Infofinanciar > Lumea la zi > Taiwan dă startul alegerilor prezidențiale! Cât de importante sunt acestea la nivel global
Lumea la zi

Taiwan dă startul alegerilor prezidențiale! Cât de importante sunt acestea la nivel global

Taiwan
sursa foto arhiva companiei

Anul 2024 va fi un an plin de alegeri în întreaga lume, dar unul dintre primele voturi din calendar va fi și unul dintre cele mai disputate și mai importante: Taiwan, unde sunt în joc interese strategice vitale atât pentru SUA, cât și pentru China, la 13 ianuarie.

Dacă în SUA campania a început cu așteptări că Partidul Democrat Progresist (DPP), aflat la guvernare și pro-independență, ai cărui șefi sunt oaspeți frecvenți și bineveniți la Washington, se va plimba spre victorie, ultimele etape ale cursei prezidențiale și legislative s-au transformat într-un meci de mâncat cuie.

Conducerea Partidului Comunist al președintelui chinez Xi Jinping, care susține tot mai ferm că Taiwanul democratic face parte din China și dorește să vadă înlăturat partidul de guvernământ de la Taipei, încearcă să influențeze alegerile printr-o campanie de dezinformare prin intermediul unor farse și afirmații aberante pe rețelele de socializare.

Iar tactica s-ar putea să funcționeze. Cele mai recente sondaje pentru cursa prezidențială uninominală de pe portalul My Formosa îl plasează pe liderul DPP, William Lai, la 35,2 %, care se menține la limită în fața principalului său contracandidat din partea Kuomintangului (KMT) favorabil Beijingului, Hou Yu-ih, la 30,6 %. Marți, cotidianul United Daily News, favorabil Beijingului, i-a plasat pe ambii candidați la 31%, scrie POLITICO.