Lumea la zi

Giganții bancari din SUA au strâns provizioane de 5 miliarde de dolari. Se pregătesc pentru recesiunea globală

dolari sursa foto en.as
dolari sursa foto en.as

Potrivit analiștilor de pe Wall Street, cele mai mari șase bănci americane au furnizat împreună aproximativ 5 miliarde de dolari în credite neperformante în trimestrul al treilea. Acest lucru se întâmplă în timp ce lumea se pregătește pentru o potențială recesiune globală.

Profitul marilor bănci a crescut anul trecut ca urmare a eliberării fondurilor puse deoparte pentru eventualele pierderi Covid. Potrivit datelor de la Refinitiv business, băncile au eliberat garanții provizorii pentru credite în valoare totală de aproape 4 miliarde de dolari în al treilea trimestru al anului trecut.

Dobânzile Federale sunt cea mai mare amenințare

Cu toate acestea, în contextul creșterii așteptărilor de recesiune și al majorării agresive a dobânzilor de către Rezerva Federală a SUA pentru a combate inflația, analiștii consideră că rezervele din trimestrul al treilea, care se anticipează că vor atinge cele mai ridicate niveluri de la mijlocul anului 2020, ar putea fi cea mai mare amenințare pentru profiturile băncilor. Directorul general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a avertizat cu privire la posibilitatea unei recesiuni în viitoarele șase-nouă luni.

Rezultatele din trimestrul al treilea ale celei mai mari bănci americane după active vor fi anunțate vineri, iar cele ale Wells Fargo, Citigroup, Morgan Stanley, Bank of America și Goldman Sachs Group vor fi publicate în zilele următoare. Potrivit proiecțiilor Refinitiv, care arată că Citigroup va înregistra probabil cele mai mari rezerve în acest trimestru, ajungând la 1.510 miliarde de dolari, analiștii anticipează că veniturile băncilor în trimestrul al treilea vor scădea cu 13% până la 46%, conform Profit.ro.

O creștere a provizioanelor ar fi putut fi cauzată de mai mulți  factori, potrivit unui raport al analiștilor de la Barclays, printre care reducerea stimulentelor fiscale, creșterea tensiunilor geopolitice și creșterea inflației. Cu toate acestea, alte persoane nu sunt de acord că o creștere a provizioanelor înseamnă că industria bancară este condamnată.

Potrivit lui Mike Mayo, analist la Wells Fargo, Este cel mai bun moment în ceea ce privește calitatea reală a împrumuturilor”. El a adăugat că sectorul bancar este mult mai rezistent și cu mult mai puțin predispus la risc decât a fost înainte de recesiunile anterioare.

Creșterile supradimensionate ale dobânzilor de către Fed ar putea duce la majorarea veniturilor din dobânzi pentru bănci. Investitorii sunt încă îngrijorați de faptul că o recesiune ar putea rezulta în cele din urmă din înăsprirea politicii monetare a Fed. Acțiunile celor mai mari șase bănci americane au înregistrat în acest an scăderi cuprinse între 14% și 34%.