Infofinanciar > Lumea la zi > Ucraina acuzație gravă la adresa Ungariei. Crimele de război ale Rusiei, finanțate prin acorduri energetice
Lumea la zi

Ucraina acuzație gravă la adresa Ungariei. Crimele de război ale Rusiei, finanțate prin acorduri energetice

fanatik.ro
fanatik.ro

Exporturile de energie ale Moscovei ar putea fi ieftine, dar costă vieți ucrainene, spune un consilier senior al lui Zelenski. O serie de noi acorduri care stimulează legăturile energetice ale Ungariei cu Rusia nu vor face decât să prelungească războiul din Ucraina, a avertizat un înalt oficial de la Kiev, făcând apel la Bruxelles să blocheze aceste acorduri.

„Dacă ați văzut videoclipul în care rușii taie capul unui soldat ucrainean, ungurii plătesc pentru cuțit”, a declarat Oleg Ustenko, consilier economic al președintelui Volodymyr Zelenskyy. Un clip care pare să arate execuția unui militar ucrainean care circulă online a provocat consternare în ultimele zile, Zelenski descriind trupele rusești, care ar fi comis crima, drept „bestii”. „Trebuie să fii complet orb ca să nu vezi ce fel de infracțiuni sponsorizezi. A cumpăra mai mult gaz de la ruși înseamnă că le oferiți mai multă capacitate de a intensifica războiul”, a adăugat Ustenko.

Ungaria, acorduri energetice cu Rusia

Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a semnat la Moscova, o serie de acorduri energetice, inclusiv unul cu gigantul energetic de stat Gazprom, care va permite creșterea importurilor de gaze. Premierul populist Viktor Orbán a cultivat, de asemenea, relații strânse cu președintele rus Vladimir Putin, iar Budapesta s-a opus în mod constant impunerii de sancțiuni Rusiei pentru a pedepsi invazia brutală a acesteia în Ucraina.

Budapesta primește deja 4,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an în cadrul unui contract existent pe termen lung cu compania, iar noua modificare va permite livrări de volume și mai mari, dacă este necesar. Prețul ar fi plafonat la 150 de euro pe metru cub, iar orice plată peste această sumă ar fi amânată la o dată ulterioară. „Securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei necesită un transport neîntrerupt de gaz, petrol și combustibil nuclear. Pentru a îndeplini aceste trei condiții, cooperarea energetică ungaro-rusă trebuie să fie neîntreruptă. Aceasta nu are nimic de-a face cu preferințele politice „, a declarat Szijjártó la o conferință de presă care a urmat discuțiilor.

De asemenea, au convenit că Rusia va continua să livreze petrol prin conducte către Ungaria. Cele două părți vor aduce modificări la contractul prin care Rusia modernizează centrala nucleară Paks din Ungaria, Szijjártó denunțând ceea ce a numit eforturi „ilegale” de a bloca cooperarea nucleară dintre cele două țări. Acest acord trebuie să fie aprobat de Bruxelles, iar Szijjártó a avertizat: „Sperăm că nu dorește Comisia Europeană să pună în pericol aprovizionarea cu energie pe termen lung a Ungariei”.

Se doresc presiuni asupra Ungariei

Ustenko dorește ca UE să intervină și să „exercite toate presiunile posibile” asupra Budapestei pentru a o împiedica să dea mai mulți bani în schimbul energiei Moscovei. „Ungaria primește sprijin financiar de la Bruxelles, așa că acesta este un instrument excelent care ar putea fi folosit imediat. O fac în detrimentul tuturor. Încearcă să obțină aceste avantaje comparative pentru că continuă să colaboreze cu regimul de la Kremlin.” a spus Ustenko.

Comisia a blocat deja cea mai mare parte a finanțării UE pentru Budapesta din cauza îngrijorărilor că Guvernul lui Orbán dă înapoi în ceea ce privește regulile democratice ale blocului. UE a impus un embargou asupra țițeiului rusesc transportat pe mare și asupra unui număr de alte exporturi de combustibili fosili, însă țițeiul livrat prin conducte, precum și gazele naturale nu au fost sancționate.

Livrările de gaze rusești către țări precum Germania, Polonia și Finlanda au scăzut la zero, în timp ce fluxurile către alte piețe sunt mult mai mici. Din noiembrie, Moscova furniza doar aproximativ 13% din gazele naturale ale blocului, față de 36% în februarie anul trecut. Cu toate acestea, Ungaria, cea mai pro-Kremlin țară din UE, este o excepție, primind aproximativ 80% din gazele sale din Rusia, conform Politico .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.