Infofinanciar > Lumea la zi > Liderul Wagner, Evgeni Prigojin, le cere oligarhilor ruși să „participe” financiar la războiul din Ucraina!
Lumea la zi

Liderul Wagner, Evgeni Prigojin, le cere oligarhilor ruși să „participe” financiar la războiul din Ucraina!

Evgeni Prigojin, Sursă foto: TASS
Sursă foto: TASS

Liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a lansat duminică mai multe atacuri la adresa oligarhilor ruși și a persoanelor bogate din Rusia, pentru că nu sprijină financiar eforturile de război ale Kremlinului în Ucraina. Până acum, „bucătarul lui Putin” le-a cerut autorităților să nu oblige „oamenii cu bani” să investească în ofensiva rușilor din statul vecin.

„Le este frică. Le place confortul cu care s-au înconjurat. Vor să se scufunde într-o piscină caldă seara şi să se distreze”, a susținut Prigojin într-o intervenție la televiziunea de stat RT (Russia Today).

„Trebuie să realizezi la un moment dat că este necesar să te desparţi de ceea ce ai, de lumea seducătoare, de restaurante, spa-uri, dacea (case de vacanţă), piscine”; „Cu cât mai repede ţi se vor lua, cu atât va fi mai bine!”, a adăugat liderul Wagner.

Pentru poziția sa pro-război, Evgeni Prigojin a fost sancționat în mai multe rânduri de statele Uniunii Europene. De asemenea, Biroul Federal de Investigaţii al SUA (FBI) a decis să-l includă pe Prigojin pe lista persoanelor căutate pentru ingerinţa în alegerile americane.

„Bucătarul lui Putin” este acuzat, de asemenea, că are un rol important în sprijinirea invaziei ruse în Ucraina, prin trimiterea pe front a mercenarilor Wagner, scrie Ziare.com.

Pe lista „most wanted”

Reprezentanții FBI au anunțat, la sfârșitul lunii martie, că oferă un sfert de milion de dolari oricărei persoane care furnizează informaţii ce pot duce la arestarea lui Evgeni Viktorovich Prigojin, scrie Adevărul.

„FBI îl caută pe Evgeni Viktorovich Prigojin pentru presupusa sa implicare într-o conspiraţie de fraudare a Statelor Unite prin afectarea, obstrucţionarea şi înfrângerea funcţiilor legale ale Comisiei Electorale Federale, Departamentului de Justiţie al Statelor Unite şi ale Statelor Unite. Acest lucru s-a întâmplat în Washington D.C., de la începutul anului 2014, până la 16 februarie 2018.

Prigojin a fost principalul finanţator a Agenţiei de Cercetare pe Internet (IRA) cu sediul la Sankt Petersburg. El a supravegheat şi a aprobat ingerinţa politică şi electorală prin operaţiuni în Statele Unite, care au inclus achiziţionarea de spaţiu pe servere americane, crearea a sute de conturi online fictive şi utilizarea identităţilor furate ale persoanelor din Statele Unite.

Aceste acţiuni ar fi fost întreprinse pentru a ajunge la un număr semnificativ de americani, cu scopul de a interfera cu sistemul politic al Statelor Unite, inclusiv cu alegerile prezidenţiale din 2016.”, au scris cei de la FBI.

Din ce în ce mai prezent în spațiul public

După o perioadă în care s-a făcut nevăzut, Evgeni Prigojin a fost surprins în timp ce recruta „soldați” din închisorile rusești pentru a-i trimite pe frontul din Ucraina. În schimbul implicării în conflictul militar, liderul Wagner le promitea deținuților amnistia.

De asemenea, Prigojin a fost văzut participând la înmormântarea unui combatant Wagner în Sankt Petersburg, căzut pe frontul din Ucraina. Potrivit analiștilor, prezența sa a fost interpretată drept o tentativă de a-şi consolida propria poziţie în Rusia.