Infofinanciar > Lumea la zi > SUA se luptă să încetinească o posibilă recesiune: Fed majorează din nou dobânda de referință. Powell: „Nu se va simți ca un boom”
Lumea la zi

SUA se luptă să încetinească o posibilă recesiune: Fed majorează din nou dobânda de referință. Powell: „Nu se va simți ca un boom”

Recesiune- sursa foto - economedia.ro
sursa foto: economedia.ro

Banca centrală a Statelor Unite, Rezervele Federale (FED), au majorat din nou dobânda de referință, folosită pentru calculul costurilor împrumuturilor. Este a șasea oară anul acesta când FED încearcă să reducă inflația, care a avea în noiembrie rata de 7,1%, prin majorarea acesteia.

Semnele recente de încetinire a inflației nu au adus încă încrederea că lupta a fost câștigată, a declarat președintele FED Jerome Powell reporterilor, după ce comitetul de stabilire a politicii FED a majorat rata dobânzii de referință peste noapte cu 0,5%. Powell a estimat că aceasta va continua să crească până la peste 5% în 2023, un nivel care nu a mai fost înregistrat de la recesiunea economică din 2007.

Creșterile costurilor de împrumut vor continua

Aceste creșteri ale costurilor de împrumut ar avea loc în ciuda unei economii care, potrivit previziunilor oficialilor FED, va funcționa cu o viteză aproape de impas până anul viitor, cu o rată anuală de creștere de 0,5% și o rată a șomajului cu aproape un punct procentual mai mare până la sfârșitul anului 2023, însă cu mult peste creșterea asociată istoric cu o recesiune.

„Nu stăm să vorbim despre acest tip de recesiune, sau acel tip de recesiune. Noi doar facem aceste previziuni”, a declarat Powell într-o conferință de presă. „Mi-aș dori să existe o modalitate complet nedureroasă de a restaura stabilitatea prețurilor. Dar nu există, iar acesta este cel mai bun lucru pe care îl putem face”.

Președintele FED a descris ritmul lent de creștere economică prevăzut de oficialii FED pentru anul viitor ca fiind încă „modest”.

SUA nu a intrat în recesiune

„Nu cred că s-ar putea califica drept recesiune … Este o creștere pozitivă”, a spus șeful FED, chiar dacă „nu se va simți ca un boom”.

Dar alte aspecte ale proiecțiilor FED, în special creșterea ratei șomajului la 4,6% de la 3,7% în prezent, sunt în concordanță cu instalarea unei recesiuni, în condițiile în care banca centrală își menține rata țintă de politică monetară la un „nivel restrictiv” pentru cel puțin următorii doi ani.

Majorarea ratei de miercuri, aprobată în unanimitate de factorii de decizie ai FED și așteptată pe scară largă de piețele financiare, a ridicat rata de politică monetară țintită la intervalul 4,25%-4,50%, iar oficialii se așteaptă ca aceasta să crească la un nivel cuprins între 5,00% și 5,25% anul viitor.

Bancherii americani sunt de părere că inflația va crește în continuare

În orice caz, predispoziția este mai mare: șapte dintre cei 19 legislatori au estimat că vor fi necesare rate chiar mai mari, iar bancherii centrali americani se află în unanimitate în privința faptului că riscurile sunt înclinate mai degrabă către o inflație chiar mai mare decât cea așteptată decât către o surpriză în cealaltă direcție.

Cu toate acestea, a declarat Powell, repetând linia dură în ceea ce privește aplicarea țintei de inflație de 2% a FED pe care a dezvoltat-o pe parcursul anului, „cea mai mare cantitate de durere, cea mai mare durere, ar veni din cauza eșecului de a crește ratele suficient de mult și din cauza faptului că am permite inflației să se înrădăcineze”.

„Datele inflației de până acum(în octombrie și noiembrie) arată o reducere binevenită a ritmului de creștere a prețurilor, dar va fi nevoie de mult mai multe dovezi substanțiale pentru a da încredere că inflația se află pe o traiectorie descendentă”, a declarat Powell, citat de Reuters.