Infofinanciar > Lumea la zi > Dolarul american s-a devalorizat drastic! Rata inflației din SUA se află în scădere
Lumea la zi

Dolarul american s-a devalorizat drastic! Rata inflației din SUA se află în scădere

dolari sursa foto en.as
sursa foto: en.as

Valoarea dolarului american a fost depreciată drastic în urma publicărilor datelor care arată că inflația din Statele Unite a înregistrat o scădere peste așteptări în luna noiembrie. Acesta a înregistrat astăzi, 13 decembrie, o scădere de 1,05%. 

Astăzi, la ora 13:35 GMT, adică 15:35 ora României, dolarul era în scădere cu un procent de 1,05%, înregistrând o scădere semnificativă în raport cu alte curente valutare, cum ar fi euro, lira sterlină și yenul japonez. 

Un dolar american este la momentul acesta în jur de 0,94 euro. Dacă în luna octombrie, românii se îngrijorau de creșterea monedei americane la o cotă de 5,10 RON pentru 1 dolar, astăzi, 13 decembrie, acesta a scăzut drastic. Un dolar american este egal cu 4,63 de lei. 

Inflația a scăzut, împreună cu dolarul 

Acțiunile au crescut, în timp ce dolarul a scăzut, în condițiile în care inflația din SUA a încetinit mai mult decât era așteptat, deschizând calea pentru ca Rezerva Federală să reducă ritmul de creștere a dobânzilor. 

Prețurile de consum din SUA au crescut la un ritm anual de 7,1% în noiembrie, în scădere comparat cu 7,7% în octombrie, potrivit datelor Departamentului Muncii. Indicele prețurilor de consum (IPC) este o măsură a inflației urmărită îndeaproape și a fost prognozat de analiști ca fiind de 7,3% în SUA. 

Scăderea mai mare decât era de așteptat ar trebui să vină ca o ușurare pentru factorii de decizie monetară după ce inflația angro a fost mai mare decât se prezicea săptămâna trecută. „Principala concluzie a raportului, la prima vedere, este că inflația generală se răcește și că Fed ar trebui să fie convinsă să tempereze ritmul de majorare a ratelor și poate să plaseze un plafon mai mic pentru rata finală”, a declarat analistul de piață Patrick O’Hare de la Briefing.com. 

Prețurile acțiunilor au crescut 

Se așteaptă ca banca centrală americană să majoreze miercuri ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază, o încetinire față de precedentele patru majorări de 75 de puncte. Inflația și ratele dobânzilor mai mici sunt pozitive pentru companii, iar prețurile acțiunilor din Europa au crescut după publicarea datelor privind inflația din SUA, Londra crescând cu 1,0%, Parisul cu 2,1% și Frankfurt cu 2,2% în tranzacțiile de după-amiază. 

Principalii indici de pe Wall Street au sărit la deschiderea ședinței, Dow Jones a urcat cu 2,1%. S&P 500 a crescut cu 2,6%, iar Nasdaq, indicele puternic tehnologic, cu 3,6%. 

„În concluzie, Moș Crăciun a livrat un pachet destul de frumos pentru Fed, care poate acum să sărbătorească Crăciunul cu mai multă liniște știind că inflația se mișcă în direcția dorită de ei cu mult vânt din spate”, a declarat Naeem Aslam, analist șef de piață la Avatrade. 

Perspectiva ca Fed să încetinească majorarea dobânzilor nu a fost însă pozitivă pentru dolarul american, care a pierdut peste un procent față de principalele monede rivale. 

Redeschiderea Chinei  

Pe de-o altă parte, renunțarea Chinei la politica sa de zero covid, dăunătoare din punct de vedere economic, a continuat să susțină sentimentul de deschidere a celei de-a doua economii mondiale. 

Înalți oficiali chinezi se întâlnesc în această săptămână pentru a elabora planul lor economic pentru ieșirea din Pandemia Covid, observatorii prevăzând mai multe măsuri de stimulare și promisiuni de sprijin pentru sectorul imobiliar cu probleme. 

Dar există, de asemenea, o îngrijorare în rândul investitorilor că relaxarea rapidă a măsurilor de limitare, cum ar fi testele în masă și închiderile, ar putea duce la o creștere masivă a infecțiilor care ar putea copleși sistemul de sănătate și ar putea afecta economia. 

Cu toate acestea, revenirea așteptată a cererii în China a impulsionat în continuare prețurile petrolului, ambele contracte principale prelungind creșterile puternice de luni. 

„Redeschiderea Chinei se apropie, nu se va întâmpla peste noapte, dar va oferi un impuls major cererii în perspectiva trimestrului următor”, a declarat Edward Moya de la OANDA, scrie Barrons.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.