Infofinanciar > Lumea la zi > Alegerile prezidențiale din Indonezia. Miză importantă pentru SUA și China
Lumea la zi

Alegerile prezidențiale din Indonezia. Miză importantă pentru SUA și China

Indonezia, sursă foto dreamstime
sursa foto dreamstime

Atunci când indonezienii vor vota miercuri pentru un nou președinte, în cadrul uneia dintre cele mai mari alegeri din lume, miza va fi importantă și pentru Statele Unite sau China. Națiunea din sud-estul Asiei este un câmp de luptă cheie din punct de vedere economic și politic. Într-o regiune în care puterile globale rivale se află de mult timp pe un curs de coliziune. În ceea ce privește Taiwanul, drepturile omului, desfășurările militare americane și acțiunile agresive ale Beijingului în apele disputate, inclusiv în Marea Chinei de Sud.

Politica externă a președintelui demisionar Joko Widodo evită criticile la adresa Beijingului și a Washingtonului. Dar respinge, de asemenea, alinierea cu oricare dintre aceste puteri. Acest exercițiu delicat de echilibrare a adus Indoneziei un comerț și investiții chinezești considerabile. Inclusiv o cale ferată de mare viteză în valoare de 7,3 miliarde de dolari, finanțată în mare parte de China. În timp ce Jakarta a sporit, de asemenea, legăturile în domeniul apărării și a intensificat exercițiile militare cu SUA.

Alegerile prezidențiale din Indonezia

Potrivit analiștilor, aceste politici vor continua probabil dacă va câștiga Prabowo Subianto, actualul ministru al Apărării. Al cărui contracandidat la vicepreședinție este fiul cel mare al lui Widodo. „Cred că niciuna dintre caracteristicile structurale majore ale politicii de apărare și externe nu se vor schimba”, a declarat Evan Laksmana, expert securitate în Asia de Sud-Est.

Subianto aderă la o politică de neutralitate și a lăudat în mod public SUA și China. El a citat rolul istoric al Americii. În presiunile exercitate asupra Olandei pentru a recunoaște suveranitatea indoneziană în anii 1940.„Acest lucru face parte din istorie și nu putem uita această datorie de onoare”, a declarat Subianto, care a lăudat, de asemenea, importanța Chinei pentru Asia de Sud-Est. „China este o mare civilizație. A contribuit foarte mult și acum este foarte, foarte activă și contribuie foarte mult la economia noastră” a explicat acesta.

Încălcarea drepturilor

Fostul ministru al Educației și guvernator al Jakartei, Anies Baswedan, este un candidat la președinție care se află în urma lui Subianto în majoritatea sondajelor independente. Acesta a declarat că va schimba ceea ce el a numit politica externă „tranzacțională” a lui Widodo cu una ancorată în principii dacă va triumfa în alegeri. „Când o țară invadează o altă țară, putem spune că acest lucru este împotriva valorilor noastre fundamentale. Chiar dacă suntem prieteni, dacă au fost încălcate drepturile, putem să le reproșăm”, a declarat Baswedan într-un interviu acordat luna trecută. Fără a preciza la ce țară făcea aluzie.

Baswedan a declarat că drepturile omului și protecția mediului ar trebui să stea la baza politicii externe a Indoneziei. „Dacă nu avem valori, atunci există o relație cost-beneficiu, în care vom sprijini doar țările care sunt profitabile pentru noi”, a spus el. Atât SUA, cât și China au văzut cum apariția unui nou lider în regiune le poate amenința interesele.

Politica de securitate

Rodrigo Duterte, după ce a cucerit președinția filipineză pe o platformă anti-crimă în 2016, a devenit unul dintre cei mai vocali critici din Asia față de politica de securitate a SUA. În timp ce a cultivat legături strânse cu liderul chinez Xi Jinping și cu președintele rus Vladimir Putin. Duterte a amenințat că va evacua personalul militar american care se afla în Filipine pentru exerciții de luptă. Ulterior, el a încercat să pună capăt unui acord de apărare cu Washingtonul. Care permitea ca mii de americani să intre în țară pentru exerciții de luptă pe scară largă. Dar a pus capăt acestui efort în timp ce făcea apel la SUA pentru a furniza vaccinuri în plină pandemie de coronavirus.

Mandatul furtunos al lui Duterte s-a încheiat în 2016 și a fost succedat de Ferdinand Marcos Jr. Care a aprobat o extindere a prezenței militare americane în bazele militare filipineze în cadrul unui pact de apărare din 2014. Marcos a declarat că decizia sa a fost menită să consolideze apărarea teritorială a țării sale. Într-o perioadă de agresiune tot mai mare din partea pazei de coastă, a marinei și a forțelor presupuse de miliție ale Chinei. Care amenințau zonele din largul coastelor revendicate de Filipine.

China a protestat față de această decizie. Afirmând că aceasta ar oferi forțelor americane terenuri de staționare în nordul Filipinelor, dincolo de granița maritimă de la strâmtoarea Taiwan. Lucru care ar putea submina securitatea națională chineză.

Rivalitatea China-SUA

Indonezia și alte state membre ale Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est fac parte din Mișcarea Nealiniaților. Un bloc din perioada Războiului Rece format în majoritate din națiuni în curs de dezvoltare. Care aspiră să nu fie asociate oficial cu sau împotriva vreunei mari puteri globale. Cu toate acestea, rivalitatea dintre Washington și Beijing a pătruns în regiune, conform ABC .