Infofinanciar > Lumea la zi > BASF, lovitură pentru Germania! Cea mai mare fabrică de produse chimice din lume mizează pe China
Lumea la zi

BASF, lovitură pentru Germania! Cea mai mare fabrică de produse chimice din lume mizează pe China

BASF sursa foto Agrointeligența
Sursa foto: Agrointeligența

Planul european de a elimina gazul rusesc vine și cu capcane la pachet. BASF, gigantul german al chimiei, se îndreaptă spre China.

BASF SE este cea mai mare companie chimică din lume. Aceasta a avut în anul 2006 o cifră de afaceri de 52,6 miliarde de euro și peste 95.000 de angajați. BASF este o companie germană cu sediul la Ludwigshafen, landul Renania-Palatinat. Este situată la aproximativ o oră de mers cu mașina de Frankfurt

În această zonă este un grup de zeci de uzine de mărimea unui oraș. Acestea sunt conectate prin 2.850 de km de țevi răsucite de la două cracaje cu abur. Există și centrale industriale în care se fabrică un amestec de hidrocarburi numit, nafta. Acesta este împărțit în mai multe componente, până la o imensă instalație de incinerare, unde reziduurile sunt puse în ordine. În ciuda dimensiunii vaste a zonei Ludwigshafen, totul este luat în considerare și privit atent.

Reutilizarea și reciclarea sunt factori importanți

Reutilizarea și reciclarea asigură că nu se irosește mai mult de o moleculă. Conform ghidului de turism al BASF, 94% dintre substanțele chimice care intră în acest sistem îl transformă într-unul dintre cele 45.000 de produse ale companiei.

Cu toate acestea, succesul companiei nu este în întregime realizat din interior. Unul dintre cele mai importante ingrediente este gazul rusesc ieftin, care este livrat în mod fiabil pin conductă.

Complexul de la Ludwigshafen este cel mai mare consumator industrial de produse din Germania. El reprezintă aproximativ 4% din consumul total anual al țării. Acesta este suficient pentru a încălzi milioane de gospodării în cele mai friguroase ierni.

BASF folosește aproximativ jumătate din ingrediente pentru a produce abur și cealaltă jumătate ca materie primă.

„Fără îndoială că energia la preț scăzut a adus bogăție Germaniei”, a spus Martin Brudermüller, directorul executiv al BASF.

 „Dacă prețurile ar fi fost mai mari, poate că părți din producția noastră ar fi dispărut deja.”, a continuat acesta.

Cu toate acestea, dividentul energetic este programat să fie redus. Oficialii încearcă să nu mai importe gaz și petrol de la ruși. Astfel, cea mai mare economie a Europei se confruntă cu o regândire a investițiilor în apărare și a economiei.

Concurenții săi industriali au început să-și reconsidere modelele de afaceri bine reglate. BASF oferă un caz revelator al acestor schimbări.

Un grup de economiști condus de Rüdiger Bachmann de la Universitatea Notre Dame a estimat recent că lovitura de la o oprire bruscă a importurilor de energie din Rusia ar fi „substanțială, dar gestionabilă”, provocând o scădere a PIB-ului între 0,5% și 3%. Dacă presiunea din conductă care alimentează complexul gigant scade sub 50% din debitul său normal, întreaga zonă va fi nevoită să se închidă.

Șeful BASF spune că va încerca să mențină fluxul de substanțe chimice dublând planurile existente ale companiei de a elimina hidrocarburile, în speranța că va avea timp înainte ca embargoul european pe gaz să se instaleze sau Rusia să aleagă să întrerupă aprovizionarea. Firma își propune să obțină emisii nete de dioxid de carbon zero până în 2050.

Strategia lui Brudermüller este una surprinzătoare. Repercusiunile războiul din Ucraina îi împing firma către est din ce în ce mai mult. Costurile mai mari ale energiei și reglementările de mediu mai stricte în Europa fac China să arate din ce în ce mai atractivă, a spus acesta.

Compania are bazele în Germania

Totuși, viitorul companiei este mai bine bazat în Ludwigshafen decât în Zhanjiang în China, unde se investesc la momentul actual 10 miliarde de dolari într-un sire ultimă generație. Extinderea în China îi poate asigura lui BASF numele de cel mai mare producător de chimicale din lume. În prezent, Marea Chinei este aproximativ jumătate din piața mondială a produselor chimice, iar în următorii ani ani va înregistra creșteri masive.

„Tot ceea ce știm despre cum să facem lucruri cu mai puțin CO2 va fi aplicat acolo”, spune dl Brudermüller, adăugând că „banii pe care îi vom câștiga în China vor fi necesari pentru a plăti pentru transformarea ecologică din Ludwigshafen”.

Riscurile unei astfel de legături sunt majore. Decuplarea economică dintre China și Occident poate depăși cele mai performante elemente tehnologice, asemeni semiconductorilor. BASF începe să se depărteze de un tip de energie și să se îndrepte către altul. China nu reprezintă un pericol precum Rusia, care stă cu degetul pe întrerupătorul de gaze.

Foarte mulți investitori care vor să se îndrepte către China. Această acțiune ar trebui gândită de două ori deoarece mai întâi trebuie să fie exploatat spiritul de economie și inventivitate care a făcut posibilă industria .