Infofinanciar > Lumea la zi > China a ajuns în vârful piramidei tehnologice. Statele Unite și-au pierdut întâietatea și fac eforturi să rămână pe locul doi
Lumea la zi

China a ajuns în vârful piramidei tehnologice. Statele Unite și-au pierdut întâietatea și fac eforturi să rămână pe locul doi

motor-hidrogen
Foto: economedia.net

Aceasta este concluzia unui raport al Institutului Australian de Politici Strategice care a competiţia tehnologică pe plan internațional. Vestitul avantaj al SUA s-a topit și tinde să dispară în avantajul Chinei.

Concluzia nu poate fi decât una: raiul tehno-științific se deplasează încet, dar sigur, spre Asia.

„Democraţiile occidentale sunt pe cale să piardă cursa tehnologică mondială, inclusiv pe planul progreselor ştiinţifice şi din cercetare şi capacitatea lor de a reţine talentele. Or, toate aceste elemente sunt esenţiale în dezvoltarea şi controlul principalelopr tehnologii mondiale de astăzi şi de mâine”, subliniază raportul.

China, aleargă fără să obosească

Cu această constatare începe raportul Institutului australian de politică strategică (Aspi), un think tank australian, care anunţă că şi-a obţinut rezultatele „analizând cercetările cu mare potenţial din domenii tehnologice critice şi emergente, concentrându-se pe articole publicte în reviste de prim-plan”, precizează publicația britanică „The Guardian”.

Potrivit raportului Aspi – comandat de Centrul pentru implicare internațională al Departamentului de stat american –, China ar fi trecut în frunte în 37 din cele 44 de sectoare de tehnologii de vârf analizate, mergând de la „baterii eletrice la comunicaţii bazate pe tehnologiile 5G sau 6G”. „Statele Unite rămân lider în numai şapte tehnologii, precum vaccinurile, informatica cuantică sau sistemele de lansare spaţială”, mai scrie „The Guardian”.

America simte cum i se trage preșul de sub picioare

Multă vreme pândind cea mai mică noua tehnologie occidentală de copiat sau de ameliorat, China conduce acum cortegiul naţiunilor în ce priveşte ştiinţele. Atât de bine, încât astăzi talentele se exportă masiv spre est, în aşa măsură că „o cincime din publicaţiile importante publicate de entităţi chineze conţin articole co-semnate de cercetători care care şi-au făcut studiile post-doctorale în ţările aparţinând Five-Eyes (adică Regatul Unit, Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă şi Canada)”, relatează cotidianul britanic.

Joe Biden, în discursul lui despre starea Uniunii din 7 februarie, a confirmat voinţa Statelor Unite de a-şi continua eforturile în competiţia care le opune Chinei, precizând că  vor continua să investească în inovaţia americană şi s-o susţină pe cea a aliaţilor lor, protejând în acelaşi timp tehnologiile avansate (deja dezvoltate) pentru ca ele să nu fie utilizate contra lor”.

Unii mai și vând

Autorităţile americane au anunţat că au arestat doi bărbaţi acuzaţi de o schemă ilegală de mai mulţi ani pentru exportul de tehnologie în Rusia, ocolind reglementările privind exportul impuse după invadarea Ucrainei de către Rusia, relatează DPA.

Departamentul american al Justiţiei susţine că unul dintre bărbaţi a furnizat companiilor ruse echipament de avionică occidental şi a asigurat servicii de reparaţii pentru echipament utilizat pe avioane fabricate în Rusia.

Din 2020, inculpaţii au conspirat să eludeze legile de export ascunzând şi declarând în mod fals utilizatorii finali, valoarea şi destinaţia finală pentru exporturile lor şi expediind echipamentele prin ţări terţe, a precizat departamentul.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.