Infofinanciar > Lumea la zi > Summitul de la Bruxelles a decis: un nou sprijin pentru Ucraina și sancțiuni împotriva Rusiei. Ce are de gând UE
Lumea la zi

Summitul de la Bruxelles a decis: un nou sprijin pentru Ucraina și sancțiuni împotriva Rusiei. Ce are de gând UE

Charles Michel - sursa foto - zgd.md
Sursa foto - zgd.md

În urma summitului de la Bruxelles, conducătorii statelor din Uniunea Europeană dar și liderii instituțiilor comunitare au luat hotărârea de a acorda Administrației din Ucraina un sprijin financiar urgent de nouă miliarde de euro, pentru ca economia acestui stat să funcționeze în continuare.

Administrația din Kiev a spus că suma care acoperă nevoile financiare din țară sunt de cinci miliarde de dolari, echivalentul în euro a 4,64 miliarde.

Președintele Consiliului European, pe numele lui Charles Michel, cu ocazia acestei adunări speciale de la Bruxelles, a spus că Uniunea Europeană o să ajute Ucraina cu suma de nouă miliarde de euro, ca să acopere nevoile actuale de lichidități. Acest lucru este făcut pentru ca economia statului atacat de ruși să funcționeze în continuare.

Conform publicației Le Figaro, un oficial de la Bruxelles a spus că aceste fonduri „provin din credite pe termen lung la dobânzi avantajoase”.

Un nou embargo împotriva Rusiei

De asemenea, în cadrul aceluiași summit, Charles Michel a anunțat și o nouă decizie împotriva Rusiei. Este vorba despre faptul că liderii celor 27 de state membre au căzut de acord să interzică, treptat, exportul de petrol rusesc către Uniunea Europeană, potriviti celor de la Reuters.

Acest lucru înseamnă că până la sfârșitul anului în curs, nivelul de importuri al petrolului din Rusia o să scadă cu 90%.

Despre această reducere, care va fi aplicată până la sfârșitul anului, Charles Michel spune pe pagina lui de Twitter următorul lucru: „ acoperă imediat mai mult de două treimi din importurile de petrol din Rusia, tăind o sursă uriasă de finanțare pentru mașina sa de război”.

Dat fiind faptul că Polonia și Germania s-au oferit voluntar să oprească importurile, această măsură de embargo o să elimine aproape 90% din petrolul rusesc care este exportat de către ruși în Uniunea Europeană, după cum reiese și din postarea de pe Twitter a lui Charles Michel.

Acest embargo progresiv al Uniunii Europene se va limita, în primă fază, doar la petrolul transportat în mod maritim, fiind vorba despre două treimi din achizițiile europene de petrol din Rusia. „Cât mai curând posibil” trebuie să aibă loc negocieri pentru ca restul importurilor de petrol rusesc să fie oprite.

Legat de importurile care se realizează prin conducta Drujba, prin care se aprovizionează și Ungaria, ele o să fie scutite în primă fază. Acest lucru i-a permis conducerii de la Budapeste să ridice dreptul de veto prin care bloca de câteva săptămâni adoptarea pacheteului de sancțiuni cu numărul șase al Uniunii Europene adresate Rusiei.

Consumul intern din Ungaria, care este un stat fără ieșire la mare, depinde în proporție de 65% de petrolul care este transportat prin această conductă, numită Drujba.