Infofinanciar > Lumea la zi >  SUA a găsit soluția la criza petrolului! Europa primește hidrocarburi din Venezuela
Lumea la zi

 SUA a găsit soluția la criza petrolului! Europa primește hidrocarburi din Venezuela

petrol Venezuela sursa foto Antena 3
Sursa foto: Antena 3

SUA va permite companiilor Eni și Repsol să livreze petrol din Venezuela în Europa pentru a compensa lipsa petrolului din Rusia.

Compania petrolieră italiană Eni și compania spaniolă Repsol ar putea începe livrarea petrolului din Venezuela în Europa de luna viitoare. Acest lucru se datorează lipsei țițeiului rusesc, au declarat cinci persoane familiarizate cu problema.

Relațiile Statelor Unite cu Venezuela

Schimburile de petrol cu Venezuela au fost oprite acum doi ani din cauza datoriilor, când Washingtonul a intensificat sancțiunile împotriva țării din America de Sud.

Volumul de petrol așteptat nu este unul mare, iar impactul pe care îl va avea asupra prețurilor globale ale acestei industrii va fi unul modest. Permisiunea dată de oficialii americani de reluare a fluxurilor de petrol ar putea oferi un impuls simbolic președintelui venezuelean, Nicolas Maduro.

Departamentul de Stat al Statelor Unite și-a dat acordul în privința celor două companii de reluare al livrărilor printr-o scrisoare, conform surselor.

Administrația președintelui american Joe Biden speră ca țițeiul din Venezuela să ajute Europa în reducerea dependenței de către Rusia. Se dorește redirecționarea unora dintre livrările Venezuelei destinate Chinei.

Convingerea președintelui Maduro de reluare a discuțiilor politice cu opoziția din Venezuela are un alt scop.

Petrolul trebuie să ajungă în Europa

Companiile europene menționate au asociate companii mixte cu compania petrolieră de stat din Venezuela PDVSA (Petróleos de Venezuela SA). Acestea pot contabiliza încărcăturile de țiței în contul datoriilor neplătite și dividentelor întârziate, potrivit surselor.

Conform unei surse, o condiție cheie a fost ca petrolul importat trebuie „să meargă în Europa. Nu poate fi revândut în altă parte”.

Washingtonul este de părere că PDVSA nu va avea niciun beneficiu financiar de pe urma acestor tranzacții. Câștigurile din vânzările de petrol ale Venezuelei vin din parte Chinei.

În ciuda apelurilor Statelor Unite, China a continuat să cumpere petrol și gaze din Rusia. De asemenea, oficialii de la Beijing nu au participat la sancțiunile occidentale împotriva lui Putin.

Autorizaţiile au venit luna trecută, dar detaliile şi restricţiile de revânzare nu au fost făcute publice. Cele două companii nu au oferit un răspuns imediat solicitărilor de declarații.

Cu toate acestea, Washingtonul nu a permis alocații similare pentru grupul petrolier american Chevron, Oil and Natural Gas Corp (ONGC) din India şi Maurel & Prom din Franţa. Acestea au făcut un lobby în SUA prin care să primească petrol în schimbul unor datorii de miliarde de dolari ale Venezuelei.

Donald Trump și Nicolas Maduro

Companiile au oprit schimbul de petrol cu datorii la jumătatea anului 2020. Acest lucru s-a produs în mijlocul campaniei de presiune maximă a fostului președinte american Donald Trump. El a redus exporturile de petrol ale Venezuelei, dar nu a reuși să-l înlăture pe președinte.

PDVSA nu a programat ca Eni şi Repsol să preia marfa luna aceasta, potrivit unui program preliminar de încărcare al PDVSA din 3 iunie, văzut de Reuters.

Vicepreședintele Venezuelei, Delcy Rodriguez, printr-o postare pe Twitter făcută luna trecută a declarat că speră ca aceste concesii ale Statelor Unite „să deschidă calea pentru ridicarea totală a sancțiunilor ilegale care ne afectează întregul popor”.