Infofinanciar > Info > Aveți mașini? Avem, da’ poluează! APIA dorește să ecologizeze traficul rutier din România în linie cu alte țări din Europa
Info

Aveți mașini? Avem, da’ poluează! APIA dorește să ecologizeze traficul rutier din România în linie cu alte țări din Europa

masini eco - sursa foto Europa FM
masini eco - sursa foto Europa FM

Dan Vardie, președintele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), a expus următoarea problemă: mașinile vechi și motorizările care poluează mediul înconjurător trebuie să nu mai existe cât mai repede cu putință.

Conform APIA, trebuie găsite noi soluții care să contribuie în mod decisiv la înlocuirea mașinilor vechi cu motoare care poluează, cu unele noi și electrice. Au existat mai multe inițiative de-a lungul timpului, care până acum nu au avut un rezultat pe termen lung.

Ecologizarea traficului și înnoirea parcului auto sunt necesare din mai multe puncte de vedere. Primul dintre ele este rata ridicată a mortalității în traficul rutier, continuând cu gradul mare de poluare din mariile orașe și faptul că parcul auto are la momentul actual mașini prea „bătrâne”.

Părerea specialiștilor APIA și situația europeană

Dan Vardie afirmă că: „Resursele de litiu şi nichel sunt nelimitate şi pe baza lor se pot produce anual 13 milioane de maşini electrice. Lucrurile s-au accelerat în domeniul electromobilităţii. Viitorul este zero emisii şi nu pare să existe o altă soluţie. Maşina electrică este o maşină care este propulsată eminamente electric. Discuţia care se naşte este legată de cum aducem, respectiv cum înmagazinăm energie electrică la bordul automobilului. APIA este foarte activă vizavi de programe privind înnoirea parcului auto. Am avut discuţii cu ministrul Mediului, care este un om onest care vrea să facă lucruri. Am fundamentat împreună cu colegii de la ACAROM o strategie ce poate da predictibilitate acestor programe. Credem că trebuie găsită o formulă ca invazia aceasta de maşini vechi şi de motorizări poluante să înceteze. Noi nu putem să acceptăm un lucru: Biblia din punct de vedere ecologic se numeşte CO2. Totul se reduce la CO2. Toată Europa funcţionează cu taxe pe carbon la maşini şi asta nu e o noutate.”. Astfel, viitorul electric al mașinilor ar trebui să fie ușor de realizat și România trebuie să se alinieze cât mai repede la standardele deja existente în Europa.

Nu numai că mașinile electrice și nivelul redus de poluare sunt o normalitate în alte țări Europene, dar acestea au obiective extrem de îndrâznețe pentru următorii ani. Specialiștii APIA spun: „De exemplu, Norvegia îşi propune ca, până în 2025, să fie cumpărate doar automobile verzi, Anglia şi Germania propun ca, până în 2035, să scoată tot ce este poluant din ofertă. În acest sens, putem enumera deja câţiva producători care se conformează la aceasta orientare: Jaguar, Volvo, Ford etc.”

Comisia Europeană are în plan ca emisiile de dioxid de carbon care vin de la autovehiculele noi să scadă cu 55% până în 2030, iar în anul 2035 se dorește eliminarea completă a acestor emisii.

APIA susține orice fel de tehnologie prietenoasă cu mediul care poate avea ca rezultat zero emisii. De asemenea, sunt acordate și bonusuri oricărui potențial cumpărător care își achiziționează o mașină produsă într-o fabrică neutră în ceea ce privește emisiile de CO2 sau care sunt formate dintr-o cantitate semnificativă de materiale reciclate.