Infofinanciar > Info > Așteptări rele, revizuiri și mai rele! Economia românească într-o scădere mai mare decât se preconizase inițial
Info

Așteptări rele, revizuiri și mai rele! Economia românească într-o scădere mai mare decât se preconizase inițial

scădere economică - sursa foto - Economica.net
sursa foto - Economica.net

Comisia Națională de Strategie și Prognoză a revenit asupra estimării creșterii economiei românești pentru anul 2022. Prima aproximare era de 4,3%, lucru care nu a mai fost valabil după o revizuire, ajungându-se la o valoare de 2,9%.

2022 nu este deloc un an favorabil. După criza cauzată de pandemie, situația tensionată dintre Rusia și Ucraina a accentuat și mai tare această criză. Prețurile pentru gaze și energie au crescut simțitor și succesiv, sursele globale de aprovizionare au fost alterate, iar nivelul de risc și incertitudinile de ordin economic nu au făcut altceva decât să crească. Aceste lucruri cumulate au făcut ca estimările pe termen scurt de ordin economic să se modifice, iar felul în care se comportă mediul de afaceri a fost afectat. România simte aceste efecte negative, mare parte din estimările inițiale fiind revizuite și modificate cu valori mai mici.

Estimări actuale contra estimări anterioare

Valoriile la care a ajuns Comisia Națională de Strategie și Prognoză se aliniază și cu previziunile realizate de alte instituții financiare din alte țări. În urma revizuirilor, procentele sunt mai mici decât cele date anterior. Conform Fondului Monetar Internațional a estimat recent un avans de doar 2,2% pentru anul acesta. O scădere față de procentul de 4,8% pe care l-a indicat în toamnă. Banca Mondială a oferit de asemenea o estimare destul de modestă, respectiv Produsul Intern Brut al României va crește doar cu 1,9%.

Faptul că valoarea de servicii și bunuri importate este superioară cantității de bunuri și servicii exportate, nivelul deficitului de cont pentru anul curent rămâne la valori ridicate. Comisia Națională de Strategie și Prognoză prevede o valoare de 6,9% din Produsul Intern Brut care va fi reprezentată fix de acest deficit de cont.

Estimările actuale legate de creșterea prețurilor sunt cu puțin mai mari decât cele anterioare. Practic, pentru sfârșitul anului majorarea este de 9,7% față de 9,5%, iar ca medie anuală a crescut la 10,1% de la 9,9%.

Conform Agerpres :„Măsurile guvernamentale de sprijin pentru populaţia vulnerabilă luate recent, cât şi măsurile privind majorarea salariului minim în agricultură şi industria alimentară, vor determina menţinerea dinamicii puterii de cumpărare la valori pozitive (circa +0,7%), în condiţiile unei inflaţii medii anuale ridicate (+10,1%).”.

Salariul mediu brut crește de asemenea. Pentru anul acesta se estimează o mărire de 9,7%, adică o să atingă o valoare de 6120 de lei, urmând ca numărul de salariați să crească cu 1,6 procente. Pentru că numărul de persoane care au salarii va crește, este firesc ca rata șomajului să se afle în scădere în anul 2022. Valoarea la care se estimează că șomajul va ajunge în acest an este de 5,4%.

Proiectul de buget pentru anul 2022 a fost realizat în baza unei creșteri de ordin economic de 4,6%. Să sperăm că nu o să existe o estimare care să scadă această valoare.