Infofinanciar > Lumea la zi > Rusia și China sărbătoresc. Sancțiunile Occidentului au eșuat
Lumea la zi

Rusia și China sărbătoresc. Sancțiunile Occidentului au eșuat

Rusia și China Sursă foto: Evenimentul Zilei
Sursa foto: arhiva companiei

Președintele Chinei, Xi Jinping, s-a întâlnit la Beijing cu prim-ministrul rus Mihail Mișușin. În acest fel i s-a reamintit Occidentului eșecul său de a izola economic Rusia.

În cadrul întâlnirii, care a făcut parte dintr-o vizită de două zile a premierului rus, Xi s-a angajat să consolideze în continuare legăturile dintre cele două națiuni. În timp ce schimburile comerciale dintre ele au depășit 200 de miliarde de dolari în 11 luni.

Cooperarea dintre China și Rusia

Cele două părți ar trebui „să dea tot interesul avantajelor încrederii politice reciproce”. Și „să aprofundeze cooperarea în domeniul economiei, comerțului, energiei și conectivității”, a declarat Xi în timpul întâlnirii, a relatat agenția de presă de stat chineză Xinhua.
Mișușin a declarat că relațiile dintre Moscova și Beijing au atins un „maxim istoric” în timpul unei discuții cu premierul chinez Li Qiang, a relatat agenția franceză de știri Agence France-Presse.

Este cea mai recentă dintr-o serie de întâlniri între înalți oficiali chinezi și omologii lor de la Kremlin. Președintele rus, Vladimir Putin, l-a lăudat pe Xi la Forumul Beijing Belt and Road din octombrie.

Sancțiuni asupra Rusiei

În urma invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022, Occidentul a încercat să izoleze economic Rusia. Guvernele au impus sancțiuni economice radicale și corporațiile au părăsit țara.

Dar China, a doua cea mai mare economie din lume, a jucat un rol vital în menținerea economiei rusești pe linia de plutire. Aceasta a cumpărat petrol și gaze rusești și vândut Rusiei bunuri de consum. Printre acestea se numără și mașinile și componentele tehnologice.

Rusia s-a bucurat, de asemenea, de venituri în creștere din petrol și gaze. Acest lucru se datorează faptului că națiuni precum China nu a avut nicio reținere în a continua să facă comerț cu ea. Dar și datorită prețurilor ridicate ale petrolului la nivel mondial.

Mai mulți bani pentru Rusia

Profiturile îi permit Rusiei să își sporească masiv cheltuielile militare. Asta în timp ce încearcă să epuizeze apărarea Ucrainei. China și Rusia împărtășesc un obiectiv global cheie, reducerea puterii și influenței SUA. Deși China afirmă că este o parte neutră în războiul din Ucraina, analiștii spun că vede conflictul ca pe o modalitate de a afecta puterea SUA și că probabil favorizează o victorie a Rusiei.

În acest scop, a oferit Rusiei nu doar sprijin economic, ci și diplomatic, refuzând să condamne invazia Rusiei. Cu toate acestea, nu toate veștile sunt bune pentru Rusia din punct de vedere economic, sancțiunile provocând o inflație în creștere și o lipsă de muncitori care a dus la o criză pe piața muncii.

Analiștii au declarat anterior pentru Business Insider că se pare că există fisuri în relația dintre Putin și Xi, Rusia fiind îngrijorată de noua dominație a Chinei asupra economiei sale, iar Beijingul îngrijorat de agravarea națiunilor vest-europene care se opun agresiunii rusești și ale căror economii depind de ea. Dar, deocamdată, relația sa cu China ajută Rusia să treacă peste furtuna economică, informează businessinsider.com