Infofinanciar > Lumea la zi > NATO, Consiliul European și Comisia Europeană au semnat a treia Declarație Comună! În ce va consta această colaborare
Lumea la zi

NATO, Consiliul European și Comisia Europeană au semnat a treia Declarație Comună! În ce va consta această colaborare

Stoltenberg, Michel și Von der Leyen, Sursă foto: NATO
Sursă foto: NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-au întâlnit marți, 10 ianuarie 2023, la sediul NATO pentru a semna cea de-a treia Declarație comună privind cooperarea dintre NATO și Uniunea Europeană. Aceasta va aborda cele mai importante probleme cu care se confruntă cele trei instituții internaționale.

În cadrul unei conferințe de presă comune, Stoltenberg a declarat: „Suntem hotărâți să ducem parteneriatul dintre NATO și Uniunea Europeană la nivelul următor”; „Declarația comună vizează consolidarea și extinderea în continuare a parteneriatului strategic dintre NATO și UE, pe baza progreselor fără precedent înregistrate în cooperarea dintre cele două organizații de la semnarea declarațiilor anterioare în 2016 și 2018.”

Pe ce se va axa colaborarea

Liderii au hotărât să abordeze concurența geostrategică în creștere, problemele de reziliență și protecția infrastructurilor critice. Alte domenii prioritare de lucru vor include tehnologiile emergente și perturbatoare, spațiul, implicațiile schimbărilor climatice asupra securității, interferențele străine și manipularea informațiilor, scriu cei de la NATO.

Secretarul general a subliniat că declarația comună „recunoaște valoarea unei apărări europene mai capabile, care să contribuie în mod pozitiv la securitatea noastră și care să fie complementară și interoperabilă cu NATO”.

De asemenea, Jens Stoltenberg a subliniat importanța cooperării NATO-UE în contextul schimbării mediului de securitate ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. El a mai precizat că parteneriatul NATO-UE „va deveni și mai important odată ce Finlanda și Suedia vor deveni membre cu drepturi depline ale NATO” și că „odată cu aderarea lor, NATO va proteja 96% dintre cetățenii Uniunii Europene și o parte mai mare decât oricând a fost vreodată”.

Războiul din Ucraina a unit „forțele” Europei

În conferința de presă comună susținută la sediul NATO, Charles Michel și Ursula von der Leyen au subliniat faptul că războiul din Ucraina a apropiat și mai mult colaborarea dintre UE și NATO.

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a apropiat UE şi NATO. Prin Declaraţia de azi, vrem să ne aducem cooperarea la nivelul superior, pentru a asigura pacea şi stabilitatea”, a susținut preşedintele Consiliului European Charles Michel.

„De la începutul războiului rus în Ucraina, cooperarea UE-NATO a devenit mai puternică”; „Astăzi (marţi), prin noua Declaraţie Comună, ne aducem parteneriatul la un nou nivel”; „Ne vom adânci cooperarea şi o vom extinde la domenii noi”, a precizat și preşedinta CE Ursula von der Leyen, scriu cei de la Bursa.

Semnarea Declarației, așteptată de doi ani

Semnarea Declarației Comune dintre NATO, UE și Consiliul European s-a lăsat așteptată aproape doi ani după reconcilierea transatlantică dintre SUA și Europa ca urmare a instalării administrației Biden la Washington.

Înfăptuirea acestui obiectiv are loc în contextul în care luna viitoare se va împlini un an de când Rusia a declarat război Ucrainei și a invadat militar această țară.

Acest eveniment a provocat una dintre cele mai grave probleme de securitate în Europa de la înființarea alianței transatlantice și a Uniunii Europene, scriu cei de la Radio Chișinău.