Infofinanciar > Lumea la zi > Suedia a respins cererea Turciei de extrădare a unuia dintre „teroriștii” ceruți de Erdogan! Condiția pentru NATO a fost încălcată
Lumea la zi

Suedia a respins cererea Turciei de extrădare a unuia dintre „teroriștii” ceruți de Erdogan! Condiția pentru NATO a fost încălcată

Turcia-Suedia-Finlanda
sursa: capital.ro

Suedia a respins luni cererea de extrădare din partea Turciei a jurnalistului Bulent Keneș, solicitată de președintele turc Recep Tayyp Erdogan. Extrădarea fusese condiția Turciei pentru ca aceasta să-i dea undă verde Suediei în aderarea la NATO. 

Jurnalistul turc, Bulent Keneș, redactor-șef al unei publicații turcești (Zaman), este acuzat de Ankara că ar fi participat într-o tentativă de lovitură de stat acum câțiva ani, în 2016 și că ar fi membru al mișcării guleniste. Instanța superioară din Suedia, țara în care se află în prezent acesta, însărcinată cu analizarea cazurilor de extrădare, s-a întâlnit cu „mai multe obstacole” în calea predării jurnalistului autorităților din Turcia. 

Instanța a citat drept obstacole în calea extrădării faptul că unele dintre acuzațiile aduse lui Keneș nu constituie o infracțiune penală în Suedia. „Ca urmare, guvernul nu a acceptat cererea de extrădare”, a declarat judecătorul suedez Petter Asp. 

Erdogan se aștepta cu Suedia să îl extrădeze pe jurnalist 

Președintele Recep Tayyip Erdogan l-a primit pe premierul suedez Ulf Kristersson în Turcia pe 8 noiembrie. La conferința de presă comună organizată după întâlnire, președintele Erdogan a declarat: „Scopul întâlnirii pe care am avut-o a fost în special atitudinea Suediei în lupta împotriva terorismului. Dacă aceste cifre sunt 30, 70 sau 100 sunt chestiuni care pot fi discutate. Este important pentru noi ca Bulent Keneș, un membru FETÖ, să fie deportat din Suedia în Turcia. Ne așteptăm ca Suedia să acționeze cu mai multă sensibilitate în această chestiune.” 

Curtea Supremă din Suedia a explicat că acuzaţiile aduse de Turcia la adresa lui Keneș reprezintă „infracţiuni politice”. „Există un risc de persecuţie pe baza convingerilor sale politice. Aşadar, nu are loc o extrădare”, a mai declarat judecătorul suedez Petter Asp. 

Jurnalistul este bucuros de decizia instanței suedeze 

Fostul redactor-șef al cotidianului Zaman s-a declarat „fericit” în urma deciziei, dar a acuzat „regimul lui Erdogan de fabricare de acuzaţii” contra sa. Acesta a afirmat, susținându-și inocența: „Sunt un jurnalist, nu un terorist”, declarându-se „convins că regimul va utiliza alte metode pentru a-i face viaţa în Suedia cât mai dificilă cu putinţă”.  

Suedia şi Finlanda au ajuns la un acord cu Turcia privind aderarea lor la NATO la scurt timp după Summitul de la Madrid din data de 28-30 iunie, anul acesta. În momentul de față, numai Turcia se opune aderării acestora în alianța militară Nord Atlantică, din moment ce Ungaria a anunțat primirea acestora. 

Cele două ţări scandinave şi-au exprimat sprijinul pentru Turcia în combaterea amenințărilor la adresa securității sale naționale şi au promis că vor îndeplini cererile Ankarei de expulzare a suspecților urmăriţi de autorităţile turce. Turcia le-a prezentat Suediei și Finlandei cereri de extrădare pentru 33 de persoane urmărite, majoritatea fiind considerați ‘„terorişti” ai statului turc, conform Digi24. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.