Infofinanciar > Lumea la zi > Războiul din Nagorno-Karabah, la un pas de încheiere! Azerbaijan și Armenia vor pace, susține președintele Consiliului European
Lumea la zi

Războiul din Nagorno-Karabah, la un pas de încheiere! Azerbaijan și Armenia vor pace, susține președintele Consiliului European

Război, Sursă foto: Agora md
Sursa foto: Agora.md

Disputa teritorială transformată din nou într-un conflict sângeros pentru câteva luni în toamna anului 2020, în regiunea Nagorno-Karabah, s-ar putea încheia cu un final fericit, anunță președintele Consiliului European, Charles Michel.

Liderii Armeniei și Azerbaidjanului au convenit la reluarea discuțiilor de pace și la încheierea unui tratat cu privire la conflictul ce a izbucnit în 2020 în regiunea Nagorno-Karabah. Încă de la destrămarea Uniunii Sovietice, în anul 1991, și declararea independenței statelor din regiune, separațiștii armeni din Nagorno-Karabah au preluat controlul asupra regiunii. Ei au contestat suveranitatea Azerbaidjanului asupra teritoriului, iar războiul din urmă cu 30 de ani a dus la moartea a 30.000 de oameni.

Pace în Nagorno-Karabah

Charles Michel, președintele Consiliului European, a transmis că premierul armean Nikol Pașinian, alături de președintele azer, Ilham Aliev, au purtat discuții „sincere și productive” cu privire la încheierea unui tratat de pace. Ele au avut loc la Bruxelles, sub medierea Uniunii Europene: „Liderii au convenit să facă să avanseze discuţiile asupra viitorului tratat de pace care reglementează relaţiile interstatale între Armenia şi Azerbaidjan”, a transmis Charles Michel într-un comunicat.

Negocierile urmează să înceapă săptămânile următoare

Președintele Comisiei a susținut că cei doi lideri vor ține cont de „drepturile şi securitatea populaţiei armene din Karabah”.

Tot zilele următoare va avea loc și o „o reuniune a comisiilor frontaliere”. În cadrul acesteia vor fi abordate problemele privind alimentarea frontierelor și asigurarea unei situații stabile.

Armistițiu negociat cu Rusia

Războiul de șase săptămâni dintre cele două țări început în 2020 s-a încheiat cu un armistițiu cae să fie negociat cu Rusia. În cadrul acestui acord, Armenia a fst nevoită să cedeze bucăți întregi de pe teritoriile sale.  Încetarea focului a fost un moment umilitor pentru Armenia. Acest lucru a dus la manifestații guvernamentale. Ele au stat la baza deciziei liderului armean de a convoca alegeri legislative anticipate care au fost câștigate de partidul său Contract Civil.

Manifestațiile continuă la apelul opoziției, acesta cerând demisia lui Pașinian. Aceste aunt cele mai mari mișcări anti-guvernamentale de după alegerile din septembrie 2021.

În luna iulie sau august va avea loc O altă întrevedere între Aliev și pașinian organizată de Uniunea Europeană.