Lumea la zi

Suedia, „pe drumul cel bun” către NATO! Care sunt cerințele cheie ale Turciei

ERDOGAN
SURSA JURNALUL.RO

Premierul suedez Ulf Kristersson descrie comentariul de săptămâna trecută drept o „neînțelegere”. Comentariile recente ale premierului suedez Ulf Kristersson privind incapacitatea țării sale de a satisface cererile Turciei cu privire la aderarea la NATO sunt toate o „neînțelegere”, a precizat el miercuri.

Cu toate că, Kristersson a declarat săptămâna trecută că Turcia – care încă nu a ratificat oferta Suediei de aderare la NATO – „vrea lucruri pe care noi nu putem și nu vrem să le dăm”.

Cerința cheie

Dar, vorbind cu reporterii la Stockholm, premierul a declarat că Suedia a luat măsuri pentru a consolida legislația privind combaterea terorismului – o cerință cheie a Turciei, care dorește ca indivizii să fie extrădați din Suedia. Discuțiile „merg foarte bine”, a spus el.
„Facem exact ceea ce am promis să facem, și anume, progrese în domeniul combaterii terorismului”, a declarat Kristersson reporterilor de la Stockholm.

„Cred că aceasta a fost una dintre sarcinile de bază – să consolidăm legislația suedeză privind combaterea terorismului, recunoscând faptul că activitățile de pe teritoriul suedez pot fi periculoase pentru alte țări, pot viza alte țări și, de asemenea, recunoscând faptul că Turcia a fost una dintre țările cele mai afectate de terorism.”
Dar el a avertizat, de asemenea, cu privire la limitele a ceea ce poate face Suedia atunci când vine vorba de extrădarea unor persoane în Turcia.

„Turcia numește uneori persoane pe care ar dori să le extrădeze din Suedia și este bine cunoscut faptul că legislația suedeză în acest sens … este foarte clară: că dacă instanțele iau aceste decizii, nu există loc pentru a schimba acest lucru”, a spus el, potrivit POLITICO.

„Nu cred că acest lucru ar trebui să umbrească faptul că lucrurile merg bine.”

Sprijin puternic

Luna trecută, o instanță suedeză a blocat extrădarea lui Bülent Keneș, un jurnalist turc exilat care a fost identificat de președintele turc Recep Tayyip Erdoğan ca fiind unul dintre indivizii pe care Suedia trebuia să îi extrădeze în schimbul luminii verzi a Ankarei pentru NATO.

Într-o schimbare marcantă de ton față de comentariile pe care le-a făcut pe 8 ianuarie la o conferință suedeză privind securitatea și apărarea, Kristersson a declarat că respectă și el preocupările interne ale fiecărui membru NATO atunci când vine vorba de extinderea alianței.

„Avem cel mai deplin respect pentru faptul că Turcia, precum și fiecare dintre cele 30 de țări NATO, iau decizii interne cu privire la ratificarea sau nu.” Dar a adăugat că Suedia are „un sprijin foarte puternic din partea țărilor”.

Suedia și Finlanda sunt pe cale să devină cei mai noi membri ai NATO, după ce alianța a sprijinit candidatura lor la un summit desfășurat în iunie anul trecut la Madrid.