iniţiat un proiect de Hotărâre de Guvern şi un Memorandum pentru ca plata pensiilor să poată fi făcută înaintea sărbătorilor pascale. Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor”, a anunțat Ministerul Muncii.

Simona Bucura Oprescu a mai precizat că devansarea plăţii pensiilor presupune un efort susţinut.

Potrivit comunicatului remis de Ministerul Muncii, pentru plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024, prin mandat poştal, va fi virată către Poşta Românăsuma de 1.961.165 mii lei din bugetul asigurărilor sociale de stat, respectiv 339.359 mii lei din bugetul de stat. Către băncile comerciale va fi virată suma de 6.346.977 mii lei din bugetul asigurărilor sociale de stat, respectiv 683.898 mii lei din bugetul de stat. Suma totală necesară pentru plata în avans a pensiilor este de 9.331.399 mii de lei.