Infofinanciar > Lumea la zi > Lumea pe scurt. Află cele mai importante evenimente la nivel mondial
Lumea la zi

Lumea pe scurt. Află cele mai importante evenimente la nivel mondial

sursă foto: eurofer.eu; revista presei energetice
sursa foto arhiva

Articolul prezintă cele mai importante evenimente desfășurate la nivel mondial, care au un impact puternic pentru întreaga lume. Agenția de rating Fitch a retrogradat la negativă perspectiva pe termen lung a creditului suveran al Chinei. Aceasta a declarat că se așteaptă ca guvernul să crească datoria. În timp ce încearcă să scoată a doua cea mai mare economie a lumii dintr-o încetinire determinată de sectorul imobiliar.

Guvernul chinez a declarat că ratingul nu a reușit să reflecte „rolul pozitiv al politicilor fiscale în promovarea creșterii economice”. Moody’s, o altă agenție de rating, a redus, de asemenea, perspectiva Chinei la negativă în decembrie.

Cele mai importante evenimente la nivel mondial

Joe Biden a declarat că abordarea lui Binyamin Netanyahu față de Gaza a fost o „greșeală”. Aceasta este cea mai puternică mustrare a sa de până acum la adresa premierului israelian. Declarațiile au fost făcute în timpul unui interviu acordat Univision, o rețea americană de televiziune în limba spaniolă. De asemenea, el a îndemnat Israelul să depună eforturi pentru încetarea focului. De asemenea, a reiterat că atacul israelian cu dronă care a ucis șapte lucrători umanitari în Gaza săptămâna trecută a fost „scandalos”. Comentariile marchează o altă schimbare a lui Biden. Care a declarat anterior că este responsabilitatea Hamas să accepte un armistițiu.

Interzicerea avortului

Curtea Supremă din Arizona a reactivat o lege din 1864, cu 55 de ani înaintea votului femeilor. Care incriminează avortul, cu excepția cazurilor în care viața mamei este în pericol. Nu există nicio excepție pentru victimele violului sau ale incestului. Legea prevede o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare pentru furnizorii de astfel de servicii. Interzicerea avortului la 15 săptămâni în acest stat va rămâne în vigoare. Până când o instanță inferioară va audia mai multe contestații la această lege.

Colaborare între două mari companii

Blizzard Entertainment este un gigant american al jocurilor de noroc deținut de Microsoft. Alături de NetEase, o companie chineză de internet, au declarat că își vor relua parteneriatul. Acordul va readuce unele titluri populare ale Blizzard, inclusiv „World of Warcraft”.  China este cea mai mare piață de jocuri video din lume în funcție de venituri, Colaborarea de 14 ani dintre cele două companii s-a dezintegrat în ianuarie 2023. Pe fondul unor acuzații de rea credință de ambele părți.

Investiții în inteligența artificială

Trei giganți din domeniul tehnologiei și-au dezvăluit ultimele mari investiții în inteligență artificială. Google a făcut publice detalii despre Tensor Processing Units, cipuri folosite pentru funcționarea centrelor de date de AI. Intel a declarat că și-a îmbunătățit cipul de inteligență artificială, Gaudi 3. Ambele speră să concureze cu Nvidia, liderul pieței. Microsoft, între timp, a declarat că va investi 2,9 miliarde de dolari pentru a crește „infrastructura de cloud computing și AI pe scară hiperbază” în Japonia. Pentru a ajuta țara să „facă față deflației”.

Atac asupra unei centrale nucleare

Un eveniment important s-a petrecut în sudul Ucrainei. Centrala nucleară Zaporizhia a fost lovită de un nou val de atacuri cu drone, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Organismul mondial de supraveghere nucleară a declarat că incidentul nu a reprezentat o „amenințare la adresa securității nucleare”. Rusia a confiscat centrala după ce a invadat Ucraina. Țara a acuzat forțele armate ucrainene de „terorism nuclear”, dar Ucraina a negat orice implicare.

