Infofinanciar > Lumea la zi > Poate fi evitată o recesiune economică? Investitorii profesioniști pariază că da
Lumea la zi

Poate fi evitată o recesiune economică? Investitorii profesioniști pariază că da

capital.ro
sursa foto: capital.ro

Investitorii profesioniști se întrec cu pariuri că o recesiune economică poate fi evitată, în ciuda tuturor avertismentelor care arată contrariul. Este un pariu periculos, din mai multe motive.

Potrivit Bloomberg, managerii de bani au favorizat acțiunile sensibile din punct de vedere economic, cum ar fi companiile industriale și producătorii de materii prime, potrivit unui studiu realizat de Goldman Sachs Group Inc. privind poziționarea fondurilor mutuale și a fondurilor speculative cu active în valoare totală de aproape 5.000 de miliarde de dolari. Acțiunile care tind să se descurce bine în perioadele de recesiune economică, cum ar fi utilitățile și bunurile de consum de bază, nu sunt favorizate în prezent, arată analiza.

Pozițiile echivalează cu pariurile că Rezerva Federală poate domoli inflația fără a crea o recesiune, un scenariu dificil de realizat, denumit adesea o aterizare ușoară a economiei. Precaritatea unor astfel de pariuri a fost evidențiată vineri și luni, când citirile puternice privind piața muncii și sectoarele americane de servicii au condus la speculații că Fed va trebui să își mențină politicile agresive, crescând astfel riscurile unei erori de politică.

Recesiune globală?

„Înclinațiile sectoriale actuale sunt în concordanță cu poziționarea pentru o aterizare ușoară”, au scris vineri într-o notă strategii Goldman, inclusiv David Kostin, adăugând că expunerile tematice și factoriale ale industriei fondurilor indică o poziție similară. Nu este vorba de faptul că banii inteligenți au trecut la risc. De fapt, în acest an, aceștia au majorat disponibilitățile de numerar sau au sporit pariurile pe acțiuni în scădere, în timp ce Fed s-a angajat în cea mai agresivă campanie de combatere a inflației din ultimele decenii. Dar, sub această poziție defensivă se ascunde o înclinație ciclică, care este în contradicție cu îngrijorările larg răspândite în rândul comunității de investitori, care cred că la orizont se prefigurează o recesiune economică serioasă. Într-un sondaj realizat luna trecută de Bank of America Corp. în rândul managerilor de fonduri, un procent net de 77% dintre aceștia se așteptau la o recesiune globală în următoarele 12 luni, cea mai mare proporție de la perioada imediat următoare crizei Covid din  2020. 

Este posibil ca profesioniștii să fie lenți în a-și ajusta portofoliile pentru a reflecta riscul economic perceput. Sau caută protecție împotriva recesiunii prin alte strategii, cum ar fi parcarea banilor în numerar. 

O explicație mai plauzibilă este legată de speranța că Fed va reuși să inginerească o aterizare ușoară. În acest caz, veștile economice proaste sunt privite ca fiind bune pentru piață, deoarece arată că campania de combatere a inflației a președintelui Fed, Jerome Powell, dă rezultate și, prin urmare, factorii de decizie pot face un pas înapoi de la ritmul agresiv de creștere a ratelor dobânzilor. 

Veștile proaste sunt vești proaste

Această narațiune, descrisă ca fiind un pivot al Fed, este citată pe scară largă ca fiind motivul pentru care S&P 500 a crescut cu peste 10% de la minimele din octombrie, în ciuda datelor înrăutățite în domenii precum locuințele și producția și a reducerii estimărilor privind câștigurile. 

Acum, se întâmplă contrariul. Acțiunile s-au vândut luni, după ce o creștere neașteptată a unui indicator al serviciilor din SUA a stârnit teama că Fed ar putea fi nevoită să își mențină poziția de „hawkish”. S&P 500 a scăzut cu 1,8%, extinzând pierderile de vineri, când un raport de angajare mai puternic decât se aștepta a provocat nervozitate în legătură cu politica Fed, după ce Powell a semnalat o posibilă reducere a ritmului de înăsprire a politicii. 

„Dacă creșterea se deteriorează prea repede sau merge prea departe, atunci ,veștile proaste sunt vești proaste, vor depăși narațiunea”, a scris luni, într-o notă, echipa de vânzări și tranzacționare a JPMorgan Chase & Co. inclusiv Andrew Tyler. „În acest scenariu, este probabil ca piețele să revină la minimele din 2022”.