Infofinanciar > Lumea la zi > China și Taiwan ar putea ajunge la o înțelegere? Se fac pași spre o posibilă colaborare
Lumea la zi

China și Taiwan ar putea ajunge la o înțelegere? Se fac pași spre o posibilă colaborare

taiwan china avioane (sursă foto: Reuters)
sursa foto arhiva

Președintele taiwanez Lai Ching-te a manifestat din nou bunăvoință față de China. Acesta s-a oferit să colaboreze cu țara. După două zile de jocuri de război chinezești în apropierea insulei. Liderul din Taiwan a spus că așteaptă cu nerăbdare să îmbunătățească înțelegerea reciprocă și reconcilierea. China, care revendică Taiwanul guvernat democratic ca teritoriu propriu, a efectuat exerciții militare joi și vineri. Numindu-le „pedepse” după discursul de învestitură al lui Lai de luni. Pe care Beijingul l-a calificat drept un nou impuls pentru independența oficială a insulei.

China l-a atacat în mod repetat pe Lai ca fiind un „separatist”. Lai respinge revendicările de suveranitate ale Beijingului și afirmă că numai poporul taiwanez poate decide viitorul său. El a oferit în repetate rânduri posibilitatea de a purta discuții, dar a fost refuzat.

Tensiunile dintre China și Taiwan

Lai a cerut Chinei să „împartă responsabilitatea grea a stabilității regionale cu Taiwanul”, potrivit comentariilor furnizate de partidul său. Luând cuvântul la o reuniune a Partidului Democrat Progresist (DPP), aflat la guvernare, în orașul Tainan din sudul țării.

Lai, care a câștigat alegerile în ianuarie, a declarat că, de asemenea, „așteaptă cu nerăbdare să îmbunătățească înțelegerea reciprocă și reconcilierea cu China prin schimburi și cooperare. Creând beneficii reciproce și avansând spre o poziție de pace și prosperitate comună”.

El a mulțumit Statelor Unite și altor țări pentru că și-au exprimat îngrijorarea cu privire la exercițiile chineze.„Comunitatea internațională nu va accepta ca nicio țară să creeze valuri în strâmtoarea Taiwan și să afecteze stabilitatea regională”, a adăugat Lai. Guvernul din Taiwan a condamnat jocurile de război ale Chinei.

Jocuri de război și presiuni militare

În ultimii patru ani, China a organizat în mod regulat activități militare în jurul Taiwanului. Pentru a exercita presiuni asupra guvernului insulei. Duminică, ministerul taiwanez al Apărării a declarat că garnizoana de pe insulița Erdan, parte a insulelor Kinmen, controlate de Taiwan, care se află lângă orașele chineze Xiamen și Quanzhou, a descoperit o cutie de carton „rudimentară”. Care conținea hârtie cu sloganuri politice, scrisă în caractere chinezești simplificate folosite în China.

Ministerul a declarat că se bănuiește că acea cutie a fost aruncată de o dronă în afara liniei de vizibilitate. Adăugând: „Este un truc tipic de operațiune cognitivă”. În 2022, Taiwanul a doborât o dronă în largul Kinmen după ce s-a plâns de zile de hărțuire. Ministerul Apărării din China nu a răspuns la apeluri în afara orelor de program. Armata chineză a menținut o avalanșă de videoclipuri și animații de propagandă îndreptate împotriva Taiwanului de când au început exercițiile. Comandamentul Teatrului de Est, care a condus exercițiile, a prezentat duminică o înregistrare video cu rachete lansate. În ceea ce a numit, în engleză, „letalitate între cele două maluri ale strâmtorii”, conform Reuters .

Poziția SUA față de Taiwan

Departamentul de Stat al SUA a declarat sâmbătă că Statele Unite sunt „profund îngrijorate” de exercițiile militare ale Chinei în strâmtoarea Taiwan. Astfel, a îndemnat-o ferm să acționeze cu reținere. „Folosirea unei tranziții normale, de rutină și democratice ca scuză pentru provocări militare riscă o escaladare și erodează normele de lungă durată care, timp de decenii, au menținut pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan”, a declarat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Departamentul a făcut această declarație după ce China a încheiat două zile de jocuri de război în jurul Taiwanului. În care a simulat atacuri cu bombardiere și a exersat abordarea navelor. Exerciții pe care Taiwanul le-a condamnat sâmbătă ca fiind o „provocare flagrantă”. China, care revendică Taiwanul guvernat democratic ca teritoriu propriu, a lansat exercițiile „Joint Sword – 2024A” la trei zile după ce Lai Ching-te a devenit președintele Taiwanului. Un om pe care Beijingul îl numește „separatist”.

Beijingul a declarat că exercițiile au fost o „pedeapsă” pentru discursul de inaugurare de luni al lui Lai. În care acesta a spus că cele două părți ale Strâmtorii Taiwanului „nu sunt subordonate una alteia”. Ceea ce China a considerat că este o declarație că cele două sunt țări separate.