Infofinanciar > Lumea la zi > Se liniștesc apele în Marea Chinei de Sud? Beijingul ia în calcul o reunificare pașnică cu Taiwan
Lumea la zi

Se liniștesc apele în Marea Chinei de Sud? Beijingul ia în calcul o reunificare pașnică cu Taiwan

China si Taiwan sursa foto Capital
FOTO: capital.ro

În cursul zilei de duminică, 5 martie, premierul Republicii Chineze, Li Keqiang, a declarat că Beijingul ia în considerare o „reunificare pașnică” cu Taiwanul democratic, stat pe care Guvernul de la Beijing îl consideră ca fiind „Taiwanul rebel”. În acest context, China încearcă acum să mai domolească apetitul taiwanezilor pentru proclamarea independenței.

Replica autorităților din Taiwan a venit imediat după anunțul premierului chinez, oficialii statului insular din Marea Chinei de Sud au transmis autorităților chineze că ar trebui să țină cont de angajamentul poporului taiwanez în fața democrației și a libertății.

În accepțiunea Chinei, Taiwanul democratic prin acțiunile pe care le face provoacă regimul de la Beijing. În aceste condiții Partidul Comunist Chinez în frunte cu Xi Jinping a intensificat în ultimii trei ani activitatea militară în apropierea insulei, pe care o consideră justă.

Soluționarea chestiunii taiwaneze

China este nemulțumită de colaborarea dintre Washington și Taipei, colaborare înțeleasă de Beijing fiind un soi de complicitate între SUA și Taiwan. Administrația de la Casa Albă este principalul susținător și furnizor de arme al statului insular. Divergențele s-au accentuat în vara anului trecut când Nancy Pelossi, pe atunci Președinta Camerei Reprezentanților, a efectuat o vizită de lucru în Capitala Taipei, moment la care a precizat că va susține toate eforturile Taiwanului pentru proclamarea independenței.

În deschiderea reuniunii anuale a Parlamentului chinez Li a precizat că Beijingul funcționează după doctrina „o singură Chină”, care stipulează că Taiwanul este parte a Chinei. Oficialul chinez nu a amenințat direct cu adoptarea unor măsuri militare.

Li Keqiang s-a adresat propriului executiv precizând că Guvernul trebuie să pună în aplicare politica Partidului Comunist Chinez pentru „soluționare chestiunii taiwaneze” și „să facă pași hotărâți pentru a se opune independenței Taiwanului și a promova reunificarea”,  a declarat premierul chinez în fața celor peste 3000 de delegați prezenți în Marea Sală a Poporului din Beijing, potrivit reuters.com.

Pragmatism și raționalitate

„Trebuie să promovăm dezvoltarea paşnică a relaţiilor de-o parte şi de alta a Strâmtorii şi să facem progrese în privinţa procesului de reunificare paşnică a Chinei”, a declarat oficialul chinez.

În cealaltă tabără, consiliul taiwanez pentru relații politice cu China continentală a replicat precizând că în reafirmarea politicii Chinei față de Taiwan, Beijingul trebuie să accepte că cele două părți ale Strâmtorii Taiwan ” nu sunt subordonate una celeilalte”.

Relațiile dintre China și Taiwan ar trebui să se bazeze pe pragmatism și raționalitate, într-o manieră egală și reciproc respectuoasă, a adăugat consiliul din Taiwan. Aflată la cârma statului insular, Tsai Ing–wen președinta statului insular a propus de nenumărate ori ca dialogul dintre cele două țări să se intensifice, însă, de fiecare dată a fost respinsă deoarece Beijingul o cataloghează ca fiind separatistă.