Infofinanciar > Lumea la zi > Revista Presei Internaționale: SUA se uită mai atent la Japonia, UE e mai blândă cu miliardarii ruși
Lumea la zi

Revista Presei Internaționale: SUA se uită mai atent la Japonia, UE e mai blândă cu miliardarii ruși

sursă foto: eurofer.eu; revista presei energetice
sursă foto: arhiva companiei

Revista Presei Internaționale reprezintă o rubrică prin care sunt aduse în fața publicului cele mai importante evenimente la nivel global. Evenimente care s-au întâmplat în lume în ultima perioadă. De această dată, se aduce în atenție faptul că prețurile de consum în America au crescut cu 3,5% până în martie, față de 3,2% în februarie.

Rata de bază, care exclude energia și alimentele, a crescut cu 0,4% de la o lună la alta. Aceasta a fost a treia lună consecutivă în care cifra a fost mai mare decât se aștepta. Creșterile costului benzinei și al locuinței, care include costurile de închiriere, au fost principalii factori care au dus la creștere. Datele reduc probabilitatea ca Rezerva Federală, banca centrală a Americii, să reducă ratele în vară.

Revista Presei Internaționale

Pe mai departe, se amintește în Revista Presei Internaționale că Parlamentul European a votat în favoarea unui pact privind migrația și azilul, introdus pentru prima dată în urmă cu un deceniu. Reformele vor accelera procesul de solicitare a azilului.

Și vor cere statelor membre să împartă responsabilitatea pentru cei care realizează acest lucru. Solicitările de azil în Uniunea Europeană au crescut cu 18% de la an la an în 2023. S-a atins, astfel, cel mai ridicat nivel de la criza migrației din 2015-16.

SUA și Japonia, relații mai strânse

Președintele Joe Biden a anunțat o serie de măsuri care semnalează o cooperare mai strânsă cu Japonia. Măsurile în cauză fac referire la securitate, în timpul unei vizite de stat a premierului Kishido Fumio.

Biden a declarat că America va crea o rețea comună de apărare aeriană cu Japonia și Australia. Șeful de la Washington a mai spus că partenerii AUKUS (America, Australia și Marea Britanie) vor lua în considerare colaborarea cu Japonia în proiecte de apărare non-nucleară.

Se negociază la Beijing

Xi Jinping, președintele Chinei, s-a întâlnit la Beijing cu Ma Ying-jeou, fostul președinte al Taiwanului. Anul trecut, Ma a devenit primul fost lider din Taiwan care a vizitat China.

Aceasta a fost a doua sa întâlnire cu Xi, pe care l-a întâlnit în calitate de președinte în 2015, în Singapore. Partidul său, Kuomintang, respinge independența Taiwanului și dorește să reducă tensiunile cu China prin comerț și dialog.

UE, mai blândă cu miliardarii ruși

O instanță superioară a UE a eliminat sancțiunile împotriva a doi miliardari ruși, Mihail Fridman și Petr Aven. Instanța a decis că nu există suficiente dovezi că oligarhii au sprijinit războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Hotărârea reprezintă un regres pentru programul de sancțiuni al UE împotriva Rusiei. Cei doi sunt cei mai importanți oameni de afaceri ruși cărora li s-au ridicat sancțiunile.

Coreea de Sud merge la urne

Deși nu candidează, nimeni nu avea o miză mai mare în alegerile parlamentare din Coreea de Sud de miercuri, 10 aprilie, decât Yoon Suk Yeol, președintele, al cărui Partid al Puterii Poporului este minoritar din 2020. În Revista Presei Internaționale se notează că acum, după doi ani de mandat de cinci ani, Yoon nu a făcut nicio încercare reală de a promova politici care ar necesita schimbări în legislație. Adică cele mai multe reforme serioase. O victorie a PPP i-ar oferi șansa de a-și construi o moștenire internă.

Acest lucru pare puțin probabil. Sondajele inițiale de la ieșirea de la urne, care, după cum se recunoaște, au un istoric neregulat, sugerează că PPP a fost învins de rivalul său acerb, Partidul Democrat. Este posibil ca PD să fi obținut (împreună cu partidul său soră) supermajoritatea de două treimi necesară pentru a anula vetourile prezidențiale sau pentru a-l pune sub acuzare. Președinții sud-coreeni pot avea un singur mandat. Dacă aceste sondaje sunt corecte, Yoon ar putea cel puțin să fie nevoit să învețe să coopereze pentru a trece orice politică internă, scrie The Economist.