O emblemă a științei

Peter Higgs, fizician de particule laureat al premiului Nobel, a murit la vârsta de 94 de ani. Prezicerea bosonului Higgs în anii 1960 și detectarea acestuia în timpul experimentelor de la acceleratorul de particule CERN în 2012 au confirmat existența unui câmp de forță invizibil. Care străbate universul și dă masă lucrurilor din el. Prin urmare, a completat așa-numitul Model standard al fizicii particulelor. Prin descrierea mecanică cuantică a tuturor particulelor elementare cunoscute.

Coreea de Sud merge la urne

Deși nu candidează, nimeni nu are o miză mai mare în alegerile parlamentare de miercuri din Coreea de Sud decât Yoon Suk Yeol. Președintele al cărui Partid al Puterii Poporului este minoritar din 2020. Acum, după doi ani de mandat de cinci ani, Yoon nu a făcut nicio încercare reală de a promova politici care ar necesita reforme serioase. O victorie a PPP i-ar oferi șansa de a-și construi o moștenire internă.

Sondajele de opinie publică diferă în privința faptului dacă PPP este mai popular decât rivalul său acerb, Partidul Democrat. Un al treilea partid popular, condus de un fost ministru al Justiției, complică previziunile. Dar sondajele interne ale PPP denotă o lipsă de încredere. Cea mai optimistă estimare a PPP îi dă doar 140 din 300 de locuri. Președinții sud-coreeni pot avea un singur mandat. Așadar, dacă aceste sondaje sunt corecte, Yoon ar putea fi nevoit să învețe să coopereze. Sau să suporte o paralizie a politicii interne pentru restul mandatului său.

America și Japonia își consolidează relațiile

Printre cele mai importante evenimente la nivel mondial se situează și o întâlnire de pe agenda liderului SUA. Președintele Joe Biden îl va primi miercuri la Casa Albă pe Kishida Fumio, prim-ministrul Japoniei. Se așteaptă ca aceștia să anunțe măsuri de aprofundare a cooperării în domeniul apărării și securității. Acestea vor include probabil reforme ale structurilor de comandă ale forțelor lor armate. Pentru a îmbunătăți planificarea și coordonarea. De asemenea, este posibil ca cele două guverne să anunțe lansarea unui consiliu industrial de apărare. În scopul de a colabora în domeniul cercetării și al achizițiilor.

Cu toate acestea, există încă puncte de tensiune în relația dintre cele două țări. Biden a făcut multe pentru a repara alianțele asiatice ale Americii în urma președinției lui Donald Trump. Dar Japonia este consternată de faptul că Biden a continuat în multe privințe calea protecționistă a predecesorului său. Țara este iritată de opoziția sa față de preluarea US Steel, o firmă americană de oțel, de către Nippon Steel, o firmă japoneză. Și apoi există posibilitatea ca Trump să revină la putere. În multe privințe, vizita lui Kishida are ca scop izolarea relației de daunele pe care le-ar putea provoca.

Inflația americană în centrul atenției

Rezerva Federală își descrie orientarea monetară ca fiind dependentă de date. În acest moment, acest lucru generează volatilitate pe piețe. Investitorii oscilează între a crede că banca centrală ar putea reduce agresiv ratele dobânzilor în acest an. Dar, recent, se întreabă dacă le va reduce deloc. Miercuri, publicarea indicelui prețurilor de consum pentru luna martie ar putea fi un punct de cotitură important pentru așteptările privind politica Fed.

Prognoza mediană este că prețurile de bază ale consumatorilor (excluzând costurile volatile ale alimentelor și energiei) au crescut probabil cu aproximativ 0,3% față de februarie. Ceea ce reprezintă o ușoară decelerare față de luna precedentă. Acest lucru i-ar liniști probabil pe analiști că inflația se retrage treptat. Deschizând ușa pentru ca Fed să reducă ratele de două sau trei ori în acest an. Dar orice cifră care se situează sub sau peste nivelul de 0,3% ar putea duce la schimbări mari în perspective, conform The Economist .