Infofinanciar > Lumea la zi > SUA respinge apelurile de oprire a războiului. Strategia americană de lungă durată pentru Ucraina
Lumea la zi

SUA respinge apelurile de oprire a războiului. Strategia americană de lungă durată pentru Ucraina

rusia, ucraina, sua, sursa foto adevarul
sursa foto adevarul

Propunerile de a impune încetarea focului sau concesii teritoriale ca mijloc de a opri războiul din Ucraina nu ar servi decât la legitimarea agresiunii președintelui Vladimir Putin și la încurajarea viitoarelor atacuri, a declarat vineri secretarul de stat Antony Blinken, în timp ce a prezentat strategia americană de întărire a Ucrainei împotriva amenințărilor rusești pe termen lung.

Blinken, în ceea ce oficialii au descris ca fiind un discurs semnal de alarmă, în capitala finlandeză, a prezentat un argument pentru „eșecul strategic” masiv al lui Putin în Ucraina, un eșec care, în opinia sa, a izolat Moscova, i-a slăbit economia și a expus slăbiciunea armatei rusești, cândva de temut.

Propunerile cu privire la pace

Discursul are loc în contextul în care Guvernul președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, încearcă să recucerească teritoriul controlat de Rusia într-o nouă ofensivă, iar președintele Biden încearcă să împiedice orice erodare a sprijinului occidental pentru lupta existențială a Kievului. Invazia lui Putin din 2022 februarie a dat peste cap decenii de stabilitate în Europa și a provocat pierderi uriașe pentru civilii și trupele ucrainene din ambele tabere. De asemenea, a trimis unde de șoc în întreaga lume, agravând insecuritatea alimentară și injectând un element nou și imprevizibil în confruntarea dintre marile puteri.

Pe măsură ce se intensifică apelurile pentru o pace mediată din partea unor națiuni precum China și Brazilia, Blinken a prezentat, de asemenea, principiile pentru ceea ce el a numit „o pace justă și durabilă”, inclusiv integritatea teritorială a Ucrainei, reparațiile rusești și responsabilitatea pentru crimele de război. El a respins apelurile la încetarea focului sau la concesii de terenuri ucrainene în orice formulă de „pământ pentru pace”, perspective despre care a spus că ar reprezenta o „pace Potemkin”. „O încetare a focului care pur și simplu îngheață liniile actuale pe loc  și îi permite lui Putin să își consolideze controlul asupra teritoriului pe care l-a cucerit și să se odihnească, să se reînarmeze și să atace din nou, nu este o pace justă și durabilă. Ar legitima acapararea de terenuri de către Rusia. Ar recompensa agresorul și ar pedepsi victima” a declarat Blinken.

Blinken a declarat că Statele Unite vor sprijini negocierile „dacă și când Rusia este pregătită să lucreze pentru o pace adevărată”. În timp ce administrația Biden a făcut uneori presiuni asupra oficialilor de la Kiev pentru a arăta o mai mare deschidere față de negocieri, aceasta a declarat că nu îi va presa să demareze discuțiile prin oferirea de concesii, spunând că aceste decizii aparțin doar Ucrainei. „Împreună cu Ucraina și cu aliații și partenerii noștri, am fi pregătiți să purtăm o discuție mai amplă despre securitatea europeană care să promoveze stabilitatea și transparența și să reducă probabilitatea unor conflicte viitoare”, a spus secretarul de stat.

Strategia americană pe termen lung pentru Ucraina

Blinken nu a precizat dacă Statele Unite ar susține un fel de proces diferit pentru Crimeea, peninsula ucraineană pe care Rusia o ocupă din 2014, sau dacă ar insista asupra unei retrageri complete și imediate din Crimeea împreună cu zonele confiscate în urma invaziei din 2022. Oficialii au prezentat discursul ca fiind un proiect pentru strategia pe termen lung a Americii pentru Ucraina și o contrapondere la întâlnirea din 2018 pe care președintele Donald Trump a avut-o cu Putin la Helsinki. În această întâlnire, Trump a luat partea Rusiei în legătură cu afirmația conform căreia agențiile de informații americane au intervenit în alegerile americane din 2016. A fost un simbol puternic al abordării prietenoase a lui Trump față de Moscova, un contrast puternic cu Biden, care l-a descris pe Putin ca fiind un „ucigaș” și a petrecut o mare parte din ultimii doi ani încercând să-l scoată de pe scena mondială.

Cadrul discursului lui Blinken a fost menit să evidențieze schimbările pe care invazia Rusiei le-a adus în Europa, inclusiv decizia Finlandei de a renunța la o lungă perioadă de nealiniere militară pentru a se alătura alianței NATO. În timp ce Finlanda a intrat oficial în blocul occidental în aprilie, aderarea Suediei, țara vecină, este în așteptare până când va fi ratificată de către Turcia și Ungaria. Adăugarea celor două națiuni nordice bine înarmate va reprezenta un avantaj pentru NATO, care încearcă să întărească marginile estice ale Europei împotriva Rusiei și să semnaleze că este pregătită să respingă orice atac viitor. Blinken a făcut referire la Războiul de iarnă din 1939-1940 dintre Finlanda și Uniunea Sovietică, spunând că Moscova a inventat atât atunci, cât și în invazia din 2022 din Ucraina, o presupusă provocare pentru a-și justifica planurile și apoi a anticipat în mod greșit o victorie rapidă înainte de a recurge la atacarea civililor.

În timp ce oficialii au declarat că discursul nu a fost menit să preîntâmpine posibilitatea ca sprijinul occidental pentru Ucraina să se diminueze dacă Kievul nu reușește să obțină câștiguri substanțiale în ofensiva de primăvară, opinia publică este divizată în multe țări NATO. În Statele Unite, în timp ce sprijinul pentru război a scăzut cel mai dramatic în rândul alegătorilor republicani, liderii din Congres ai ambelor partide rămân puternic în favoarea ajutorului american, conform The Washington Post .