Infofinanciar > Info > Suntem în top doar când nu e de bine! România, fruntașă în UE pentru cele mai mari scumpiri ale produselor
Info

Suntem în top doar când nu e de bine! România, fruntașă în UE pentru cele mai mari scumpiri ale produselor

crestere preturi - sursa foto - Patronatul Societăților în Construcții
crestere preturi - sursa foto - Patronatul Societăților în Construcții

Uniunea Europeană se confruntă cu o creștere mare a prețurilor pentru produsele care ies din fabrici. Procentual spus, este vorba despre o creștere de 36,5% iar România și Irlanda au înregistrat cele mai mari scumpiri.

Față de luna martie a anului 2021, aceeași perioadă din 2022 a adus o mărire semnificativă în ceea ce privește prețurile produselor atunci când ies din fabrică. La nivelul Uniunii Europene s-a înregistrat o creștere de de 36,5%, iar la nivelul statelor care folosesc ca monedă euro, mărirea a însemnat 36,8%. Exact ca în luna februarie, România și Irlanda sunt primele la capitolul creșteri de prețuri în ritm anual. Acest lucru este arătat de Eurostat, departamentul care se ocupă cu publicare statisticilor comparabile pentru tot teritoriul Uniunii Europene.

Tot prin aceste date se face cunoscut faptul că prețurile pentru producția industrială s-au scumpit în toate statele din UE în ritm anual. Irlanda este prima țară la acest capitol, cu o creștere de 106,1%, apoi vine România cu „doar” 67,6%. Cât despre prețurile bunurilor intermediare, acestea au crescut cu 22,8%.

Creșteri mari și rapide

Creșterea nu este înregistrată doar de la an la an, ci și de la lună la lună. În martie 2022 prețul producției industriale a crescut cu 5,3% în zona euro și cu 5,4% în Uniunea Europeană. Doar în Slovacia nu a existat fenomenul de creștere a prețurilor produselor care ies din fabrică, în rest, mare parte a statelor membre se confruntă cu această problemă. Creșterile cele mai mari au fost înregistrate în: Grecia cu 8,8%; România cu 8,1%; Portugalia cu 8,4% și Irlanda cu un mare avans, mai precis 36,1%. Referitor la prețurile pentru bunurile intermediare, în martie sunt mai mari cu 2,9% decât cele din luna februarie.

Înainte de aceste statistici, Institutul Național de Statistică a oferit publicității estimările proprii. Bilanțurile INS arată următorul scenariu pentru România: prețurile pentru producția industrială, atât pe piața internă, cât și pe cea externă au crescut cu 51,7%, din martie 2021 până în aceeași lună a anului 2022. Tot în luna martie din 2022, prețurile producției industriale per total pe piață internă și pe cea externă au crescut cu 7%.

Conform Eurostat, în luna martie prețurile producției industriale au crescut, în mare parte, din cauza avansului de 101,3% al prețurilor la energie, practic s-au dublat. Altfel spus, crește prețul energiei, producția devine mai scumpă, iar prețul final este mai mare. Acest cerc vicios este datorat într-o oarecare măsură și de situația tensionată care există în acest moment, cauzată la rândul ei de atacurile Rusiei îndreptate împotriva Ucrainei.