Infofinanciar > Lumea la zi > Războiul continuă! Serghei Lavrov respinge „formula de pace” propusă de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski
Lumea la zi

Războiul continuă! Serghei Lavrov respinge „formula de pace” propusă de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski, Sursă foto: Digi24
Sursă foto: Digi24

Rusia nu intenționează să accepte „formula de pace” propusă de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, ca bază pentru negocieri, a declarat joi ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Moscova consideră că autoritățile de la Kiev nu sunt pregătite să poarte discuții de pace, a relatat agenția rusă de știri RIA.

Lavrov a declarat că ideea Ucrainei de a alunga forțele rusești din zonele estice și din Crimeea cu ajutorul Occidentului este „o iluzie”.

El a subliniat poziția Moscovei, potrivit căreia discuțiile nu pot avea loc până când Kievul nu recunoaște anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene.

„Prioritatea noastră absolută sunt patru noi regiuni rusești”; „Acestea ar trebui să devină libere de amenințarea nazificării cu care se confruntă de mulți ani”, a declarat Serghei Lavrov.

Noi atacuri cu rachete asupra Ucrainei

Joi, consilierul biroului prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovych a scris pe Facebook că peste 100 de rachete au fost lansate asupra țării, în mai multe valuri, iar alarmele de raid aerian au putut fi auzite în toată țara, scriu cei de la Thenationalnews.

Deflagrații au fost auzite la Kiev, Zhytomyr și Odesa, potrivit Reuters.

Au fost anunțate întreruperi de energie electrică în regiunile Odesa și Dnipro pentru a ajuta la minimizarea pagubelor infrastructurii energetice.

Rusia își va face treaba în Ucraina

Șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că este convins că Rusia își va atinge obiectivele în Ucraina.

„Sunt convins că, datorită perseverenței, răbdării și determinării noastre, vom apăra obiectivele nobile care sunt vitale pentru poporul nostru și pentru țara noastră”, a declarat el într-un interviu difuzat de televiziunea națională.

Orașul Kherson, eliberat recent în sudul țării, a rămas sub bombardamentele forțelor rusești, care s-au retras pe malul estic al râului atunci când orașul a fost recucerit luna trecută.

A fost țintită o maternitate

Miercuri, bombardamentul a lovit o maternitate din complexul unui spital, însă nimeni nu a fost rănit, a declarat Kyrylo Tymoshenko, adjunctul șefului de cabinet al lui Zelenski.

Personalul și pacienții au fost mutați într-un adăpost, a declarat Timoșenko într-o postare pe Telegram.

„A fost înspăimântător … exploziile au început brusc, mânerul ferestrei a început să se rupă … mâinile mele încă tremură”, a declarat Olha Prysidko, o proaspătă mamică, pentru Reuters.

„Când am ajuns la subsol, bombardamentele nu se terminaseră. Nici măcar pentru un minut”, a adăugat aceasta.

Moscova a negat în mod repetat că a țintit civili.

„Nu ne-am pierdut umanitatea”

Președintele Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe ucraineni, într-un discurs video, să îi îmbrățișeze pe cei dragi, să le spună prietenilor că îi apreciază, să își sprijine colegii, să le mulțumească părinților și să se bucure mai des alături de copiii lor.

„Nu ne-am pierdut umanitatea, deși am îndurat luni teribile”; „Și nu o vom pierde, deși ne așteaptă un an dificil”, a spus el.

Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie în ceea ce președintele rus Vladimir Putin a numit o „operațiune militară specială” pentru a-și demilitariza vecinul.

Ucraina și aliații săi occidentali au denunțat acțiunile Rusiei ca fiind o acaparare de teren în stil imperialist.

Efectele războiului

Rusiei i-au fost impuse sancțiuni de amploare pentru acest război, care a ucis zeci de mii de oameni, a alungat milioane de oameni din casele lor, a lăsat orașele în ruine și a zguduit economia globală, determinând creșterea prețurilor la energie și alimente.

Exporturile de gaze rusești către Europa prin conducte s-au prăbușit la un minim post-sovietic în 2022, deoarece cel mai mare client al său a redus importurile din cauza conflictului din Ucraina, iar o conductă importantă a fost avariată de explozii misterioase, arată datele Gazprom și calculele Reuters.